Мінфін - Курси валют України

Встановити
7 травня 2020, 10:19

Які документи потрібно надати в банк, щоб отримати кредитні канікули

Для отримання кредитної пільги потрібно довести, що фінансовий стан позичальника постраждав саме через карантин, а не з якоїсь іншої причини. Про це розповідається в статті «Чи вдасться банкам вистояти після кредитних канікул», опублікованій на «Мінфіні».

Одних слів або простої заяви від позичальника недостатньо. Погіршення фінансового стану потрібно підтвердити документами, які кредитор ретельно перевірить.

Що потрібно фізособам, щоб отримати кредитні канікули:

  • Документ, що підтверджує звільнення або тимчасове відсторонення від посади/скорочення (якщо підприємство зупинило свою діяльність).
  • Виписку з наказу про зменшення окладу.
  • Медичні документи, що підтверджують захворювання коронавірусом, призначення лікування і подальшої самоізоляції після цього. Це необхідно, щоб банк зрозумів, як довго людина була недієздатною.

Що потрібно ФОПам і юрособам для кредитних канікул:

  • Документи, що підтверджують припинення/розірвання договорів про поставку товарів або надання послуг через карантинні дії.
  • Накази про припинення/зупинення/скорочення виробництва у зв'язку з карантином.
  • Виписки по рахунках інших банків, що підтверджують скорочення виручки і зменшення оборотних коштів.
  • Фінансові розрахунки для плану відновлення діяльності після відміни карантину

В кожному окремому випадку банк буде перевіряти всі розрахунки і переоцінювати ризики. Може запитувати додаткові застави при проведенні великих реструктуризацій.

Які банки відпускають позичальників на канікули

За даними НБУ, станом на 22 квітня 30 українських банків надають своїм клієнтам так звані кредитні канікули, дозволяючи на період карантину не платити кредитні платежі.

Кредитні канікули також ввела більшість фінансових установ, які надають кредити населенню.

Нагадаємо, в березні Верховна Рада проголосувала за антикризовий закон, який повинен підтримати платників податків в період епідемії коронавірусу (законопроект № 3220). Згідно з документом, протягом дії офіційного карантину фінансові установи не будуть мати права застосовувати до позичальників штрафні санкції за несвоєчасне обслуговування кредиту.

Коментарі - 3

+
0
qZen
qZen
7 травня 2020, 11:34
#
Это наглая ложь. Ни кто ни кому ничего не предоставляет.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
7 травня 2020, 11:44
#
Все верно.
+
0
GrugoriyHoland
GrugoriyHoland
7 травня 2020, 13:44
#
Читайте внимательно закон! В нем нет ни чего подобного, а есть четкая формулировка - потребительские кредиты и нет ни чего о справках! Все это банковская «отсебятина» ! Придет время и Суды будут завалены исками граждан против и банков и НБУ. В конце концов есть ст 355 УК У и есть Гражданский Кодекс и при желании любой банк можно притянуть к ответственности. Все впереди, будет весело, особенно после статистике о убытках банков.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися