Мінфін - Курси валют України

Встановити
27 квітня 2020, 19:22

Нацбанк спростив валютний нагляд. Граничну суму операцій збільшено до 400 тисяч

Нацбанк підвищив граничну суму валютних операцій, для яких встановлено спрощені вимоги щодо валютного нагляду. Раніше вона становила 150 тис. грн — тепер 400 тис. грн (в еквіваленті). Про це повідомила пресслужба НБУ.

Нацбанк підвищив граничну суму валютних операцій, для яких встановлено спрощені вимоги щодо валютного нагляду.
Фото: psm7.com

Із чим пов'язані зміни

Підвищення граничної суми операцій пов'язано з набуттям чинності закону «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення».

Що це дасть

Це знизить адміністративне навантаження як на банки, так і на бізнес. Значну кількість операцій українських підприємств на невеликі суми контролювати не будуть.

Крім цього, врегульовано низку питань щодо проведення окремих операцій нерезидентами на території України.

Читайте також: Електронні гроші та «чорні» зарплати потрапили під посилений контроль

Зокрема, завдяки цим змінам фізичні особи-нерезиденти зможуть використовувати власні поточні рахунки в українських банках для проведення розрахунків за договорами страхування життя, операціями з продажу корпоративних прав та нерухомості.

Читайте також: Закон про фінмоніторинг: чорт голову зверне

Раніше повідомлялося

  • За словами першої заступниці НБУ Катерини Рожкової, для 95% банківських клієнтів зміни, які передбачає закон про фінмоніторинг, не ускладнять життя.
  • Безготівкові перекази, швидше, спростяться. Оскільки всі клієнти банків вже одного разу заповнювали анкету і надавали копії своїх документів у відділенні, їх ідентифікація вже проведена.

Читайте також: Чотири міфи про закон про фінмоніторинг. Як буде насправді

Коментарі - 4

+
0
bonv
bonv
27 квітня 2020, 23:19
#
Підвищення граничної суми операцій пов'язано з набуттям чинності закону «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення». І ЯК ЗБІЛЬШЕННЯ СУМИ ЦЬОМУ ПОСПРИЯЄ?
+
+25
Leonid Kramorenko
Leonid Kramorenko
28 квітня 2020, 9:19
#
Сприяти ніяк не буде, але спростить життя від надмірного контролю інших фінансових операцій. Наприклад, місяць тому при операції переведення суми в 170 тис.грн. (прим. більше ніж 150 тис.) згідно цього закону в мене запитали джерело походження коштів - довелось надавати папірці, які підтверджують, що я їх отримав цілком легально. Тепер такі запити почнуть робити починаючи з 400 тис.
+
0
bonv
bonv
28 квітня 2020, 11:12
#
І при цьому інше нововведення..… Закон, зокрема, передбачає обов'язкову ідентифікацію при переказі понад 5 тисяч гривень, а в деяких випадках — необхідність підтвердження походження доходів.
Детальніше читайте на УНІАН: https://www.unian.ua/economics/finance/yak-noviy-zakon-pro-finmonitoring-zminit-zhittya-kliyentiv-ta-bankiv-10975514.html
+
0
Leonid Kramorenko
Leonid Kramorenko
29 квітня 2020, 20:09
#
НБУ вже спростував цю розповсюджену у ЗМІ інформацію: «Операції до 5000 грн є низькоризиковими, оскільки це незначні суми. Тому блокувати й приділяти увагу таким операціям банки не повинні». Див. https://minfin.com.ua/ua/2020/04/29/44417912/
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися