Мінфін - Курси валют України

Встановити
12 квітня 2020, 16:30

Місяць у карантині. Як і на що українці витрачали гроші в березні

У березні кількість операцій за картками зросла на 8,6%, а грошові обсяги операцій збільшилися на 10% порівняно з березнем 2019 року. Але загальні темпи зростання карткових транзакцій минулого місяця значно сповільнилися. Такі дані наводить Український процесинговий центр (UPC).

У березні кількість операцій за картками зросла на 8,6%, а грошові обсяги операцій збільшилися на 10% порівняно з березнем 2019 року.
Фото: delo.ua

Дані зібрані на основі платіжних карток 24 банків в Україні, який обслуговує UPC.

Як часто українці користувалися картами

У минулому місяці на одну активну карту (тобто платіжна картка, за якою власник проводив хоча б одну операцію за останні 3 місяці — ред.) припадало в середньому 9 фінансових операцій (купівлі та зняття готівки) на суму 14 808 грн, повідомляють у UPC.

«Обмежувальні заходи у зв'язку з пандемією позначилися на платіжній поведінці власників карток. Українці стали більш економними і переважно витрачають кошти на необхідні товари та послуги, найчастіше перераховують на інші карти», — коментує пресслужба Українського процесингового центру.

Читайте також: Від карантину найбільше постраждає малий бізнес — соціолог

Операції в банкоматах та POS-терміналах

Найчастіше громадяни розраховувалися картками в POS-терміналах — 62% від загальної кількості операцій. Власники карток на 17% частіше платили карткою в POS-терміналах і витратили на 16,8% більше порівняно з березнем 2019 року.

Середня сума покупки за рік не збільшилася і становить 667 грн.

23% від загальної кількості операцій припадає на банкомати. Кількість операцій зі зняття готівки в банкоматі зменшилася на 21%, а сума стала на 13,2% менше, ніж у березні минулого року.

Читайте також: Огляд НБУ. Овочі дешевшають, а ціни на туалетний папір пішли вгору

Середня сума зняття готівки в банкоматі — 3128 грн.

Онлайн-платежі

У березні українці провели майже на третину більше інтернет-операцій (+29,3%), а витрати онлайн зросли в 2,7 раза. Середня сума оплати зросла до 1400 грн. Рік тому вона становила всього 500 грн, наголошують в UPC.

«У зв'язку із запровадженням карантинних заходів в Україні, власники карток стали більше і частіше купувати онлайн. Найчастіше оплачували комунальні послуги, поповнювали мобільні телефони і платили відеоігри», — відзначають в UPC.

Читайте також: Місяць у карантині: якими антикризовими пільгами ви встигли скористатися? — опитування

Стрімко зростала інтернет-оплата за продукти харчування. Обсяги таких платежів подвоїлися, а кількість збільшилися на 126%. Далі йдуть платежі за замовлення готової їжі: + 63% за кількістю операцій і на 93% зросла сума чека.

У березні українці на 51% частіше оплачували послуги таксі у зв'язку з зупинкою громадського транспорту.

Істотно зменшилися платежі за авіа і залізничні квитки: на 39% за кількістю і 68% по сумі.

Читайте також: monobank збільшив кредитні ліміти для клієнтів

Впали оплати в онлайн-магазинах одягу — на 59% за кількістю та на 19% у грошовому еквіваленті.

Карткові переклади

Перекази з картки на картку займають лише 3,8% від загальної кількості фінансових операцій. Але в березні спостерігалося збільшення кількості таких переведень на 54%. А грошові обороти збільшилися на 62% порівняно з аналогічним періодом 2019 року. Середня сума переказу дорівнювала 2245 грн.

Незважаючи на продовження карантинних заходів, UPC прогнозує зменшення операцій з картками в квітні.

Раніше повідомлялося

  • Національний банк підписав меморандум з Минцифри, у межах якого розроблять для українців навчальний курс на порталі «Дія» про використання різних способів безготівкових розрахунків.

Коментарі - 2

+
0
dimadamage
dimadamage
12 квітня 2020, 16:41
#
Https://www.youtube.com/watch?v=ZpAQotqUSZ8
+
0
bonv
bonv
12 квітня 2020, 22:25
#
Переживемо карантин і зе-владу:)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися