Мінфін - Курси валют України

Встановити
24 березня 2020, 8:01

Інновації 2020. Розумний будинок і смартфони «трубочкою»

2020 рік переверне наші уявлення про буденне. Ми зможемо згортати смартфони в трубочку, платити кредитками від мобільних операторів, а можливості «розумного будинку» стануть доступні не тільки мільйонерам і шанувальникам інновацій.

Одним із трендів 2020 стане поява різноманітних сервісів для «розумного будинку». Звичайний смартфон дозволить керувати автоматизованими домашніми пристроями і контролювати безпеку.

До системи «розумного будинку» можна буде одночасно підключити безліч речей — холодильник, комп'ютер, сигналізацію, пилосос, магнітофон і навіть нашийник для собаки.

До цієї ж технології входять пристрої для визначення стану здоров'я. Сім-карта і додаток на телефоні дозволять відстежувати, наприклад, як почувають себе літні батьки. Такі програми можуть навіть прогнозувати стан їх здоров'я, в залежності від погодних та інших умов.

«Найцікавішими з інновацій будуть всі, пов'язані з поняттям розумного будинку, які управляються за допомогою смартфона і/або автоматичних сценаріїв використання. Наприклад, таким сценарієм може бути «вимкнути лампу біля ліжка, коли я засну» (визначається за допомогою фітнес-браслета), «включити кондиціонер/обігрівач, якщо температура за вікном підніметься/опуститься за межі заданих умов», — розповідає головний редактор GaGadget Сергій Мітяєв.

За його словами, у 2020 році серед інноваційної техніки для «розумного будинку» найцікавішими стануть очищувачі повітря. Їх користь оцінять жителі великих міст. «У 2020 році варто звернути увагу на таку новинку, як парова шафа — пристрій, що дозволяє утримувати в чистоті і дезінфікувати верхній одяг, а також, наприклад, м'які іграшки дитини», — каже Мітяєв.

В умовах нинішньої епідемії коронавірусу цінність таких пристроїв подвоюється.

«У всьому світі йде масове поширення голосових асистентів — Сірі, Гугл Асистента, Аліси. Але поки що в наших краях вони мало популярні — Аліса, як продукт від Яндекса, недоступна, а решта поки що погано працюють з російською і, тим паче, з українською мовою», — розповідає Арсеній Фінберг, експерт з інновацій.

Інтернет-речей від мобільних операторів

Всі ці технології підключаються до спеціальних додатків Інтернету Речей через wifi або ж за допомогою спеціальних сім-карт. Наприклад, lifecell у кінці 2019 року запустили технологію eSim — це новий стандарт sim-карт, який обіцяє стати домінуючим в Інтернеті речей найближчими роками.

У лютому 2020 року Vodafone запустили в промисловому масштабі послуги IoT – інтернету речей. Технологія дозволяє одночасно контролювати безліч пристроїв, підключених до мережі оператора, наприклад, для моніторингу автомобілів, обладнання на фабриках тощо. Ця ж технологія використовується в «розумному будинку».

Ще одне нововведення, яке стане популярним у рамках концепції «розумного міста» — послуги безпечної оплати за комунальні послуги за допомогою сертифіката. Як пояснив директор з розвитку нових напрямків бізнесу компанії «Київстар» Ілля Польшаков, споживач зможе створювати різні токени в своєму електронному гаманці: токен для газу, токен для електрики, токен для води тощо. Таким чином, номер гаманця і/або карти буде приховано, а комунальні підприємства будуть бачити тільки дані про статус транзакції.

Налагодити «розумний ЖКГ» комунальні служби та домовласники можуть вже сьогодні. Як пояснили у Vodafone, на даний момент компанія тестує пакетні пропозиції, а розумні пристрої вже запущені у виробництво і в Україні, і за кордоном.

Бум небанківських платежів

Головні новинки на ринку платежів повинні з'явитися завдяки закону «Про платіжні системи». Ймовірно, він повинен бути прийнятий в першій половині 2020 року. Документ відкриє небанківським гравцям, включаючи телеком-операторів, можливості, які сьогодні доступні лише банкам. За словами директора Асоціації ЕМА Олександра Карпова, на ринку з'являться кілька сотень нових платіжних компаній з різноманітними продуктами. Насамперед, небанківський фінтех захоче кредитувати покупців безпосередньо, без банків. І вони отримають таку можливість.

Читайте також: Платіжний ринок: фінтех-компанії готуються потіснити банки

Про інтерес до розширеної роботі у фінтеху вже заявили найбільші оператори. «Закон про платіжні системи спростить життя всьому ринку. Ми зможемо випускати власні платіжні картки, відкривати рахунки, і взагалі працювати, як фінансова організація. Також він відкриє двері компаніям, які хочуть працювати на фінтехринку. Електронні гроші — це такі ж гроші, і новий закон впорядкує їх використання», — говорить Ілля Польшаков.

Як розповіли «Мінфіну» у lifecell, цього року для компанії стане пріоритетом розвиток фінансового сервісу PayCell і випуск карт. Зараз проводиться тестування цього продукту.

Як пояснює Польшаков, вони не планують конкурувати з банками. «Ми у Київстар цілимось на те, щоб покрити аудиторію, яка не охоплена банками. Тобто людей, які використовують тільки дебетові картки для отримання готівки в банкоматі. Але у цих людей є смартфони і телефони, і ми можемо пропонувати їм мікрофінансові сервіси — фінтехпродукти, платежі з рахунку мобільного телефону, через інтернет, зв'язок, транспорт, комуналку, і так далі», — говорить Польшаков.

Голосові сервіси та екрани, що згортаються

Експерт ринку телекомунікацій Роман Хіміч радить звернути увагу на розвиток нових технологій голосових асистентів і синхронного автоматичного перекладу, які розробляють Google і Microsoft.

Дмитро Шоломко, директор з бізнес-операцій Google у Східній Європі розповідає, що головною тенденцією 2020 стало використання машинного навчання (machine learning – ML) в усіх сферах технологій і продуктах. Абсолютну більшість продуктів Google вже активно використовують ML у своїй роботі, наприклад, у Перекладачі, Пошуку, Картах, YouTube і багатьох інших. «Фінансові компанії та банки все більш активно використовують машинне навчання в обов'язкових процедурах перевірки клієнтів та їх операцій, а також для надання більш персоналізованих пропозицій. Основні бізнес-моделі нео-банкінгу побудовані на ML», — говорить Дмитро Шоломко.

Читайте такожЮрій Батхін: Грань між фізичним та цифровим світом розмивається

Також у 2020 році на ринку з'явиться безліч пристроїв з технологією дисплеїв, що згинаються. За словами Сергія Мітяєва, 2020 рік познайомить українців зі смартфонами Samsung Galaxy Fold, Samsung Z Flip і Huawei Mate XS. Вони відкриють новий користувальницький досвід роботи зі смартфоном і планшетом в одному пристрої, або, у випадку з Z Flip, досвід використання смартфона, який можна скласти навпіл. «Це не примха виробників електроніки, а справжній прорив у технологіях. В кінцевому підсумку це призведе людство до телевізійних панелей, які будуть продавати за ціною за погонний метр. До речі, телевізор з екраном, що згортається в рулон, ще в січні 2019 року анонсувала LG. Але до комерційних продажів справа ще не дійшла», — розповідає Сергій Мітяєв.

Маргарита Яковлєва

Коментарі - 1

+
0
044blog
044blog
24 березня 2020, 11:52
#
Умный дом это конечно круто, но если сэкономленное время проводить перед ТВ, то КПД этого процесса отрицательный.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися