Мінфін - Курси валют України

Встановити
10 квітня 2020, 10:10

Перемогти коронавірус: бізнес і фінансовий сектор інвестують гроші в здоров'я людей

Кисневі станції, апарати штучної вентиляції легенів, маски, продуктові набори для літніх людей – все це виявилося вкрай необхідним для того, щоб подолати пандемію коронавірусу із найменшими втратами. Поширення хвороби у світі вже змінило звичний уклад мільйонів людей, а також негативно позначилося на бізнесі.

Як бізнес реагує на ситуацію у світі

Вірус вразив не тільки здоров'я людей, але і світову економіку. Експерти ООН прогнозують, що при найгіршому варіанті розвитку подій світовий ВВП у 2020 році може знизитися на 0,9%. Хоча раніше, до кризи, прогнозували зростання на 2,5%.

За прогнозом Інституту економічних досліджень і політичних консультацій, в Україні ВВП може впасти за підсумками року на 5,9%, тоді як у 2019 році було досягнуто зростання на 3,2%.

Криза крокує планетою, у США за минулий тиждень було зафіксовано 6,6 млн заявок з безробіття. В Україні в результаті карантину закрилося більше 700 тис. компаній. Але навіть в таких умовах бізнес залишається тією силою, яка допомагає подолати виниклу загрозу і врятувати життя людей. І таких прикладів чимало.

У США фонди великих меценатів виділяють на боротьбу з коронавірусом сотні мільйонів доларів. В Європі багато брендів переорієнтувалися на виробництво дезінфекторів, масок і респіраторів. Деякі великі компанії у США і Європі оперативно налагодили випуск апаратів штучної вентиляції легенів.

Читайте також: Трамп пропонує роздати американцям чеки до $1000, щоб підтримати економіку

Українські ініціативи

Бізнес в Україні не став винятком. Незважаючи на те, що з кожним днем карантину фінансовий стан багатьох компаній погіршується, вітчизняні підприємці продовжують витрачати свої ресурси на боротьбу з епідемією.

Виділяються гроші на закупівлю медобладнання, тестів на коронавірус, масок і ліків. Компанії фінансують пошиття захисного одягу для медиків.

Подібні ініціативи активно підтримує і фінансовий сектор. Банки виділяють мільйони гривень на купівлю сучасних апаратів ШВЛ таких моделей як Hamilton-C6, Avea, SV300. Ці апарати надійдуть у Київські, Одеські, Чернівецькі, Дніпровські лікарні. Також банки виділяють кошти на придбання оксиконцентраторів.

Читайте також: Коронавірус COVID-19: загальна статистика

ПриватБанк виділив 1 млн євро на поставку українським лікарням 28 апаратів штучної вентиляції легенів та іншого, необхідного для подолання наслідків епідемії коронавірусу, обладнання. Про це повідомив голова правління Приватбанку Петро Крумханзл. При цьому банк закликав своїх клієнтів робити пожертви на програму «Дихай! Разом проти коронавірусу!» через мобільну та веб версію Приват24.

У свою чергу Райффайзен Банк Аваль купив відразу три апарати ШВЛ Avea, зроблених у США, і передасть їх у Київську міську лікарню №9 та Чернівецьку обласну лікарню.

Банк «Південний» оплатив установку медичної кисневої станції на базі Дунайської обласної лікарні в Ізмаїлі Одеської області. Станція зможе обслуговувати відразу три лікарні міста, а кількість пацієнтів, які зможуть одночасно отримувати медичну допомогу, збільшиться з 12 до 150.

Для лікарень Одеси банк придбав апарат штучної вентиляції легенів Prisma VENT50-C і цистерни для рідкого кисню, а також виділив кошти на тисячу продуктових наборів для самотніх літніх людей в Одеській області. Антикризовий оперативний штаб Одеської області «Одеса vs Covid» вже знайшов людей, готових допомогти в реалізації цього проекту. Тепер волонтерські групи доставляють пенсіонерам найнеобхідніші продукти харчування.

Сумарно на боротьбу з коронавірусом банк направив більше 3 мільйонів гривень.

ПУМБ також надав допомогу українським лікарням у боротьбі з епідемією COVID-19. За його участю обладнання і матеріали отримали лікарні Львівської, Івано-Франківської, Чернівецької, Донецької та Луганської областей. Було придбано обладнання першої необхідності і засоби індивідуального захисту: оксиметри, пульсоксиметри, санітайзери, більше 20 тисяч засобів індивідуального захисту (окуляри, респіратори, комбінезони, хірургічні халати, рукавички, довгі бахіли). Все це буде передано в лікарні у різних регіонах країни до кінця квітня. Також в одну з лікарень Західного регіону буде передано апарат ШВЛ. «Український бізнес сьогодні повинен активно брати участь у боротьбі з коронавірусом — робити все можливе, щоб допомогти нашим лікарям, які першими прийняли на себе удар в боротьбі з епідемією COVID-19. Ми закликаємо представників інших бізнесів не залишатися осторонь і об'єднатися заради подолання спільної біди», — говорить голова правління банку ПУМБ Сергій Черненко.

У свою чергу Альфа Банк виділив близько 2 млн грн на придбання апарату ШВЛ Hamilton-C6. Він послужить пацієнтам Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. М. Амосова, які мають підвищений ризик загострення патології серця, а вірус може тільки погіршити самопочуття.

Уваги заслуговує ініціатива співзасновника monobank Олега Гороховського. Він зібрав кошти бізнесменів на 9 апаратів ШВЛ і 3 оксиконцентратора. Медобладнання роз'їхалося в різні міста України за побажанням меценатів. Ініціатива співзасновника monobank отримала великий відгук у соцмережах: за п'ять днів зібрали 5 млн грн.

Компанія Moneyveo також проявила активну позицію – разом з Українською біржею благодійності виділила 2,7 млн грн на купівлю трьох дорогих апаратів ШВЛ.

Можна навести більше прикладів. В рамках глобальної програми корпоративної соціальної відповідальності «We Care!» апарат ШВЛ для Київської міської лікарні придбав і Креді Агріколь Банк.

До речі, двом одеським лікарням вирішив допомогти і Восток Банк, який у свою чергу придбав два апарати ШВЛ SV300, так необхідних для порятунку життя пацієнтів.

Бізнес дає результат

Фінансовий сектор дуже швидко відгукнувся на виниклі проблеми, в тому числі і тому, що банки давно впроваджують у себе програми корпоративно-соціальної відповідальності, які дозволили швидко прийняти необхідні рішення і виділити цільове фінансування українським лікарням.

Читайте також: Заражена економіка: як країни підтримують бізнес під час кризи

На даний момент українські підприємці думають не тільки над тим, як врятувати власний бізнес. В цілому, за ініціативою і на кошти бізнесу вже куплено понад 69 апаратів ШВЛ на загальну суму понад 800 млн грн. І ці цифри постійно зростають. «Я знаю точно, щоб не відбувалося у нашій країні, як би важко нам не було, ми українці володіємо величезним серцем і неймовірно щедрою душею. А ще у нас є одна особливість – ми можемо об'єднуватися навколо спільної ідеї або проти спільного ворога», — зауважив Олег Гороховський.

Коментарі - 1

+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
12 квітня 2020, 11:33
#
«Я знаю точно, чтобы не происходило в нашей стране, как бы трудно нам не было, мы украинцы обладаем огромным сердцем и невероятно щедрой душой. А еще у нас есть одна отличительная особенность – мы можем объединяться вокруг общей идеи или против общего врага», — заметил Олег Гороховский.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися