Мінфін - Курси валют України

Встановити
15 квітня 2020, 17:40

Михайло Власенко: як не дати шахраям заволодіти коштами під час карантину

До яких хитрощів вдаються шахраї під час карантину, щоб заволодіти коштами клієнтів банків? Таке питання обговорювалося під час організованого Finclub круглого столу, в якому взяв участь Голова правління Ідея Банку Михайло Власенко разом із іншими керівниками українських банків та фахівців із попередження шахрайства онлайн.

Учасники звернули увагу на те, що за останні роки все більше клієнтів користується різними послугами онлайн та фінансовими – зокрема. Тому банки повинні удосконалювати системи протидії шахрайським операціям і вже активно цим займаються. І самі банки за умови переходу значної частини працівників на віддалений режим роботи вживають додаткових заходів для того, щоб забезпечити безпечну роботу із внутрішньобанківською інформацією.

Банкіри зазначили, що фінансова грамотність клієнтів банків дещо підвищилася, крім того, служби безпеки банків, як правило, оперативно реагують на загрози, таким чином кількість випадків викрадення коштів зменшується. Втім, фахівці підкреслюють, що нові умови карантину та активізація оплат за комунальні послуги онлайн, а також онлайн-покупок всіх категорій товарів – створюють для шахраїв додаткові можливості для застосування своїх методів.

Банкіри поділилися своїм досвідом – як не потрапити в пастку шахраїв та не втратити кошти під час карантину. Так Михайло Власенко визначив кілька порад, якими користується сам:

1. Перше і найголовніше — будьте уважними перед покупкою в мережі Інтернет. Перед здійсненням грошового переказу або покупки на сайті/сервісі вивчіть сам сайт/сервіс (на сайті повинен бути замочок біля адресного рядка сайту), почитайте відгуки про номер телефону продавця або про самого продавця, або про сайт, де збираєтеся зробити операцію.

Таким чином, роблячи покупку або грошовий переказ, уникайте емоційних рішень (навіть якщо шахраї вас активно хиляють до цього) і — аналізуйте.

2. Для платежів у мережі Інтернет використовуйте окрему дебітну карту (без кредитного ліміту) і переводьте на неї кошти безпосередньо перед здійсненням покупки і в сумі саме цієї покупки. Таким чином, навіть якщо шахраям вдасться отримати доступ до даних вашої картки, на ній не буде коштів, якими вони зможуть заволодіти.

3. Якщо немає особистих вільних коштів і потрібно зробити покупку з кредитної картки — використовуйте функціонал карткових лімітів (у всіх банків цей сервіс доступний в мобільному і онлайн-банкінгу). Після покупки на потрібну суму — зменшіть ліміт на одну операцію, наприклад, до розміру 100 чи 200 грн. Навіть якщо реквізити картки будуть скомпрометовані, максимум, що зможуть вкрасти шахраї — це буде сума встановленого вами ліміту.

4. Для оплати власних підписок на онлайн-сервіси та ігри (або може діти попросять «підв'язати» платіжну картку) – використовуйте ту саму спеціальну картку для оплат в інтернет. На жаль, бувають випадки, коли клієнти забувають, що підписалися на сервіс або підв'язують картку до ігрового облікового запису дитини, і коли починають приходити СМС про списання — часто заявляють про шахрайство, але по суті ці платежі правомірні.

5. Завжди стежте за тим, щоб по всіх картках було підключено СМС-інформування та 3D-Secure. (3D-Secure — одноразовий пароль підтвердження транзакцій, який нікому не можна повідомляти. Навіть якщо шахраї представляться працівниками банку).

6. Замініть пароль в інтернет-банку на складний і періодично змінюйте його.

7. Регулярно перевіряйте стан своїх рахунків.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися