Мінфін - Курси валют України

Встановити
25 березня 2020, 8:00

Існує тільки одна справжня загроза для курсу гривні

Дефіцит держбюджету може зрости в 3,5 рази, сягнувши 7% ВВП. В умовах крайньої потреби уряду в грошах на допомогу може прийти Нацбанк, ввімкнувши друкарський верстат.

До яких наслідків  для курсу гривні може привести цей крок, на своїй сторінці в фейсбук розповів президент інвестиційної групи Універ Тарас Козак.

Три стадії бідності

Як добре відомо, у хорошому жарті лише частина — жарт. Інша частина — особливий погляд на правду. Пам'ятаєте анекдот про три стадії бідності в пересічного українця?

  1. нема грошей;
  2. зовсім нема грошей;
  3. час міняти долари.

Так у нас повелося, що запаси «на чорний день» відкладаємо у доларах чи в євро, і без нагальної потреби підматрацні скарби в гривню не переводимо.

До речі, разом з пересічними так вів себе і наш Національний банк України… Тільки долари у нього не під матрацом, а в найнадійніших іноземних активах. 

Читайте такожНБУ показав, з чого складаються міжнародні резерви України (інфографіка)

На мій погляд, у більшості українців поки що перша стадія з анекдоту. Змітаємо все з полиць супермаркетів, затарюємося на тижні-місяці карантину. Долари теж прикуповуємо. Нацбанк розпродав аж $1,5 млрд зі своїх понад $26 млрд запасів.

У багатьох компаній-експортерів уже третя стадія. Вони дочекалися досить високого курсу долару і почали продавати свою валютну виручку.

Прийшов час економити. Вибирай вигідний депозит в каталозі від «Мінфіну»

На готівковому ринку курс американця вже тиждень тупцює навколо рівня 28. Можливо, українці і хотіли б ще прикупити доларів, але ж дивись вище пункт перший — грошей нема.

Готуємось до емісії

Якщо серйозно, то середньострокова загроза для гривні лише одна — верстак Нацбанку. Його, мабуть, доведеться включати для фінансування потреб уряду. Нагадаю, що протягом 5 останніх років гривні масово випускалися лише для купівлі доларів у золотовалютні резерви НБУ, тобто, емісія була «хорошою». Виключення було лише для допомоги Приватбанку в кінці 2016 року. Саме на стриманості Нацбанку і базується міцність курсу гривні протягом 2015-2020 років.

Очевидно, що без підтримки ззовні уряд не зможе виконати державний бюджет за доходами. Причини зрозумілі, та ще й посилюються. При цьому «ззовні» не значить тільки «з-за кордону». Коли НБУ кредитує уряд чи купляє ОВДП — це теж зовнішня допомога. Через незабезпечену емісію.

Читайте також: Уряд створює стабілізаційний фонд на 200 мільярдів гривень

Зараз це заборонено законом. Раніше і МВФ би бив по руках за таке. Але за останній місяць ситуація кардинально змінилася. Більшість розвинутих країн збільшують дефіцити своїх бюджетів за рахунок масштабного випуску їхніх аналогів ОВДП та купівлі їх тамошніми центробанками.

В Україні теж починається дискусія про обсяги незабезпеченої емісії Нацбанку. І важливо вести її на фаховому рівні, а не базуючись на забаганках міліціонерів. Інакше — знову повернуться гіперінфляція і зневіра в нацвалюті.

Коментарі - 8

+
+143
AleksandrBank
AleksandrBank
25 березня 2020, 8:58
#
Нормальная статья и по делу.
+
0
Petr Maslov
Petr Maslov
25 березня 2020, 9:44
#
Норм очевидность для школьника...
+
+6
norma3
norma3
25 березня 2020, 13:32
#
Интересно, какие у милиционеров прихоти?))))))))
+
0
zaNOza :)
zaNOza :)
25 березня 2020, 15:37
#
Аваков требует увеличить эмиссию до 200 млрд для его структуры добавить на карантинные меры
+
+52
NordWind
NordWind
25 березня 2020, 14:34
#
Только проблема в том, что желания милиционера, а точнее главного мафиози , важнее логики.
+
0
Anticall
Anticall
25 березня 2020, 15:05
#
Все пропало
+
0
kilibomb
kilibomb
25 березня 2020, 18:14
#
Пусть обрезают расходы, меньше пилят на них
+
+30
mary27
mary27
26 березня 2020, 2:22
#
Перепутали ''верстак'' (наверно, опять кривой перевод с украинского, там ''станок'' — верстат, люди не знают, что это), и ''печатный станок''.
Филологи с ''минфина'' заставляют меня испытывать испанский стыд.

''Минфин'', найми корректора, на удаленку.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися