Кафе і ресторани припинили працювати в Києві ще в середині березня. Деякі з них знайшли вихід із ситуації: наприклад, зробили ставку на доставку готових страв або продуктових пакетів, з яких за кілька хвилин можна приготувати вишукані страви.
Якими стануть ресторани після карантину
Що зараз відбувається в ресторанному бізнесі, як він пристосовується до нових реалій і як може змінитися після карантину, розповів виданню winwin ресторатор Діма Борисов. «Мінфін» наводить скорочену версію.
Криза зачепить всіх
Нічого, як раніше, вже не буде. Ми всі повернулися на стадію стартапа і будемо якось вирулювати в цій новій реальності. Мова йде про глобальну економічну кризу, і ми ще не застали навіть першу її хвилю. За моїми прогнозами, на відновлення піде від півроку до декількох років. Зрештою, все буде добре. Але вже зовсім по-новому.
Ми чудово розуміємо, що частина українських ресторанів, які пішли на карантин, вже ніколи не відкриються. Зміниться все. Зміняться ланцюги поставок і моделі споживання. Економіку не можна поставити «на стоп». Будь-яке уповільнення процесів відгукнеться кризою, і до цього потрібно бути готовим.
Читайте також: Карантин з користю. Хто найбільше заробляє на ізоляції
Вже зараз є люди, які зіткнулися з економічними наслідками епідемії: вони втратили частину заробітку, але при цьому у них залишилися обов'язкові витрати. Така ж ситуація у підприємців. Особливо, якщо мова йде про малий і середній бізнес. Це все частини однієї системи, і зараз її буде серйозно лихоманити. Врешті-решт, поступово люди будуть повертатися до звичного життя. Тому що похід до кафе або ресторану – це одна з простих і доступних радощів. Питання тільки в тому, заклади якого цінового сегменту залишаться найбільш стійкими до життя.
Час змін
Звичайно, результатом стане оптимізація багатьох процесів. Можливо, з'являться якісь креативні рішення, які будуть давати гостю необхідну цінність навіть в умовах невизначеності. Швидше за все, відбудеться серйозний перегляд цінностей, в тому числі, і щодо споживання. Можливо, воно стане більш раціональним і екологічним.
Розвиток власної служби доставки і переговори з орендодавцями – це не плюси, а спроби пережити ситуацію з найменшими втратами. В тому числі, хоча б частково працевлаштувати команду, впоратися з постійними витратами тощо. Так, можна сказати, що ця ситуація точно прискорить запуск нашої доставки від smart casual форматів та online-версії Borysov Academy & Metro Academy, але на тлі тотальної невизначеності і майбутньої кризи, це, безумовно, якісь нові можливості, але дуже спірні «плюси» в глобальному плані.
Прийшов час економити. Обирай вигідний депозит в каталозі від «Мінфіну»
Я не думаю, що в Україні є хтось, хто дійсно міг чітко спрогнозувати ситуацію і підготував ефективний план дій. В ситуації, коли зовнішні умови змінюються буквально кожного дня, найкраще, що ми можемо робити – це оперативно реагувати і швидко тестувати різні гіпотези, а не намагатися займатися довгостроковим плануванням.
Робота в екстремальних умовах
Ще два тижні тому ми сформували з ТОР-менеджменту «антикризову робочу групу» для оперативної реакції на ситуацію. Ми були готові до серйозної оптимізації та диверсифікації. У нас було декілька сценаріїв розвитку подій, і поки що все йде за найгіршим з них.
На даний момент велика частина ресторанів повністю зупинила свою роботу. Ми намагалися це зробити оптимальним способом: з урахуванням перерозподілу продуктів (частину – на працюючі ресторани, частину передали благодійним фондам), для франчайзі на цей період ми скасували роялті, наш HR-департамент співпрацює з HR-департаментами супермаркетів, щоб тимчасово працевлаштувати ще частину команди, паралельно з цим ми ведемо переговори з орендодавцями, партнерами тощо.
Взяти і зупинити роботу 50 ресторанів в Україні і ресторану у Варшаві – це досить трудомістке завдання. З цим ми впоралися, і зараз переходимо до другого етапу – висунення нових гіпотез і створення нових продуктів для ринку. Нам частково пощастило. Ми запустили власну службу доставки Philadelphia roll&bowl ще рік тому, ми розуміємо, як працює цей бізнес і нам не потрібно робити доставку «на коліні».
Читайте також: 2 тижні карантину: люди замовляють доставку консервів та відмовляються від «здорової» їжі
Наше пріоритетне завдання зараз: повноцінний сервіс доставки від всіх smart casual форматів і доставка продуктових наборів у форматах ready to cook та ready to eat.
Коментарі - 30
в обществе будущего такого явления как рестораны быть не должно
жаль только для этого корона кризиса маловато будет, тут нужна ядерная зима, чтобы пафосные рестораны канули в лето
Посетители ресторанов это исключительно коррупционеры и воры?
В обществе будущего должны быть гендели и наливайки? Или шаурмечные где все по 50?)
Попробуйте найти нормальные места, и поймете, что у нас они бывают не хуже чем во многих европейских странах.
В некоторых странах вообще «домашняя» еда отсутствует, как вид.
Вы, видимо, очень далеки от ресторанного бизнеса...
Мне интересно, правда.
А доходность валютных вкладов ничтожно низка (в некоторых странах ставка депозитов даже отрицательна).
Именно поэтому, многие предпочитают инвестировать в бизнес, пусть даже с рентабельностью в 10%, чем в гривневый депо.
Пойдите в США или в Европе, где большинство работают и ведут бизнес с уровнем маржи в 5-7%, расскажите, что он не имеет смысла...
Или пытаетесь убедить других (и себя), что доходность на уровне инфляции — ''неплохой результат''?)
Доходность валютных вкладов от курсовой разницы переплюнула гривневые, но вам об этом забыли сообщить)
Именно потому многие ''инвестировали_в_бизнес™'', и теперь их ждет неминуемое разорение.
Пришла их дата экспирации.
И ваша рыгаловка — не исключение)
В США и ЕС многолетняя неизлечимая дефляция. Именно там отрицательные ставки вкладов.
Чтоб стимулировать консьюмеризм)
Но зачем нам их пробемы, статья-то про украинские, а не про итальянские рестораны, вы не заметили?)
2013-2014. Было 8, стало 28. Сколько лет вам нужно держать депозит в гривне чтобы компенсировать 3.5 разовую девальвацию?
Март 2019 — было 24, стало 28 (без учета инфляции, чистая девальвация). Вы все еще считаете, что получаете «доходность»?
Любой адекватный человек имеющией денег более лимита ФГФЛ ни будет держать сбережения в гривне.
''Сколько лет вам нужно держать депозит в гривне чтобы компенсировать 3.5 разовую девальвацию?'' — и что мешало в начале 2014 уйти в валюту?)
А, вы все ''вложили в бизнес''?
''Март 2019 — было 24, стало 28 (без учета инфляции, чистая девальвация). Вы все еще считаете, что получаете «доходность» ?'' — конечно)
Я осенью-зимой снова практически полностью ушла в валюту)
До того были гривневые депозиты.
А ваш бизнес ждет неминуемое разорение)
''Любой адекватный человек имеющией денег более лимита ФГФЛ ни будет держать сбережения в гривне'' — а чего ''более лимита ФГФЛ''?
Хах, помню, какой стоял стон и визг от ''адекватных людей'' в прошлом году)
Насчет «что мешало в 2014 уйти в валюту» вообще бред. Если у Вас были хоть какие то сбережения более пары тысяч у.е в банке, вы бы были в курсе, что без связей и «подмазок» вынуть деньги с депо было нереально. Люди месяцами ходили снимали по 15 т. грн в день.
Но ведь Ваши фантазии в интернете имеют мало общего, с реальной жизнью, не так ли?
При более-менее стабильном курсе все было на гривневых депозитах.
С доходностью выше, чем ваша рыгаловка)
А когда начинает пахнуть кризисом — уход в наличную валюту.
''вы были бы в курсе'' — ага, я во время начала ''евромайдана'' все сделала, когда не было ограничений.
А вы ждали августа, и ходили снимали по 15т?
Или вам нечего было снять?)
Мои ''фантазии'' вполне реализованы в реальности, и в тот кризис, и в этот)
Если у вас систематически не получается — значит, надо что-то менять в себе)
Если для вас гривневый депо это лучший способ сбережения и вы считаете его «доходным», и не видите никаких рисков, недалекая здесь только вы.
Хотя им много раз советовали.
Если гривневый депо приносить доходность выше чем рыгаловка — да, это лучший способ сбережения.
Риск легко нивелируется, уже дважды написала вам, как это сделала.
Риск же банкротства вашего наебизнеса вы минимизировать никак не можете)
И бизнесы, о которых речь, действуют в Украине.
В странах, где уже лет 12 дефляция, любая доходность выше нуля кажется божьим даром.
В США и ЕС нет дефляции, тем более 12 лет к ряду...
https://www.statbureau.org/ru/united-states/inflation-charts-yearly
Два
https://www.statbureau.org/ru/european-union/inflation-charts-yearly
Но ведь лучше писать ваши выдумки, чем подкерплять их фактами, да?
0-3% годовых, около нуля.
При этом ставки тоже около нуля.
Это не дефляция?
Тогда что это — безудержный экономический рост?)
Ваш пост?
Теперь вы отрицаете факты.
Думаю теперь ясно, с кем тут все ясно ;)
PS инфляция, далеко не главная метрика экономечского роста. Погуглите, на досгуе, что такое ВВП, промпроизводство и прочие метрики экономического роста.
И это нормально когда чистая прибыль от бизнеса НИЖЕ, чем доход от депозита в этой же стране. Вы очень сильно упрощаете, поэтому теряется логическая цепочка.
Виртуальными.
Дома, на природе и т.д. также нужно.