Мінфін - Курси валют України

Встановити
28 квітня 2020, 13:15

Член Правління Ідея Банку Славомір Шляк взяв участь в круглому столі «Банківська система в умовах карантину: міжнародний досвід»

Член Правління Ідея Банку, адміністративний директор Ідея Банку Славомір Шляк взяв участь в організованому Finclub круглому столі на тему «Банківська система в умовах карантину: міжнародний досвід».

Учасники круглого столу-керівники банків іноземних груп, що працюють в Україні, галузевих асоціацій, а також іноземних банків обговорили свою роботу в поточних умовах в Україні, Польщі, Італії, Казахстані та Греції. І дали свій прогноз змін на найближчі періоди.

Банкіри відзначили, що банки в цілому стабільно проходять кризу. Славомір Шляк прокоментував щодо ситуації в Польщі: «На карантині банки оптимізували роботу відділень, частина співробітників працюють віддалено. Оскільки влада ввела обмеження можливості перебування на вулиці, було недоцільно тримати відкритими всі відділення. При цьому особливих рішень з приводу роботи банків держава не надавала. Банки намагаються працювати в звичайному режимі. Банківська система стабільна — відтоків депозитів, які б загрожували системі, — не було».

Учасники круглого столу також обговорили державні програми підтримки в різних країнах, підсумувавши, що головна мета цих програм — забезпечення життєздатності економіки. «Якщо виживуть наші клієнти, то виживемо і ми. Поки банки не знаходяться в тому стані, щоб їм була потрібна якась підтримка », — зазначив Славомір Шляк.

Всі учасники дискусії відзначили, що банки вже зараз активно переорієнтовуються на цифрові, дистанційні канали та cashless. Так, коментуючи поточну ситуацію в Польщі, Славомір Шляк зазначив: «Банки обмежили свою діяльність через відділення, намагаються пройти в онлайн. До цього моменту в Польщі ці канали, як і cashless, були вже досить розвинені і відділення відігравали меншу роль».

Банкіри також висловили припущення і прогнози щодо розгортання ситуації в найближчому майбутньому. Так, ця пандемія коронавірусу та прогнози щодо її розвитку — це лише наше очікування майбутнього, в якому ще будуть виникати пов'язані з вірусами кризи. І практика роботи банків також повинна змінитися.

«Ми жили в стабільності, і все було добре, але хтось десь «з'їв кажана», і світ завалився. Тому не треба панікувати, але бути готовим до найгіршого в будь-який момент», — розповів член правління Ідея Банку Славомір Шляк.

Він вважає, що ще в хороші часи треба готувати позиції і сценарії реагування на випадок посилення кризи. «Економити, економити і бути постійно готовим до гірших часів», — додав банкір.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися