Мінфін - Курси валют України

Встановити
25 березня 2020, 18:25

Чим надзвичайна ситуація відрізняється від надзвичайного стану

25 березня, Кабмін на 30-денний термін  ввів режим надзвичайної ситуації на всій території України. Прем’єр одразу попросив — не плутати надзвичайну ситуацію і надзвичайний стан. «Мінфін» пояснює, в чому різниця.

Сьогодні, 25 березня, Кабмін ввів режиму надзвичайної ситуації на всій території України на 30 денний термін через поширення коронавірусу.
Фото: nashemisto

Надзвичайна ситуація

Хто запроваджує. Кабінет міністрів на підставі рішення комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Яким законодавством визначається. Кодексом цивільного захисту.

Що це. Надзвичайна ситуація — це спеціальний тимчасовий режим, що виникає через порушення нормальних умов життя і діяльності людей через аварію, катастрофу, стихійне лихо чи епідемію. Існують 4 рівні надзвичайної ситуації: загальнодержавний, регіональний, місцевий та об'єктивний.

Для чого вводиться. Служби цивільного захисту працюватимуть у спеціальному режимі. Також цей режим має сприяти координації роботи всіх служб, які борються із загрозою.

Під час надзвичайної ситуації органи влади можуть:

  • визначити керівника робіт чи Штаб, відповідальний за ліквідацію ситуації;
  • залучати будь-які державні структури та сили для подолання ситуації;
  • у разі потреби евакуювати населення;
  • проводити комплекс санітарно-гігієнічних, протиепідеміологічних та лікувальних заходів;
  • здійснювати дезинфекцію обєктів та територій, обробляти техніку;
  • залучити необхідні сили і засоби та забезпечувати роботу медичних і протиепідеміологічних установ.

Як стосується громадян. Режим надзвичайної ситуації передбачає певні обов'язки для громадян. Однак, на практиці якихось значних обмежень немає. Зокрема, встановлено наступні обов’язки:

  • дотримуватись правил поведінки, безпеки та дій у надзвичайних ситуаціях;
  • дотримуватися режимів захисту від епідемії, радіації тощо.

В чому головна відмінність від надзвичайного стану. Надзвичайна ситуація не передбачає обмеження прав і свобод громадян. Фактично, цей режим вводиться для органів влади та державних служб.

Надзвичайний стан

Хто запроваджує. Верховна Рада, розглянувши відповідний указ Президента.

Яким законодавством визначається. Законом «Про правовий режим надзвичайного стану».

Що це. Надзвичайний стан — особливий правовий режим, який може тимчасово вводитися в Україні чи в окремих її місцевостях.

Які підстави:

  • виникнення надзвичайних ситуацій техногенного або природного характеру не нижче загальнодержавного рівня, що призвели чи можуть призвести до людських і матеріальних втрат, створюють загрозу життю і здоров’ю громадян,
  • спроба захоплення державної влади чи зміни конституційного ладу України шляхом насильства 

Для чого вводиться. Режим надзвичайного стану дає підстави для введення наступних заходів, в тому числі й тих, які обмежують права і свободи громадян:

  • встановлення особливого режиму в'їзду і виїзду, а також обмеження свободи пересування;
  • обмеження руху транспортних засобів і їх огляд;
  • посилення охорони громадського порядку та об'єктів, що забезпечують життєдіяльність населення;
  • заборона проведення масових заходів, крім заходів, заборона на проведення яких встановлюється судом;
  • заборона страйків;
  • примусове відчуження або вилучення майна у юридичних та фізичних осіб.

Окремо закон прописує додаткові заходи режиму надзвичайного стану у зв’язку із надзвичайними ситуаціями техногенного або природного характеру:

  • тимчасова чи безповоротна евакуація людей з місць, небезпечних для проживання, з обов’язковим наданням їм стаціонарних або тимчасових жилих приміщень;
  • встановлення для юридичних осіб квартирної повинності для тимчасового розміщення евакуйованого або тимчасово переселеного населення, аварійно-рятувальних формувань та військових підрозділів, залучених до подолання надзвичайних ситуацій;
  • тимчасова заборона будівництва нових, розширення діючих підприємств та інших об’єктів, діяльність яких не пов’язана з ліквідацією надзвичайної ситуації або забезпеченням життєдіяльності населення та аварійно-рятувальних формувань;
  • встановлення карантину та проведення інших обов’язкових санітарних та протиепідемічних заходів;
  • запровадження особливого порядку розподілення продуктів харчування і предметів першої необхідності;
  • мобілізація та використання ресурсів підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності для відвернення небезпеки та ліквідації надзвичайних ситуацій з обов’язковою компенсацією понесених втрат;
  • зміна режиму роботи підприємств, установ, організацій усіх форм власності, переорієнтація їх на виробництво необхідної в умовах надзвичайного стану продукції, інші зміни виробничої діяльності, необхідні для проведення аварійно-рятувальних і відновлювальних робіт;
  • усунення від роботи на період надзвичайного стану, в разі неналежного виконання своїх обов’язків, керівників державних підприємств, установ і організацій, від діяльності яких залежить нормалізація обстановки в районі надзвичайного стану, та покладення тимчасового виконання обов’язків зазначених керівників на інших осіб.

Чи може він бути введений. За інформаціє ЗМІ, Верховна Рада мала розглянути введення надзвичайного стану 24 березня. Однак засідання парламенту того дня не відбулось.

Читайте також: «Нам не можна помирати з голоду». Чого Україні буде коштувати надзвичайний стан

Раніше про можливість запровадження НС говорив Президент Володимир Зеленський, міністр охорони здоров’я Ілля Ємець та міністр МВС Арсен Аваков. Натомість прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що зараз немає необхідності введення надзвичайного стану в Україні і на цьому тижні це питання не розглядатиметься.

Коментарі - 1

+
0
Андрей Кул
Андрей Кул
26 березня 2020, 11:26
#
Чрезвычайная ситуация и чрезвычайное положение - это два разных понятия.
Чрезвычайная ситуация - это то, что и так происходит - накаленная ситуация.
Чрезвычайное положение - это когда ужесточаются все действия, которые будут направлены на борьбу с основной проблематикой. Закрывают частный бизнес, а его часть переквалифицируют на изготовление масок, дезинфекторов и других необходимых вещей, для борьбы с пробоематикой.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися