Мінфін - Курси валют України

Встановити
5 травня 2020, 14:01

Швидкі гроші. Чи є сенс у депозиті на кілька тижнів

В умовах невизначеності, коли важко прогнозувати власні доходи та видатки, а тим більше – економічну ситуацію в країні, для багатьох вкладників цікавими можуть стати депозити з розміщенням коштів на кілька тижнів чи місяців.

За нинішніх обставин короткострокові банківські продукти мають кілька переваг. «Мінфін» дізнався які ставки за «короткими» вкладами, та кому вони можуть стати у нагоді.

Портрет клієнта

Депозити на короткий строк – традиційний інструмент в кризові періоди. Значна частина громадян з острахом та недовірою дивиться на перспективу лишитися без великої суми грошей надовго. Попередні кризи продемонстрували з якою обережністю треба розміщувати заощадження.

НБУ запевняє, що зараз банківська система набагато надійніша, ніж у 2008 чи 2014-2015 роках. До того ж, присутні на рику банки пройшли випробування минулими кризами і не припинили роботу. Та незважаючи на це, велика кількість потенційних вкладників просто не готові довірити фінустанові свої гроші на 12 чи навіть 6 місяців.

Рішення – коротші за строками вклади. Якщо вам раптом знадобляться грощі, їх порівняно швидко можна буде забрати. А за умови, що з банком нічого лихого не відбувається і великих витрат у найближчий час не передбачається, депозит можна подовжити. І цю логіку прекрасно розуміють банкіри. У банку ПУМБ «Мінфіну» зазначили, що короткострокові депозити можуть бути цікаві у першу чергу тим клієнтам, які не знають, коли їм можуть знадобитися заощадження та в разі потреби хочуть мати до них доступ.

«Зважаючи на нетривіальну ситуацію в країні і світі, багато вкладників бажають мати оперативний доступ до своїх коштів і водночас отримувати стабільний дохід», — каже директор департаменту розвитку продуктів Ідея Банку.

Карантин створив ще одну категорію потенційних вкладників. Багато хто продовжує активно працювати, велика частина населення працює з дому. При цьому можливості витрачати зароблене значно скоротилися. Люди відклали на потім великі покупки, подорожі, дорогі розваги тощо. Як наслідок, на картках накопичуються тимчасово вільні гроші. Саме їх доцільно змусити місяць-два попрацювати. А вже потім витратити разом з процентами.

Звісно, в будь-якому випадку можна відкрити депозит до запитання і в разі потреби за кілька хвилин перерахувати кошти на свій картковий рахунок. Однак депозити з фіксованим строком, нехай це буде навіть тиждень чи місяць, передбачають більші відсотки. Чому так? Бо у такому випадку банк точно знає, який час він може використовувати кошти і коли має їх повернути, а це для фінустанови дуже важливо.

Настав час заощаджувати. Обирай депозит з високою ставкою в каталозі від «Мінфіну»

Є у короткострокових вкладів і недоліки. Як пояснюють фахівці ПУМБу, на ринку спостерігається тенденція до зниження ставок за депозитами. Тому зараз ще можна відкрити гривневий депозит на 3 місяці під пристойні проценти, але подовжити його за такими ж умовами вже не вдасться. За час дії договору відсоткові ставки знизяться не тільки за короткими, а й за довгостроковими депозитами. Отже тим, хто хотів би зафіксувати хорошу прибутковість, краще не втрачати часу й обрати депозит на довший строк.

Банки тримають дистанцію

При підготовці огляду «Мінфін» проаналізував пропозиції в банках, що є лідерами за обсягом депозитів фізичних осіб. Також ми розглянули вклади, які пропонує Ідея Банк, оскільки це одна з небагатьох установ, яка дозволяє відкрити депозит на тиждень. Крім цього, ми розділили пропозиції Універсалбанку, окремо виділивши депозит від monobank, оскільки вони пропонують різні програми.

Як виявилось, із першої десятки банків за обсягом депозитів фізосіб не має строкових вкладів на короткий термін лише Укрсиббанк, у якому можна відкрити вклад на період від 9 місяців.

Всі банки, пропозиції яких проаналізував «Мінфін», дозволяють відкривати депозити дистанційно, що особливо важливо в карантин. Як правило, для цього потрібно скористатись мобільним додатком. Хоча можливі і більш екзотичні варіанти. Наприклад, іноді вклад можна оформити через телеграм-канал установи.

До того ж, ряд банків пропонують додаткову дохідність за дистанційне відкриття. Наприклад, у ПУМБ та ОТП можна отримати додатково 1% річних для гривневих вкладів, в Універсалбанку та Ідея Банку — 0,5%, а в Ощадбанку — 0,25%.

Водночас варто розуміти – дистанційно відкрити депозит у банку може той, хто вже є його клієнтом, уклав договір на обслуговування та пройшов ідентифікацію. Нові клієнти такої можливості не мають через особливості регулювання, які «Мінфін» вже детально описував у своїй статті.

Відсотки за лічені дні

Строкові депозити на надкороткі терміни пропонують лише чотири банки — Альфа-Банк, Ідея Банк, Укргазбанк та Укрексімбанк. В Альфа-Банку депозит можна відкрити на 7 або 14 днів. За тижневий гривневий вклад передбачено 10% річних, а за 14 днів – 10,5%.

Пропозицію Ідея Банку варто розглянути більш докладно. Вклад за програмою «Фінансовий імунітет» відкривається на тиждень під 9,5% річних. По завершенню цього часу, якщо клієнт не виявить бажання забрати гроші, депозит автоматично пролонгується ще на 7 днів, але ставка збільшується на 0,5% річних.

Читайте також: Куди найкраще інвестувати в умовах карантину

Передбачено, що вкладник може таким чином подовжувати термін вкладу 11 разів і кожного разу ставка зростати на пів процентного пункта. Зрештою на останньому тижні ставка сягне 15% річних. Після завершення останнього строку кошти автоматично будуть перераховані на поточний рахунок клієнта.

Вклад до 3 місяців

Клієнти, які бажають розмістити депозит на 1 місяць можуть розраховувати на ставку від 8 до 11,5% річних. Найменше пропонують Приватбанк і Південний. Якщо ж додати додаткові проценти за онлайн-відкриття депозиту – одним з лідерів в цій категорії стане ПУМБ, який пропонує 11-11,5% річних (в залежності від суми депозиту). Це стільки ж, або й дещо більше, ніж значна частина банків пропонує за вкладами на рік. Таким чином у деяких випадках короткостроковий вклад може бути і вигіднішим ніж депозит на довший період.

Варто враховувати, що банки часто пропонують підвищену ставку в разі виконання певних умов. Наприклад, на підвищену дохідність можуть розраховувати вкладники, що мають зарплатні чи пенсійні картки у цьому ж банку. Також деякі установи підвищують відсотки за розміщення значної суми. Наприклад, якщо розмістити на місяць у ПУМБ більше 300 тис. грн – буде нараховано 11,5% річних.

За депозити на 3 місяці банки пропонують дещо більші відсотки. Мінімальна ставка — 7% річних. Такою дохідністю обмежився ОТП Банк. Максимум, без врахування бонусів, пропонує вкладникам Ідея Банк – 13,25% річних. При цьому для нових клієнтів передбачено і акційний депозит на 3 місяці під 18%. Однак, як зазначалось вище, дистанційно відкрити його не вдасться – треба їхати у відділення.

Тим, хто бажав би отримувати прибуток з депозиту ще до завершення його строку варто звертати увагу на те, коли передбачено отримання відсотків. Наприклад, ПУМБ навіть депозит на 3 місяці передбачає щомісячне отримання відсотків. Ставка при цьому з урахуванням відкриття онлайн буде 11,5%, а для депозитів на більш ніж 300 тис. – 12%.

Мінімальна сума, яку можна розмістити на короткостроковому депозиті у більшості банків становить від 500 грн до 5 тис. грн. Виключенням є Приватбанк, який дозволяє відкрити депозит поклавши на нього усього 2 грн. А ось у державний Укрексімбанк потрібно йти з сумою не менше 30 тис. грн. Схоже, дрібні вкладники банк просто не цікавлять.

Депозити на короткий строк у гривні

БАНК Програма Ставка за депозитами на строк менше місяця Ставка за депозитом на 1 місяць Ставка за депозитом на 3 місяці Бонус за дистанційне відкриття Мінімальна сума вкладу
Приватбанк Стандарт - 8% 8,50% - 2 грн
Ощадбанк Мій депозит - - 10,50% 0,25% 1000 грн
Альфа-Банк Мобільний; Прибутковий 7 днів — 10%; 14 днів — 10,5% 11% (29 днів) 12,50% - 5000 грн
Укргазбанк

Еко-депозит;

Прибуткова 7-ка

7 дныв — 7% 8% 11% - 1000 грн
Райффайзен Банк Аваль Класичний Строковий - 7,50% 8,50% - 2000 грн
Укрексімбанк

Класичний строковий;

Оптимальний

7 днів — 11% (зростання відсотків у разі пролонгації) - 11,1% (93 дні) - 30000 грн
ПУМБ Дохідний - 10% 10,5% 1% 500 грн
ОТП Банк Строковий депозит - - 7% 1% 2000 грн
Універсалбанк Строковий депозит - 11% 12,50% 0,50% 1000 грн
monobank* Стандарнтний - 11,5% 13% - 1000 грн
Південний Доходний плюс - 8% 12,50% 0,50% 1000 грн
Ідея Банк Фінансовий імунітет; Дохідний 7 днів — 9,5% (+0,5% при пролонгації на кожен тиждень. Максимум до 15%) 10% 13%** 0,5% (для вкладів на 1 і 3 місяці) 1000 грн

* банк працює за ліцензією Універсалбанку.

**для нових клієнтів є можливість відкрити влад під 18% річних.

Валютні пропозиції

Серед тих банків, умови яких аналізував «Мінфін», розмістити строковий депозит у валюті на тиждень-другий дозволяє лише Укргазбанк: за доларовий депозит на 7 днів передбачено 1,75%, а в євро — 0,75%. На 1 місяць розмістити кошти дозволяють 4 фінустанови. Найбільшу дохідність серед них пропонує Укргазбанк – 1,75% річних. А от Райффайзен Банк Аваль, фактично, просто погоджується потримати гроші у себе. За депозит у доларах і євро він нараховує усього 0,01% річних.

На 3 місяці можна покласти валюту вже в більшій кількості банків. І ставки будуть, хоч і не набагато, але вищими. Якщо розміщувати вклад онлайн, в ПУМБ можна отримати по доларовому вкладу – до 1,8%, а за вкладом в євро – до 1% річних.

Читайте такожБанки почали знижувати дохідність за гривневими депозитами

Розмір мінімального вкладу варіюється як правило від 100 до 1000 доларів чи євро. Виключенням є ОТП Банк, який відкриє депозит навіть для власників 50 доларів, та Приват, у якому на депозит можна покласти навіть 2 долари або євро.

Валютні депозити на короткий строк

БАНК Програма Ставка за депозитом на 1 місяць Ставка за депозитом на 3 місяці Бонус за дистанційне відкриття Мінімальна сума вкладу
Приватбанк Стандарт 0,25% — долар 1,25% — долар; 0,01% — євро - 2 долари; 2 євро
Ощадбанк Мій депозит - 1,25% — долар; 0,5% — євро 0,25% — долар; 0,25 — євро 100 доларів; 100 євро
Альфа-Банк Прибутковий - 0,75% — долар; 0,01% — євро - 200 доларів; 200 євро
Укргазбанк Еко-депозит 1,75% — долар; 0,75% — євро 1,75% — долар; 0,75% — євро - 100 доларів; 100 євро
Райффайзен Банк Аваль Класичний Строковий 0,01% — долар 0,01% — долар; 0,01% — євро - 500 доларів; 500 євро
Укрексімбанк Класичний строковий - 1% — долар; 1% — євро (93 дні) - 1000 доларів; 1000 євро
ПУМБ Дохідний - 1,3% — долар; 0,6% — євро 0,2% — долар; 0,2% — євро 1000 доларів 1000 євро
ОТП Банк Строковий депозит - 0,01% — долар; 0,01% — євро - 50 доларів; 50 євро
Універсалбанк Строковий депозит - 1,25% — долар; 0,25- євро 0,25% — долар; 0,25 — євро 100 доларів; 100 євро
monobank* Стандарнтний 1% — долар; 0,25% — євро 1,25% — долар; 0,5% — євро - 100 доларів; 100 євро
Південний Доходний плюс - 1% — долар; 0,01% — євро 0,15% — долар 100 доларів; 100 євро
Ідея Банк Дохідний - 0,25% — долар; 0,25% — євро - 100 доларів; 100 євро

* банк працює за ліцензією Універсалбанку.

Яка вигода банкам

Існує думка, що банкам не надто вигідно залучати кошти на короткий термін. Мовляв, кредитування потребує довгих грошей. Вклади ж на місяць не вирішують для банка цієї задачі — сьогодні є, а завтра вже немає. Однак, насправді потреба в коротких грошах залежить від багатьох факторів. Як пояснили «Мінфіну» експерти ПУМБ, у будь-якому випадку банкам краще «втримувати» вкладників, навіть шляхом переоформлення коротких вкладів. Адже згодом вкладник може використати й довгострокові депозити, а за час співпраці з банком, скористається багатьма іншими його послугами. Якщо ж клієнтів втратити, то для пошуку нових потрібно буде докласти значно більших зусиль.

Олексій Писарев

Коментарі - 32

+
+74
mary27
mary27
5 травня 2020, 14:14
#
Дурная статья, и такая же дурная таблица.

Краткосрочные - от ''овернайта'' до 3х месяцев.
По факту - это вид депозита, которым чаще пользуются ''ВИП'' клиенты, подобные предложения обычно доступны только для них.
Забыли про ''Выгодную семерку'' от ''Укргазбанка'', одно из немногих по сути ВИП-решений, доступных пересiчним.
Так же забыли про недельные депозиты с автопролонгацией и растущей ставкой от ''Мегабанка'' - ''Продуктивная неделя'', и ''Эксимбанка'' - ''Оптимальный''.
Те же вклады доступны и в валюте.

Отдельная, менее известная история - вклады ''до востребования'', и близкие к ним ''депозитные карты''.
Там лидер - ''Коко дебетовая'' от ''Форварда'' и ''ПроЗапас+'' от ''Укргазбанка''.

Хреновый копирайтер.
''Минфин'', объявите выговор и лишите премии.
+
0
Max Him
Max Him
5 травня 2020, 14:38
#
Ну найдите «Продуктивную неделю» от Мегабанка https://www.megabank.ua/ua/deposits
+
0
mary27
mary27
5 травня 2020, 20:31
#
Ну капец - уже отменили, барыги!)
Недавно была.
+
0
Олексій Писарев
Олексій Писарев
5 травня 2020, 14:45
#
Додав депозити Укргазбанку і Укрексімбанку. А ось депозити до запитання — це все ж інший продукт, їх в цій статті не розглядали.
+
0
mary27
mary27
5 травня 2020, 20:28
#
Ой, спасибо.
(Ирония).
+
0
mary27
mary27
6 травня 2020, 0:29
#
''Семерка'' от ''Укргазбанка'' и ''Оптимальный'' от ''Эксимбанка'' еще в долларах и евро бывают, доделайте и остальные таблицы.
+
0
Юрий Гусев
Юрий Гусев
5 травня 2020, 14:55
#
Логика Ваших доводов совершенно не очевидна. Ничто в программах банков не выделяет краткосрочные депозиты как ВИП программы. Минимальная сумма вклада в 100-500 долларов? Где тут недоступность. Не стоит недооценивать возможности граждан и наличие у них сбережений. Если же вас раздосадовало отсутствие в таблицах программ определенных банков, то «Минфин» не ставил перед собой задачу создавать в этом материале полный их каталог. Это скорее информация для сравнения и понимания ситуации на рынке. И уж тем более вклады до востребования будут рассмотрены в отдельном обзоре как продукты совсем иного рода.
+
+24
Qwerty1999
Qwerty1999
5 травня 2020, 18:29
#
«Минимальная сумма вклада в 100-500 долларов? Где тут недоступность.»

Укрэксимбанк - минимальная сумма вклада 30 тысяч гривен...

Доступно всем и каждому. :-)
+
+5
mary27
mary27
5 травня 2020, 20:42
#
Главная проблема ''Эксима'' - не минимальная сумма, а доступность отделений.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
6 травня 2020, 11:36
#
У каждого пенсионера Минфина есть заначка минимум 30 тысяч гривен,
но не каждый живёт в пешей доступности отделения Укрэксимбанка…

Так именно для таких случаев НБУ и предлагает расширять
горизонты дистанционной идентификации (верификации) и обслуживания…
+
0
mary27
mary27
6 травня 2020, 21:34
#
Вы позволяете себе слишком плохо думать о пенсионерах с ''минфина'', у каждого из них есть заначка минимум в 10 раз больше)
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
7 травня 2020, 1:11
#
А почему они тогда постоянно ноют,
что им денег не хватает на еду?

Неужели жаба давит заначку распечатать?
+
0
mary27
mary27
7 травня 2020, 14:03
#
Вот все вы знаете)
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
7 травня 2020, 14:39
#
Всё знать не стремлюсь, но тенденции отслеживаю...
+
0
mary27
mary27
5 травня 2020, 20:38
#
Наверно, вы не знакомы с ВИП-предложениями?)
​​​​​​
Те краткосрочные вклады, вроде ''Овернайта'' в ''Альфе'', просто не предлагают для ритейла.
Навскидку не помню, какая там минимальная сумма, но наверно не 500 долл.
А вот когда у клиента будет достаточно мажорный карточный пакет — тогда милости просим.

Не надо делать ''полный каталог депозитов'' (кстати, это несложно, их немного банков предлагают), надо просто не забыть несколько крупнейших банков страны)
Иначе, неочевиден смысл написания подобной ''аналитики''.
Любой более-менее опытный вкладчик сделает для себя подобный анализ гораздо качественней.

​​​​​
+
0
mary27
mary27
5 травня 2020, 20:50
#
И, конечно не стоит забывать, какой трэш творится в наших банках, когда там придумывают линейку услуг для ВИП-клиентам.
В той же ''Альфе'' ВИПам пробуют впарить ''накопительное'' страхование жизни.
Которое по сути - услуга для нищебродов.
В ''Укрсиббанке'' этим тоже занимаются.
+
0
Юрий Гусев
Юрий Гусев
6 травня 2020, 11:53
#
Мы знакомы с ВИП предложениями, но в задачи этой статьи не входило освещать тонкости и отличия таких оферов. Если читатели захотят и будут иметь время самостоятельно анализировать и сравнивать все предложения на банковском рынке, то это можно сделать с помощью нашего депозитного каталога, который уже давно и успешно работает https://minfin.com.ua/deposits/.
В остальном каждый имеет право на свою точку зрения, в т.ч. и на оценку доступности тех или иных финансовых продуктов. В любом случае спасибо, что помогли улучшить наполнение статьи, указав на недостающую информацию. Как вы сами могли убедиться, рынок порой меняется очень быстро и за всем бывает сложно уследить.
+
0
mary27
mary27
6 травня 2020, 12:52
#
Я писала ''это вид депозита, которым чаще пользуются ''ВИП'' клиенты, подобные предложения обычно доступны только для них'')

Недельные депозиты (именно на неделю, а не на 3 месяца с еженедельной пролонгацией), доступные для ''обычных'' клиентов — скорее редкое исключение у наших банков.
Порождение кризисов.
​​​​​
''Депозитный каталог'' достаточно неудобен.
Его б стоило доработать.
+
+38
AleksandrBank
AleksandrBank
5 травня 2020, 19:54
#
Посмотрел таблицу ставок, в одном из Банков, который указан там, на 3 мес Депозит ставка в ГРН и в ДОЛ США ниже чем в этом же Банке по Депозиту «Вклад до востребования», т.е. снятие в любой момент и без ограничений.
В меня такой в ГРН и ДОЛ.США.

Потому не вижу потребности даже читать суть статьи.
+
+20
mary27
mary27
5 травня 2020, 20:31
#
+15.
Я о том же - ''минфину'' можно найти гораздо лучшего копирайтера)
Которому будет не лень за вечерь просмотреть предложения по депозитам, запилить табличку, а к ней - налить ''воды'', с правильно расположенными ''якорями'' и ''ключевыми словами''.
+
+41
bonv
bonv
5 травня 2020, 21:01
#
Візьмись за це марі:)))
+
0
mary27
mary27
5 травня 2020, 21:13
#
Пусть местные копирайтеры сами свою з/п отрабатывают.
+
0
bonv
bonv
5 травня 2020, 21:19
#
Тим більше нам швидких грошей не потрібно:))
+
+9
Qwerty1999
Qwerty1999
6 травня 2020, 11:33
#
Mary27
«Которому будет не лень за вечерь просмотреть предложения»

По вечерам надо заниматься другими делами и предложениями...
+
+9
mary27
mary27
6 травня 2020, 12:52
#
Хахах, о чем только думают люди на карантине)
+
0
bonv
bonv
6 травня 2020, 15:48
#
Жива людина значить:))
+
0
Консультант порталу «Мінфін»
Консультант порталу «Мінфін»
6 травня 2020, 11:11
#
Внимание! Конкурс!

Подробности в описании к видео и самом ролике:

https://www.youtube.com/watch?v=YE5Pis0lWUI&feature=youtu.be

Подписывайтесь на youtube-канал «Минфина» и оставляйте комментарии с вопросами под видео ;)
+
+15
YliyaR
YliyaR
6 травня 2020, 11:57
#
Шкода, що не розглядалися невеликі банки, рекламую «КРИСТАЛБАНК», там  пропонують «Кристальну сімку», депозит по 7 днів, з можливістю автопролонгації, зі зростаючою ставкою та щотижневого отримання відсотків. (5,5%-18%,), мінімальна сума - 1000 грн. Доступний ще в Доларах США та Євро, хоча по них ставки не такі цікаві. (0,25%-1,45%) 
https://crystalbank.com.ua/ua/privatnim-klientam/depoziti/depozitnij-vklad-kristalna-simka
+
+9
Qwerty1999
Qwerty1999
6 травня 2020, 12:10
#
Главная проблема таких банков, как Кристалбанк — доступность их отделений…

Не все граждане страны живут в городе Киеве…
+
+9
mary27
mary27
6 травня 2020, 12:53
#
Не нужно забывать мелкие региональные банки - там нередко бывает что-то интересное.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
6 травня 2020, 15:20
#
Mary27

Повторю ваш же тезис — недоступность отделений мелких региональных банков
для большинства предполагаемых клиентов.
+
0
YliyaR
YliyaR
6 травня 2020, 15:14
#
Відділень не багато по регіонах, але їх кількість зростає. Також є вклад «Активний» 8% річних з вільним зняттям/поповненням - оформлюється самостійно через інтернет, це простіше, але за карткою все таки доведеться прийти на відділення.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися