Мінфін - Курси валют України

Встановити
14 травня 2020, 9:38

Ломбардам дозволять обмін валют. Нацбанк розповів, як регулюватиме цей ринок

Національний банк стане на захист прав осіб, які користуються послугами ломбардів, а також розширить можливості ломбардів. Про це йдеться в Білій книзі «Майбутнє регулювання ломбардів».

Національний банк стане захист прав осіб, які користуються послугами ломбардів, а також розширить можливості для ломбардів.
Фото: fdlx.com

Що зміниться для ломбардів

Нацбанк опрацьовує можливість обмежити на рівні закону відповідальність клієнтів за кредитними договорами з ломбардами в межах вартості заставленого майна. Це означає, що у випадку неспроможності позичальника сплатити борг з врахуванням відсотків за користування позикою його повна заборгованість перед ломбардом буде погашена за рахунок застави, і жодних додаткових вимог до позичальника у ломбарда бути не може.

Зусилля НБУ будуть спрямовані на підвищення рівня інформування клієнтів про умови ломбардного кредитування.

Читайте також: Спрощену докапіталізацію банків продовжили до 2024 року

У ломбардів з’явиться можливість здійснювати готівковий обмін валют та переказ коштів без відкриття рахунків.

Також Нацбанк планує спростити вимоги до ломбардів щодо приміщення та місця надання послуг, безпеки, а також звітності та обліку документів.

Яким буде нагляд за ринком ломбардів

Оскільки ломбарди не залучають кошти населення, основним видом нагляду стане нагляд за ринковою поведінкою, а переважною формою – безвиїзний нагляд.

Вимоги до капіталу

Ломбарди будуть зобов’язані підтримувати капітал на рівні 500 тис. грн, а за наявності відокремлених підрозділів — не менше 1 млн грн. Також планується встановити підвищені чи додаткові вимоги для ломбардів, які надаватимуть інші фінансові послуги, окрім кредитування, на рівні не менше 5 млн грн.

Водночас, для створення сприятливих умов для розвитку ринку Нацбанк планує чітко врегулювати та розширити джерела фінансування ломбардів. 

Коментарі - 2

+
0
barbav
barbav
14 травня 2020, 10:35
#
Микрофинансовыми лохотронами, где кредит под 700% годовых раздают, нбу не хочет заняться?
+
0
Александр Кашкаров
Александр Кашкаров
14 травня 2020, 16:13
#
Так это же ими он и занимается) Валютой вот разрешил торговать)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися