Мінфін - Курси валют України

Встановити
9 квітня 2020, 14:19

Світова економіка може втратити через коронавірус $5 трильйонів

Втрати глобальної економіки від пандемії COVID-19 протягом наступних двох років можуть скласти понад $5 трлн. Про це повідомляє Bloomberg із посиланням на застережливі прогнози банків Уолл-Стріт.

На думку банкірів, зараз світ занурюється в найглибшу рецесію з 1930-х років, після того, як вірус змусив уряди країн закривати підприємства та вводити карантинні заходи, щоб люди залишалися вдома, пише Finclub.

Втрати економіки

У JPMorgan Chase & Co. оцінюють втрати обсягу виробництва в $5,5 трлн або майже 8% ВВП до кінця 2021 року. Витрати тільки для розвинених економік будуть аналогічні тим, що спостерігалися під час рецесії 2008-2009.

Президент Європейського центробанку Крістіна Лагард заявила сьогодні, що кожен місяць блокування обходиться економіці єврозони в 2%-3% від обсягу виробництва.

Читайте також: Глава JPMorgan прогнозує «важку рецесію в поєднанні з фінансовим стресом»

Хоча й прогнозується, що спад буде короткочасним, економікам знадобиться час, щоб надолужити згаяне, тому відновлення буде повільнішим навіть попри прогнози.

Аналітики вважають, що навіть при безпрецедентному рівні монетарних і фіскальних стимулів світовий валовий внутрішній продукт (ВВП) навряд чи повернеться до докризового рівня принаймні до 2022 року.

Політики повинні надати достатньо стимулів для скорішого відновлення економік своїх країн, але уникати занадто швидкого їх відкриття.

Читайте також: Світова економіка вже увійшла в рецесію — глава МВФ

Очікування

  • Всесвітня організація торгівлі прогнозує спад глобальної торгівлі від 13% до 32% цьогоріч через руйнівний вплив пандемії COVID-19 на нормальну економічну активність у всьому світі.

  • Міжнародне рейтингове агентство Fitch прогнозує скорочення глобальної економічної активності на 1,9% у 2020 році і вважає це глибокої глобальною рецесією.

  • Також у Fitch наголошують, що базовий прогноз не передбачає повернення ВВП в США і Європі до рівнів, які були до вірусу і кризи, до кінця 2021 року. А відновлення економіки Китаю після кризи у першому кварталі 2020 року буде обмежено глобальною рецесією.

  • Агентство Standard&poor's та Інститут міжнародних фінансів IIF очікує уповільнення світової економіки до 0,4% зростання.

  • Нагадаємо, що до масового спалаху коронавірусу прогнози більшості аналітиків були в районі 2,5-3%.

Стежте за цікавими й ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися