Мінфін - Курси валют України

Встановити
27 квітня 2020, 9:23

Кабмін переніс перехід на ринкові ціни на газ для населення

Кабінет міністрів з 24 квітня продовжив покладання спеціальних зобов'язань (ПСО) на ринку природного газу після 1 травня 2020 року. Відповідну постанову уряду оприлюднено на Урядовому порталі.

Що це означає

Нафтогаз України до 1 липня 2020 року поставлятиме газ на умовах ПСО постачальникам природного газу для потреб побутових споживачів і релігійних організацій.

Читайте також: Ціна газу для населення у квітні знизилася на 15%

Крім того, Нафтогаз України до 1 травня 2021 року буде поставляти газ на умовах ПСО виробникам теплової енергії, що здійснюють виробництво теплової енергії для всіх категорій споживачів.

Передісторія

  • В квітні вартість газу для населення знизилася до 2,9 гривень за кубометр без ПДВ, що на 15% менше, ніж у березні 2020 року, і на 38% менше, ніж на початок року.

  • Глава Нафтогазу Андрій Коболєв спрогнозував подальше зниження цін на газ, проте вона залежатиме від вартості газу в Європі.

Читайте також: Українцям повернуть переплату за куплений за страховою ціною газ

  • З січня 2020 року вартість газу для потреб населення, виробників тепла та інших захищених споживачів, яким НАК «Нафтогаз України» поставляє газ в рамках спеціальних обов'язків (ПСО), визначається за новою формулою, що враховує ціну на голландському газовому хабі (ТТF).

  • Раніше в уряді повідомляли, що не планують регулювати ціни на газ для населення. Ціна на газ для побутових споживачів в Україні наразі залежить від ринкової ціни.

  • Водночас, відповідно до домовленостей України з МВФ та постанови про ПСО, з 1 січня 2020 року ціни на газ для населення мають зрости до 12 300 гривень за тисячу кубометрів.

  • Ціна, згідно з вимогами МВФ, повинна формуватися із вдвох чинників — собівартості українського газу та супутніх послуг, а також його імпорту.

  • Оскільки газ у Європі подешевшав, і Україна може його закупити за менші гроші, держава може знизити тариф для населення, не порушивши тим самим домовленості з МВФ.

Коментарі - 6

+
+31
bonv
bonv
27 квітня 2020, 9:48
#
Пообіцяти і виконати - дві великі різниці?
+
0
bonv
bonv
27 квітня 2020, 9:49
#
Що таке ринок газу для населення, який має запрацювати з 1 травня, і як він позначиться на послугах і цінах.
https://ua.112.ua/statji/shcho-take-rynok-hazu-dlia-naselennia-iakyi-maie-zapratsiuvaty-z-1-travnia-i-iak-vin-poznachytsia-na-posluhakh-i-tsinakh-533973.html
+
+84
GrugoriyHoland
GrugoriyHoland
27 квітня 2020, 10:51
#
Правильно, как газ дешевеет, так вот вам цена фиксированная, как дорожает, сразу рыночная.
+
0
YevgenMuza
YevgenMuza
27 квітня 2020, 11:31
#
Кто-то может объяснить, почему религиозные организации дотируются за счёт налогоплательщиков?
+
+13
rredrred
rredrred
27 квітня 2020, 11:54
#
Религия вседа дотируется и внедряется как «опиум для народа» 
вспомните что проповедуют там «вся власть какая ни есть она от бога»
+
+15
allexpl
allexpl
27 квітня 2020, 13:34
#
«Цена, согласно требованиям МВФ, должна формироваться из двух факторов — себестоимости украинского газа и сопутствующих услуг, а также его импорта» - Украина импортирует 1/3 потребляемого газа, 2/3 - собственная добыча (которая явно дешевле чем европейская хотя бы исходя из уровня зарплат), так какого цена ВСЕГО газа считается как импортного???
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися