Мінфін - Курси валют України

Встановити
6 травня 2020, 13:36

Білл Гейтс розповів, чому коронавірус навчить світ

У 2015 році на конференції TED засновник Microsoft Білл Гейтс передбачив пандемію. На жаль, його попередження про глобальну небезпеку, як і заклики підготуватися до епідемії, інвестуючи в науку, не були почуті. Через п'ять років Гейтс повернувся на TED з виступом про сьогоднішню ситуацію в світі та інші глобальні загрози. «Мінфін» обрав головні тези з доповіді, записаної редакцією Smart Reading.

Респіраторні віруси — головний виклик

Сьогодні більшість людей, хворих COVID-19, виживає. Це дуже заразний вірус, більш заразний, ніж MERS або SARS, але не такий смертельний. Хоча зусилля, які робляться, щоб погасити епідемію, безпрецедентні.

Коронавірус демонструє дивну комбінацію властивостей: він небезпечніший за грип, але не так небезпечний, як Ебола. При цьому він дуже заразний навіть до того, як починають з'являтися перші симптоми. Наприклад, заразитися вірусом Ебола можна тільки коли ви вже лягли в ліжко. Але у випадку з грипом і COVID-19 ви спочатку відчуваєте лише невелике нездужання. Респіраторні віруси, на ранніх стадіях не заважають жити звичайним життям, у деякому роді, найгірше, що може бути.

Момент втрачено

У січні, коли заговорили про можливість передачі коронавірусу від людини до людини, стало зрозуміло: епідемія буде протікати за найгіршим сценарієм і, швидше за все, її буде важко стримати. 23 січня Китай ввів свій еквівалент НС — в досить екстремальній формі, і нам дуже пощастило, що ці заходи допомогли значно скоротити темпи поширення інфекції.

Саме в січні нам усім варто було перейматися цією проблемою, зайнятися створенням тестів, почати працювати над терапією та вакциною, тому що вже тоді було ясно: це новий респіраторний вірус з високим рівнем передавання та смертності.

Але ми не почали випускати тести в лютому, як це зробила, наприклад, Південна Корея. У підсумку вони зуміли протестувати всіх, хто контактував з інфікованими і влаштувати індивідуальний карантин, завдяки чому епідемія в країні пішла на спад навіть без введення загальної ізоляції.

Масштабне тестування та сувора ізоляція в Китаї і Південній Кореї дозволили обійтися малим відсотком інфікованих — у Китаї це всього 0,01% населення.

Якщо ми не наслідуємо приклад цих країн, у нас захворіє велика частина населення, система охорони здоров'я буде катастрофічно перевантажена.

Вся увага на тестування

Зараз ми повинні зосередитися на тестуванні. Лише з його допомогою ми зможемо зрозуміти, чи варто посилювати карантин або ж можна його послабити.

Проте досі ми (США) не вийшли на потрібний рівень тестування та не застосовуємо його тоді, коли це дійсно потрібно. Зараз багато лікарів, у яких з'явилися симптоми, не можуть пройти тест і не знають, йти на роботу чи ні. При цьому ми тестуємо величезну кількість людей, у яких немає взагалі ніяких симптомів. Це неправильно. Тестування має не тільки мати найвищий пріоритет, але і бути правильно організованим.

Потрібно створити сайт, зайшовши на який ви можете повідомити, хто ви такий, де працюєте, і описати свої симптоми. Виходячи з цього система визначить, чи потрібен вам тест негайно, і повідомить, де його можна зробити.

Що значить вчасно введений локдаун

Ще один важливий момент — режим ізоляції. Він суворо дотримується в деяких штатах США, а в інших — ні. Локдаун — важке випробування не тільки для людей, але і для економіки. Але чим раніше ми введемо жорстку ізоляцію, тим швидше зможемо її скасувати і повернутися до звичного життя.

Багато людей зараз стурбовані тим, що ціною перемоги над вірусом буде крах економіки і їм доведеться сидіти без роботи місяць, три і більше. Можливо, хтось з політиків вважає, що зростання ВВП — найважливіший фактор. Але складно сказати людям, що вони повинні вести себе як зазвичай, хоча епідемія загрожує їх батькам, а їх дії сприяють поширенню хвороби. Я не знаю жодної розвинутої країни, яка обрала б подібний шлях.

Це правда, що при такому підході протягом декількох років буде сформовано колективний імунітет. Але він не запрацює доти, поки не буде інфіковано більше половини населення. А доти ви лише отримаєте перевантажену систему охорони здоров'я і рівень смертності 3-4% замість 1%. Сама ідея піти таким шляхом — безвідповідальна.

Що нам потрібно, так це сувора ізоляція, щоб через 4-6 тижнів, якщо все буде добре, ми змогли послабити її і жити далі.

Навіть якщо 1% населення захворіє, держави, які дотримувалися стратегії ігнорування хвороби, стануть вигнанцями.

Читайте також: Жорсткий карантин: втрати економіки будуть дешевшими за людські життя

Про можливість другого спалаху

Якщо є небезпека другого спалаху епідемії після зняття обмежень? Якщо спиратися на досвід Китаю та Південної Кореї, то очевидно, що безсимптомні носії не стають причиною великого числа заражень. І це, безумовно, позитивний фактор.

Існує гучна математична модель поширення інфекції, відповідно до якої повернення до звичайного життя буде довгим. Але дані цієї моделі не збігаються з тим, що ми бачимо в Китаї. Крім того, схоже, безсимптомних носіїв не так вже й багато.

Уявіть, що один хворий заражає чотирьох і цей цикл повторюється кожні 10 днів. Пройдіть через вісім таких циклів, і у вас вийде велика цифра. Почніть з 10 тисяч і спробуйте зробити те ж саме, ви жахнетеся. А тепер уявіть, що один безсимптомний носій заражає в середньому 0,4 людини, і подивіться, що станеться з кількістю в підсумку. Вона впаде до нуля.

Експоненціальна залежність дуже і дуже драматична. Коли показник вище 1, цифри стрімко зростають, коли нижче — стрімко зменшуються. Таким чином, в Китаї показник поширення інфекції опустився нижче 1. І ці результати забезпечив карантин!

Ми можемо підтримувати мінімальний рівень смертності завдяки лікування. Але не випустити кількість хворих за межі 1% населення можуть лише дві речі: ізоляція і тестування.

Читайте також: Правда про коронавірус: яким джерелам можна довіряти

Бідні країни постраждають сильніше

Дуже шкода, але епідемія позначиться на бідних країнах набагато сильніше, ніж на багатих. Якщо розвинені країни все зроблять правильно, то до літа вони зможуть послабити обмеження, як Китай та інші держави, які швидко зреагували на пандемію. Але в країнах, що розвиваються, дуже важко забезпечити ізоляцію.

Іншими словами, ризик тим вищий, чим нижчий щабель соціальної драбини. Тому ми повинні прискорити розробку вакцини. Фахівці кажуть, що це займе, можливо, менше 18 місяців. Ми повинні забезпечити бідні країни всім необхідним для лікування.

Я дуже турбуюся про те, що в бідних країнах через хаос в охороні здоров'я рівень смертності буде рости не тільки через коронавірус.

Читайте також: Які країни впораються із корона-кризою першими

Варіанти лікування

Вже є безліч проектів вакцин, але до їх оцінки слід підходити неупереджено. Ми повинні переконатися, що виробництво вакцини буде доступно не тільки для розвинених країн, її ціна для всього світу повинна бути досить низькою. І вакцина, зрозуміло, повинна бути доступною кожному. Крім того, вона не повинна викликати побічних ефектів, порівнянних зі збитком від самого вірусу.

Є також ліки — ремдесивир, гідроксихлорохін, азитроміцин — які демонструють позитивні результати, хоча дані поки що суперечливі.

Також обговорюється можливість використання плазми перехворілих пацієнтів. Це досить складний процес у порівнянні, наприклад, з ліками, які можна швидко виготовити у великій кількості. Але масове тестування і тут дуже важливе, оскільки здатне виявити безсимптомно перехворілих людей, які могли б добровільно здавати кров для отримання антитіл.

Співпраця чи протиріччя?

Чи очікую я розвитку світового співробітництва або загострення протиріч і протистоянь на кшталт «США проти Китаю»? Я думаю, що можливі обидва варіанти розвитку подій.

Хочеться вірити, що країни, які вже оговталися від вірусу, будуть допомагати іншим. Якщо нам (США) вдасться впоратися з епідемією до літа, ми будемо в змозі допомогти іншим країнам.

Високотехнологічні компанії можуть багато зробити, щоб змінити ситуацію. І в тому, що стосується науки, обміну інформацією, ми можемо спостерігати досить високий рівень співпраці. Приватний бізнес проявляє велику зацікавленість у тому, щоб допомогти зупинити пандемію.

Хоча зараз ми обмежені у фізичному контакті з людьми, наша щедрість повинна тільки збільшуватися.

Читайте також: Після карантину буде дуже багато грошей

Урок на майбутнє вивчено

Тепер ми точно знаємо, що пандемія — щось страшне, і цій проблемі не приділялося належної уваги. Ми також знаємо, що можемо підготуватися до наступної пандемії, і знаємо, як це зробити. Наука на нашій стороні. Так, це буде коштувати десятки мільярдів, але не сотні мільярдів і не трильйони доларів. У будь-якому випадку, це мізерна сума порівняно з можливими економічними втратами.

Епідемія завдасть величезної шкоди економіці. У найближчій перспективі у нас постійно будуть виникати різні труднощі. Тож людям доведеться дуже багато допомагати один одному. Ми живемо в безпрецедентний час, зараз ми можемо бути креативними, як ніколи, дотримуючись при цьому необхідної дистанції.

Я оптиміст — будь-то проблеми співробітництва між країнами, зміни клімату, хвороб — малярії, туберкульозу, раку — я налаштований дуже позитивно. Кількість інновацій, наша здатність працювати разом — все це вселяє оптимізм.

Я впевнений, що ця епідемія нас згуртує. Ми виберемося з неї й іншого разу будемо готові. Через два-три роки все закінчиться. Наступного разу, коли ми побачимо патоген, ми зможемо зробити кілька мільярдів тестів за пару тижнів, зрозуміти, який противірусний засіб спрацює і швидко випустити потрібну кількість.

І, якщо ми відпрацюємо потрібні механізми зараз, ми зможемо створити вакцину (можливо, РНК-вакцину) протягом шести місяців. Існують інновації, які, я сподіваюся, будуть щедро профінансовані. І через три роки ми обернемося і скажемо: «Це було жахливо. Було багато втрат і багато героїв. Але ми всім світом вивчили цей урок».

Коментарі - 2

+
0
gastgeber
gastgeber
6 травня 2020, 19:40
#
Пользоваться Линуксом )
+
+11
ballistic
ballistic
7 травня 2020, 16:31
#
Статистика говорить, що далеко не всім мазохізм підходить )
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися