Мінфін - Курси валют України

Встановити
5 квітня 2020, 12:13

Світові ціни на продовольство знижуються через коронавірус

Світові ціни на продовольство різко знижуються через скорочення попиту, пов'язаного з наслідками пандемії COVID-19. Про це повідомляється на сайті Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН, передає ЕП.

Світові ціни на продовольство різко знижуються через скорочення попиту, пов'язаного з наслідками пандемії COVID-19.
Фото: rbc.ua

Як змінилися ціни у світі

Середнє значення індексу продовольчих цін FAO, який відстежує щомісячні зміни міжнародних цін на основні види продовольства, склало в березні 172,2 пункта, що на 4,3 відсотка нижче, ніж було в лютому.

Індекс продовольчих цін FAO — це показник зміни за місяць міжнародних цін на кошик продовольчих сировинних товарів. Його розраховують на основі середніх значень індексів цін на п'ять товарних груп: зернові, м'ясо, молочні продукти, рослинні масла і цукор.

Читайте також: Макропрогноз оновили. Інфляція 11,6% та долар 29,5

«Зниження цін в основному обумовлюється тенденціями попиту, а не пропозиції. На тенденції попиту впливають все гірші економічні перспективи», — сказав старший економіст FAO Абдолреза Аббассіан.

Читайте також: Ціни зросли через психологічні чинники. Це не повинно вплинути на інфляцію — НБУ

Найбільше падіння відзначається для індексу цін на цукор, який знизився на 19,1%. Серед причин — зниження попиту на споживання поза домом, що пов'язано із заходами самоізоляції, а також зменшення попиту з боку виробників етилового спирту у зв'язку з різким падінням цін на сиру нафту.

Організація також зазначила про істотне падіння індексів рослинного масла, молока і зернових. Зниження склало 12%, 3% і 1,9% відповідно.

А що в Україні

  • 23 березня мережа супермаркетів «АТБ» заявила про підвищення цін на ряд продуктів харчування і товари першої необхідності в умовах карантину, запровадженого в Україні у зв'язку з коронавірусом.

Читайте також: Хто винен у тому, що ціни в магазинах пішли вгору

  • 26 березня Антимонопольний комітет відкрив справу проти постачальників продуктів харчування і найбільших мереж продовольчих магазинів Києва.
  • 1 квітня глава столичного відділення Антимонопольного комітету Олексій Хмельницький заявив, що за останній тиждень ціни на основні продукти харчування в магазинах Києва не зростають. За його словами, ціни на продукти першої необхідності вирівнялися, а деякі навіть знизилися.
  • 2 квітня мережа «АТБ» повідомила, що знижує торговельну націнку на продукти першої необхідності на 2-8% з 1 квітня. Також компанія знімає обмеження на продаж продуктів в одні руки.

Читайте також: Мінекономіки буде стежити за цінами у супермаркетах і наявністю продуктів

Коментарі - 9

+
+15
Все буде Україна
Все буде Україна
5 квітня 2020, 12:32
#
Налетай,халяяявааа...
+
+15
bonv
bonv
5 квітня 2020, 15:38
#
У нас халяви немає:) +15 Наживаються як завжди..
+
0
Все буде Україна
Все буде Україна
5 квітня 2020, 15:52
#
Да это я так,для разрядки),какая там халява....
+
+97
TAN72
TAN72
5 квітня 2020, 12:45
#
Зато у нас подымают.
+
+28
Olezhechka
Olezhechka
5 квітня 2020, 12:47
#
АТБ это расскажите
+
+11
gastgeber
gastgeber
5 квітня 2020, 13:15
#
Особо радует динамика цен на лук репчатый. В АТБ вчера был под 22 грн.
+
+36
bonv
bonv
5 квітня 2020, 13:23
#
В Україні ціни ростуть а не знижуються..
+
+102
bonv
bonv
5 квітня 2020, 13:24
#
Привіт Антимонопольному комітету і зе-владі..
+
0
Z SZ
Z SZ
6 квітня 2020, 18:39
#
В усьому світі падають, а в нас ростуть, як завжди. Коли доллар росте, ціни на пальне також, коли падає, ціни стоять на місці. Коли нафта вже за копійки, ціни на місці. Коли народ скуповує панічно долари, ціна їх різко росте, коли здають, бо вже нема за що продукти купувати -різко падає. Морги частні, якщо помер вдома - 7 тисяч, гроб тільки їх. Бізнес, *** , по-украв'їнські. Замість створювати свої робочі місця, розграбовуємо заводи, здаємо обладнання на металобрухт, вимушуємо громадян їхати за валютою, побиратися за кордон, щоб поповнювати казну. Нахєр ви потрібні, політики й влада? Медицину вже довели до розвалу, далі освіта?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися