Мінфін - Курси валют України

Встановити
11 грудня 2019, 11:08

Платіжний ринок: фінтех-компанії готуються потіснити банки

Платіжна сфера сьогодні бурхливо змінюється. З’являються сучасні фінтех-рішення, на ринок виходять нові гравці. Україна не стоїть осторонь цих процесів. 

Про головні події платіжного ринку та зміни, що плануються у його регулюванні, розповів «The page» керівник департаменту мобільних фінансових послуг Київстар Сергій Коптик.

Розширення меж

Платіжна сфера стала однією з найбільш інноваційних у світі. Якщо раніше вона була дуже консервативною, то зараз лібералізується, і з кожним роком трансформується.
Раніше платежами могли займатися банки і гіганти, такі як Visa і MasterCard. Зараз є безліч стартапів і молодих компаній. У них прийняття рішень не пов'язано з довгими процедурами узгодження, як у банках, що диктує свої умови сектору платежів, який швидко розвивається.

Те, що раніше було доступно тільки клієнтам банків з певним рівнем достатку, сьогодні доступне кожному студенту в мобільному телефоні. Мобілізація і нові стандарти зв'язку відкрили платежі для мільярдів людей, яким банки недоступні.

Зміна концепцій

У результаті щорічно у платіжній сфері відбуваються динамічні зміни, які відкривають нові можливості для бізнесу і змінюють концепцію регулювання цієї сфери. З останніх новин, які вразили мене – вихід компанії Uber у фінансові сервіси. Вони планують випускати свої платіжні карти. Також звучить компанія Revolut, яка намагається вийти на 22 ринки.

Читайте також: Фінтех-стартап Revolut планує вийти на український ринок

Вже зараз інноваційні бізнеси готові працювати на різних ринках. Наприклад, у компанії Uber в Україні еквайєром виступає голландський банк, компанію Bolt теж обслуговує не український банк. Це стало можливим завдяки пом'якшенню політики міжнародних платіжних систем по роботі з партнерами. Наприклад, у компанії Visa раніше банк розрахунків повинен був бути закритий тією країною, в якій працює банк-еквайєр. Сьогодні електронна комерція розмиває кордони, і ця вимога вже не діє.

Лібералізація регулювання

Наступного року в Україні має бути прийнятий і вступити в силу новий закон «Про платіжні системи». НБУ, презентуючи концепцію нового закону, нагадав учасникам ринку про те, що платіжна організація зможе, як і банк, випускати свої карти. Це серйозна лібералізація.

Більше 20 років тому платіжні системи Visa і MasterCard взяли за правило, що їх членами можуть бути лише організації, які мають ліцензії на банківську діяльність з прийняття вкладів населення або ведення поточних рахунків. Зараз же концепція змінюється, і як наслідок, карту можна прив'язувати до різних джерел грошей, наприклад, до електронних гаманців.

Діяльність небанківських установ на ринку платежів регулює 71 документ, в тому числі — 8 законів. Для нашого інноваційного сектора — занадто багато. І новий закон виправить це.

Читайте також: Небанківські фінустанови почнуть випускати платіжні картки — проект НБУ

Також, думаю, що з часом небанківські установи взагалі відійдуть від поняття «електронні гроші». Можна припустити, що будуть просто гроші на різних рахунках — банків, небанківських установ, операторів. Тому що ми оперуємо просто грошима на рахунках, незалежно від того, як їх називають.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися