Мінфін - Курси валют України

Встановити
18 травня 2020, 8:51

В Україні ввели держрегулювання цін. Що зміниться

Постанова Кабінету міністрів № 341 про державне регулювання цін на товари, які мають істотне соціальне значення, і товари протиепідемічного призначення набуває чинності 18 травня. Про це повідомляє пресслужба Держспоживслужби.

Держрегулювання буде здійснюватися до закінчення карантину шляхом декларування зміни роздрібних цін у разі їх збільшення.

Декларування цін

Постанова уряду стосується лише роздрібних цін, зміну оптово-відпускних цін декларувати не потрібно.

Суб'єкти господарювання повинні декларувати намір підняти роздрібну ціну більш ніж на 5%.

Згідно з постановою, початок застосування задекларованих роздрібних цін залежить від відсотка їх підвищення, а саме:

  • у разі підвищення цін на 15% і більше — застосування роздрібної ціни можливе не раніше ніж через 30 днів, без урахування дня декларування;
  • у разі підвищення цін на 10% і більш, але менше 15%, — застосування роздрібної ціни можливе не раніше ніж через 14 днів, без урахування дня декларування;
  • у разі підвищення цін на 5% і більше, але менше 10%, — застосування роздрібної ціни можливе не раніше ніж через три дні, без урахування дня декларування

У випадках, коли зростання цін відбувся внаслідок закінчення терміну дії знижок, декларувати зміни цін не потрібно. Декларуванню підлягає роздрібна ціна, яка підвищується на 5% і більше, що діяла до введення знижки.

Декларування зміни роздрібних цін на товари буде здійснюватися в електронному вигляді шляхом подання відомостей з використанням кваліфікованого електронного підпису в службу.

Після реєстрації даних, відомості відразу вноситимуться до Реєстру роздрібних цін на товари в автоматичному режимі.

Читайте також: Кабмін відновлює регулювання цін на соціальні продукти

До суб'єктів господарювання, які допустять порушення, застосовуються адміністративно-господарські санкції відповідно до статті 20 закону України «Про ціни і ціноутворення».

Також громадяни (фізичні особи-підприємці) і посадові особи суб'єктів господарювання за порушення порядку формування, встановлення та застосування цін і тарифів, притягуються до адміністративної відповідальності шляхом накладення штрафів у розмірах, визначених статтею 1652 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Раніше повідомлялося

  • Кабінет міністрів України постановою від 22 квітня ввів державне регулювання цін на десять продовольчих товарів, на окремі ліки, дезінфікуючі засоби, а також засоби індивідуального захисту (список).
  • Державне регулювання цін на соціальні продукти діяло в Україні до 2017 року. Тоді держава регулювала розмір торгової націнки, яку могли встановлювати магазини на продукти так званої соціальної групи.

  • За офіційними даними Держстату, в березні ціни в Україні зросли на 0,8%. У той же час в Нацбанку зафіксували падіння ажіотажного попиту на продукти і зупинку росту цін на них.

  • У перші тижні карантину через підвищення попиту великі мережі супермаркетів підняли ціни на соціальні продукти. 26 березня Антимонопольний комітет відкрив справу проти постачальників продуктів харчування і найбільших мереж продовольчих магазинів Києва.

Коментарі - 31

+
+14
Rebel
Rebel
18 травня 2020, 9:05
#
Епоха бідності закінчилась.
+
0
bonv
bonv
18 травня 2020, 9:43
#
Виросли ціни..
+
+30
Kiroy90
Kiroy90
18 травня 2020, 9:06
#
Решение с опозданием в 2-3 месяца. Цены на обычные маски уже выросли в 5-10 раз от тех цен, что были в конце прошлого года. В декабре покупал в аптеке маску по 1,5 грн. Теперь минимум что нашел - 8,5 грн.
+
+123
YevgenMuza
YevgenMuza
18 травня 2020, 9:10
#
Вы, наверное, не в курсе, что происходит после того, как начинается госрегулирование цен.
+
+15
Kiroy90
Kiroy90
18 травня 2020, 15:34
#
А никто не говорит о тотальном гос.контроле. Но в кризисные времена без этого не обойтись. Жажда нажвы спекулянтов приводит к непомерному росту цен.
+
+30
YevgenMuza
YevgenMuza
19 травня 2020, 10:33
#
В самой коррумпированной стране контроль приведёт только к тому, что жажду наживы будут реализовывать чиновники. А для спекулянтов жажда наживы — это норма. Если же вы хотите быть справедливым, то можете напакостить спекулянтам и выйти на рынок с масками по 3 грн. в неограниченном количестве. Только что-то желающих продавать их по такой цене нет, есть только желающие рассказывать о том, какая справедливая цена должна быть на тот или иной товар.
+
+15
Rebel
Rebel
19 травня 2020, 12:13
#
Если же вы хотите быть справедливым, то можете напакостить спекулянтам и выйти на рынок с масками по 3 грн. в неограниченном количестве.

Навіть більше. Пан має можливість нажитись продаючи маски по 5-6 гривень і заодно збити ціни. :) І людям допомогти і собі. Але, чомусь, не хоче.
+
0
GrugoriyHoland
GrugoriyHoland
18 травня 2020, 9:17
#
А вот ну очень интересная информация для всех сторонников «свободного» рынка
https://minfin.com.ua/blogs/grugoriyholand/136732/
+
+9
YevgenMuza
YevgenMuza
18 травня 2020, 9:24
#
Так это госрегулирование в странах с развитой рыночной экономикой. Какое отношение оно к нам имеет, если у нас всё через *** делается? Сравните, например, нашу программу 5-7-9 и аналогичную программу где-нибудь в Европе. Вроде бы программы похожие, а результат разный. Так и с госрегулированием цен.
+
+39
yarg
yarg
18 травня 2020, 10:21
#
Где мы- а где свободный рынок ?
+
+33
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
18 травня 2020, 10:22
#
Гриша, ти як завжди, все ставиш з ніг на голову... важливо, не лише що ти робиш, а як ти то робиш. Вчитайся в свій пост. Розвинені економіки МОЖУТЬ регулювати ціни, не факт що регулюють, це по перше, по друге, якщо і регулюють щось, то це не хліб і гречка, як у нас, а товари імпортні, які можуть завозитися обмеженим колом дистрибюторів і виникає соблазн скористатися напів монопольним становищем. Ну і ліки, куди ж без них. Розвинені країни не регулюють ціни на хліб та молочку, щоб пенсіонери могли прожити, проблеми пенсів вирішуються через забезпечення справедливих виплат. То лиш у нас держава тіпа дає пільги в т.ч. на транспорт, а по факту ніхто нікому нічого не компенсує, перевізник сам виживає, крім того, ще й тариф регулюють. А потім жаліються, що їздити приходиться на зламках. А як інакше? Водію, щоб заробити 500 грн зарплати треба перевезти 50-100 пасажирів, а ще солярка, податки (в ідеалі), ремонти... а тут ще армія пільговиків. От і виходить, що регулювання популістичне заганяє галузь в тінь в кращому випадку, в гіршому в д...пу. так і з продуктами, з чого їх роблять, якщо нормальні інгридієнти дорогше коштують? Але про що я кажу? Совок в тебе в голові, СО-ВОК.
+
0
YevgenMuza
YevgenMuza
18 травня 2020, 15:24
#
Вот именно так и есть, как в анекдоте, зашёл Путин в кабак и говорит «всем выпивку за счёт заведения». Так и у нас, государство, якобы прикрываясь заботой, просто находит крайнего, кто будет платить за их, якобы помощь. А когда дело касается помощи от самого государства, например, отменить с 1-2 групп ФОПов ЕСВ, то там, оказалось, надо 25 справок принести и перед комиссией ещё присядку станцевать.
+
+15
SergValin
SergValin
18 травня 2020, 9:44
#
Зависимость срока от процента повышения несколько настораживает.
Т.е. если я единомоментно хочу повысить цену на 25%, то я смогу сделать это только через 30 дней после декларирования, без учета дня декларирования.
А вот если я буду последовательно повышать на 8%, 8% и 9% (от первоначальной цены, от текущей цены ещё меньше), то результат в 25% я достигну максимум через 12 дней.

Я ничего не упустил?
+
+15
krv77
krv77
18 травня 2020, 10:13
#
Я если повышать на 4.9% - то хоть каждый день.
+
0
bonv
bonv
18 травня 2020, 9:45
#
Передбачити не здатні - тільки після підняття цін починають щось видумувати..
+
+21
Bischof
Bischof
18 травня 2020, 10:31
#
Госрегулиорвание цен у нас обычно приводит к элементарной пропаже товаров с прилавков.
+
+18
Oger
Oger
18 травня 2020, 11:07
#
Перлік товарів:

Лікарські засоби:
Paracetamol
Azithromycin
Amoxicillin and beta-lactamase inhibitor
Ampicillin
Amoxicillin
Ceftriaxone
Moxifloxacin

Антисептики та дезінфекційні засоби:
Хлоргексидин (Chlorhexidine)
Етанол (Ethanol)
Повідон йоду (Povidone iodine)
Засіб на спиртовій основі для протирання рук (Alcohol based hand rub)
Хлорвмісні та інші за способом дії препарати для дезінфекції поверхонь, матеріалів, обладнання (Chlorine base compound)
Хлороксиленол (Chloroxylenol)
Спиртовмісний антисептик для рук кишеньковий
Дезінфікуючий засіб для обробки поверхонь
Дезінфікуючий засіб для обробки рук і шкіри
Мийно-дезінфікуючий (дезінфікуючий) засіб для прання
Дезінфікуючий засіб для інструментів та обладнання

Засоби індивідуального захисту:
Шапочка медична одноразова
Медична маска
Халат ізоляційний медичний одноразовий
Костюм біологічного захисту/комбінезон
Водонепроникні лабораторні костюми
Рукавички медичні стерильні або нестерильні
Рукавички нітрилові
Рукавички латексні неопудрені
Кольчужні (кевларові) рукавички (рукавички підвищеного ризику)
Повнолицьова маска/напівмаска
Захисний щиток
Захисні окуляри
Респіратор FFP2 або FFP3
Фартух медичний
Бахіли одноразові
Гумові чоботи
Прогумований водонепроникний медичний фартух
Медичн
+
0
Rebel
Rebel
18 травня 2020, 13:00
#
Чекайте у вільному продажі з 2024. :)
+
+8
moneylover
moneylover
18 травня 2020, 11:40
#
Я не понял смысл госрегулирования. Думал это запрет вовсе на поднятие цен, а они просто предупреждать должны. Не бред ли?
+
+18
bonv
bonv
18 травня 2020, 11:57
#
Нет такой свиньи, которую не смог бы положить Кабмин простому украинцу.
+
+15
pov78
pov78
18 травня 2020, 12:18
#
Почему бы не ограничить рентабельность, например, не более 20%, при этом ужесточить контроль по формированию себестоимости (тоесть на каждую работу, услугу и товар должно быть технико-экономическое обоснование, которое должно проверяться на его достижение, если технико-экономического показателей)
+
+30
YevgenMuza
YevgenMuza
18 травня 2020, 15:27
#
Когда же уже этот совок из голов выветрится. Похоже, что никогда.
+
0
pov78
pov78
18 травня 2020, 18:27
#
Причем тут совок, это как раз и есть один из вариантов регулирование цен, можно конечно коридор сделать, но как по мне это вариант не лучше. Я за свободное образование цен в условиях сильной конкуренции, но на текущий момент спрос сильно вырос на товары, необходимые для обеспечения защиты здоровья населения, что вызывает желание поставщиков заработать на этом, т.к. производство сильно увеличить за короткое время не возможно. И это экономически обосновано, но в данном случае это должно быть исключением и жестко регулироваться лишь с той простой целью, чтобы эти средства защиты были доступны всем, т.к. разносчиком инфекции может быть каждый. А каждое увеличение цен, уменьшает количество людей, которые хотят приобрести средство защиты!!! Как -то так
+
+22
pov78
pov78
18 травня 2020, 12:21
#
Предупреждение о повышении цен - это разве регулирование!!!
Тем более что их можно повышать, например, каждый день на 1%, за месяц можно 30% достичь без декларирования.PS: еще раз убедилася в квалификации наших властей. Двоешники!!!
+
+15
Dima009
Dima009
18 травня 2020, 12:22
#
Как в СССР? Не? Следствие - тотальный дефицит. Дореформировались... СУГС. (Три раза).
+
+30
yarg
yarg
18 травня 2020, 13:08
#
А что вы ожидали от пророссийских бубочек  ?
Хайль Путлер !
+
+15
valeriyodessa
valeriyodessa
18 травня 2020, 13:27
#
И тут путен виноват )))
+
+15
yarg
yarg
18 травня 2020, 13:37
#
Не , это теперь официальное приветствие. 
Сивоха придумал.
+
+15
Dima009
Dima009
18 травня 2020, 20:54
#
Позвольте поинтересоваться, а кто из них «пророссийский бубочка»?
+
0
yarg
yarg
18 травня 2020, 21:24
#
Нынешняя власть позиционирует себя как «пророссийские бубочки».
и я им доверяю !
+
0
Владимир Поливальников
Владимир Поливальников
19 травня 2020, 8:03
#
У меня гос.регулирование цен ассоциируется с карточной системой. Есть что-то общее.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися