Мінфін - Курси валют України

Встановити
27 березня 2020, 11:40

У Нафтогазі повідомили, коли повернуть українцям цінову різницю за газ

Нафтогаз відшкодує цінову різницю українцям, які купили газ за «застрахованою» ціною, у кінці квітня — на початку травня через систему газзбутів. Про це повідомив голова правління компанії Андрій Коболєв під час виступу на телебаченні, передає Інтерфакс-Україна.

Нафтогаз відшкодує цінову різницю українцям, які купили газ за «застрахованою» ціною, у кінці квітня — на початку травня через систему газзбутів.
Фото: epravda.com.ua

Що обіцяють споживачам

«Гроші будуть повернуті в кінці опалювального сезону. Ми очікуємо, що це можна буде зробити в кінці квітня – на початку травня», — сказав Коболєв.

«Ми передбачили пункт, що якщо ціна на ринку, або ціна, за якою ми будемо поставляти газ, буде меншою, ніж ціна „газ про запас“, то ми різницю повернемо. Тобто фактично наші споживачі отримали страховку, якщо б ціна почала зростати, а якщо вона стане меншою – ми повертає різницю», — пояснив Коболєв.

Читайте також: Споживачі з автономним опаленням в 1 кварталі істотно заощадять

Для чого «застрахували» ціну на газ

До кінця 2019 рік ціну на газ для населення контролювала держава, завдяки так званому механізму PSO. Ціна на газ фіксувалася і була в основному нижче, ніж ринкові показники.

Згідно з міжнародними зобов'язаннями, з 1 січня 2020 року Україна перейшла на ринкове ціноутворення на газ для побутових споживачів у межах механізму PSO.

Читайте також: Українцям повернуть переплату за куплений за страховою ціною газ

Щоб захистити людей від можливого зростання цін, уряд разом з Нафтогазом розробили ринковий механізм, щоб гарантувати ціну від Нафтогазу, яка не буде коливатися і на яку не впливають ні економічні, ні політичні чинники.

У зв'язку з тим, що ціни на газ в опалювальному сезоні виявилися нижчими за прогнозовані, споживачам, які закупили його за страховою ціною, наприкінці опалювального сезону повернуть переплату.

Якою була «застрахована» ціна

Страхова ціна Нафтогазу становила 6 961 грн за тисячу кубометрів з ПДВ. Її визначили на підставі котирувань найбільшої європейської газової біржі. Це на 7% менше, ніж у першому кварталі 2019 року.

Ринкова вартість газу залежить від тарифів на транспортування, які встановлює Нацкомісія з тарифами.

З 1 травня 2020 року ціни на газ для населення будуть повністю ринковими.

Раніше повідомлялося

  • У березні оптова ціна на природний газ для потреб населення складе 3,4 грн за кубометр. Це на 14% менше, ніж у лютому 2020 року.
  • Ціна не враховує ПДВ, націнки газзбутів і витрат на транспортування газу магістральними й розподільними трубопроводами.
  • Ціна на газ для населення за лютий склала 3,95 грн/куб, що на 70 коп. менше, ніж у січні. Порівняно з січнем ціна за лютий була нижча на 15%. Це найнижча оптова ціна з квітня 2016 року.

Читайте також: Ціна на газ з лютого почне рекордно знижуватися — Мінекоенерго

Коментарі - 6

+
0
bonv
bonv
27 березня 2020, 11:42
#
Все нормально - кіпішу немає.
+
0
bonv
bonv
27 березня 2020, 11:45
#
Ціна імпортного газу за 2019 рік впала в два рази.
Чому для населення вдвічі не впала ціна?
https://minfin.com.ua/blogs/bonv/126233/
+
+30
GrugoriyHoland
GrugoriyHoland
27 березня 2020, 12:18
#
Только люди ( не понятно чем руководствуясь ) платили в сентябре, когда курс был 24.50 гр а деньги возвратят по  (около) 30 . И почему, не сообщается сколько людей уже в декабре «заморозили» купленный обьем и стали платить по факту? А вообщем очередной развод от  «Нафтогаза»  - собрали денежек  как беспроцентный депозит .
+
0
Captain  Cisco
Captain Cisco
27 березня 2020, 13:06
#
От убыточной инвестиции не застрахован никто. Хотели заработать,да прогорели-так бывает.
+
0
bonv
bonv
27 березня 2020, 13:44
#
Ніхто не прогорів. Все повернуть. Зима тепла, витрат менше. У всіх економія.
+
0
Gazzbut
Gazzbut
27 березня 2020, 13:20
#
Есть такой экперд землянский по газу, постоянно на 112 и ньюсон тусит, так он говорил шо по 10-15 газ этой зимой будет, вот его и насмотрелись
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися