Мінфін - Курси валют України

Встановити
4 травня 2020, 15:11

Кредит в ломбарді: ризики та нові сервіси на час карантину

Зараз ломбарди знаходяться під пильною увагою фінансово виснаженого населення, що змушене дотримуватись карантину та підприємців, що мають потребу у додаткових фінансових вливаннях у свій бізнес за відсутності прибутку.

Не зважаючи на те, що лідери ринку ломбардного кредитування подають досить цікаву статистику стосовно портрету пересічного клієнта ломбарду, у суспільстві все ще залишається стереотипне ставлення до кредиту під заставу майна. Це не дивно, адже кредит у ломбарді — це один із найдавніших варіантів фінансових позик, який має багату історію в минулому, та переживає активні зміни сьогодні.

За даними національної мережі ломбардів «Скарбниця» 60% клієнтів — це люди з середнім та вище середнього достатком. Що цікаво, отримання кредиту в ломбарді зрозуміле для клієнтів, з чіткими умовами, саме тому 85% предметів застав завжди викупаються назад. Це говорить про те, що ломбард використовують радше як фінансову допомогу, ніж як установу для скуповування речей.

Рівень безпеки в ломбардних відділеннях настільки високий, що люди охоче використовують для себе послугу зберігання цінностей, на кшталт банківських скриньок у сховищах. Оформлення відділень та клієнтський сервіс – не поступаються банківському, а інноваційні розробки в ломбардному кредитуванні продовжують потужно конкурувати з провідними учасниками фінтех індустрії.

Більшість упереджень базуються на чистих емоціях, але давайте зважимо всі плюси і розглянемо основні стереотипи.

Якщо ти взяв кредит у ломбарді, тебе атакуватимуть колектори. Це найрозповсюдженіший міф, адже ломбарди не мають колекторських служб. Ваш кредит забезпечений предметом застави.

Ломбард – це останній шанс. Як згадувалось вище, ломбарди обирають для себе мільйони українців з середнім рівнем доходу. Також, багато фізичних осіб використовують ломбардний кредит для підтримки свого малого та середнього бізнесу.

Щоб отримати кредит у ломбарді – потрібно прийти у відділення. Для більшості тих, хто ні разу не брав грошову позику в ломбарді, переступити поріг відділення морально не просто. Клієнти часто стурбовані тим, що їх побачать знайомі, потрібно стояти в черзі та отримувати готівку на очах у інших.

Але такий формат обслуговування вже у минулому. Сьогодні завдяки послузі «Кредитний кур’єр» можна отримати кредит, знаходячись вдома. Клієнт залишає заявку на сайті компанії. Після дзвінка оператора та обговорення деталей, надсилає службою доставки свою річ до ломбардного відділення. Після отримання предмету застави, кредитний експерт уточнює суму кредиту та, за лічені хвилини, ломбард зараховує кошти на банківську картку клієнта. Уклавши договір на 14 та більше днів при сумі кредиту від 1500 грн кожен клієнт отримує компенсацію витрат на доставку, а це означає, що ломбард сплачує пересилку застави за вас.

Як бачите, ми розвіяли ще один міф про те, що кредит у ломбарді можна отримати на відділенні і лише готівкою. Але з послугою «Кредитний кур’єр» ви отримуєте гроші дистанційно, на картку у безготівковій формі. Замовляючи кредит з доставкою ви займаєтесь своїми справами, а доставку предмета застави за вас робить кур’єр.

Кредит у ломбарді – це купа паперів і документів. І знову ж ні, адже сьогодні лідери ринку такі, як приміром ломбард «Скарбниця», пропонують укладати електронний договір і користуватись сервісом SkarbID, що дозволяє використовувати смартфон для ідентифікації особи, а це означає — більше ніяких паспортів та кодів при повторному візиті. Окрім того, для отримання кредиту у ломбарді не потрібні довідки про доходи, поручителі та кредитна історія. Це, до речі, ще один стереотип відносно ломбардів.

Усвідомлюючи, в якому становищі на сьогодні перебувають українці, ломбарди пропонують знижки на обслуговування, індивідуальні умови погашення, кредит з кур’єрською доставкою. Тому, за виникнення необхідності, досить швидко та зручно можна отримати гроші, не порушуючи умов карантину. Перед новим та незвіданим завжди є певні вагання, така вже наша природа, але спробувавши раз, ви зрозумієте, що кредит у ломбарді – це не страшно, а навіть навпаки – зручно, сучасно і безпечно, це знають постійні клієнти серед яких навіть є й селебрітіс.

Джерело: Мінфін