Мінфін - Курси валют України

Встановити
24 березня 2020, 12:27

ТПП розповіла, як працювати бізнесу в умовах форс-мажору

Як працювати в умовах форс-мажру? — це головна тема запитань, з якими бізнес звертається до Торгово-промислової палати України. Щоденно ТПП отримує понад три сотні дзвінків. «Мінфін» наводить відповіді на найпоширеніші запитання.

Чи визнає ТПП карантин форс-мажором?

Так, визнає. На рівні держави було прийнято зміни до частини другої ст. 14-1 Закону України «Про торгово-промислові палати в Україні» (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1998, № 13, ст. 52).

Чи може бізнес автоматично бути звільненим від відповідальності у зв’язку із внесенням до переліку форс-мажорних обставин карантину?

Відповідно до міжнародної практики обставина форс-мажору, в тому числі карантин, автоматично не звільняє від відповідальності. Необхідно розуміти, яким чином певна обставина, в тому числі карантин, обмежує виконання певного зобов’язання.

Чи виправдовує карантин, у зв’язку із внесенням до переліку форс-мажорних обставин, неможливість сплати за договорами оренди?

На законодавчому рівні відсутність грошей не вважається форс-мажором, тому неможливість сплати не можна віднести до форс-мажорних обставин, якщо немає підтвердження технічних обмежень здійснення сплати. 

Чи можливо без отримання сертифіката про форс-мажор урегулювати питання без застосування штрафних санкцій і бути звільненим від відповідальності?

Так, можливо –  якщо сторонами буде внесено зміни до договору мирним шляхом. Ми рекомендуємо застосувати процедуру урегулювання відносин сторін за договорами шляхом укладання доповнень до договору щодо перенесення строків зобов’язань.

Це автоматично усуне порушення строків виконання договірних зобов’язань та не буде потребувати засвідчення форс-мажорних обставин  ТПП України або  регіональною ТПП.

Також сертифікат не потрібний, якщо відповідними нормативно-правовими актами буде передбачено звільнення від відповідальності або ненарахування штрафних санкцій/пені у відповідній сфері діяльності, що вважатиметься нормою прямої дії, яка не потребує додаткового підтвердження.

Чи можна визнати форс-мажором призупинення діяльності підприємства у зв’язку з відмовою працівників виходити на роботу в умовах карантину?

Ні, у разі відсутності на це розпорядження на рівні держави, яке зобов’язує підприємство призупинити діяльність, у тому числі через масові звільнення, така обставина не може бути засвідчена як форс-мажор.

Звертаємо увагу, що у зв’язку з введеним карантином, жодним нормативно-правовим актом на території України не передбачена можливість відмови у виході на роботу без оформлення відпустки, лікарняного, одержання згоди керівництва працювати за дистанційним графіком без шкоди для роботи.

Читайте також: Шість важливих питань про сплату ЕСВ ФОПами під час карантину

Нагадаємо

  • З 12 березня по 3 квітня в Україні введено карантин для запобігання поширення коронавірусу.
  • 18 набрав чинності закон про підтримку підприємців у період карантину. ФОПам тимчасово скасовують ЄСВ, штрафи і відкладають введення РРО. Також з 1 березня 2020 до 30 квітня 2020 року до бізнесу не застосовуються штрафні санкції за порушення податкового законодавства, несплату або несвоєчасну сплату єдиного соціального внеску (ЄСВ), неподання (несвоєчасне подання) звітності про сплату ЄСВ.

Коментарі - 4

+
0
proot
proot
24 березня 2020, 12:35
#
Пандемія, і як наслідок  - карантин це не форс-мажор.
так як його можна було передбачити ще в січні.
рівно як він не являється наслідком не переборної сили, так як при адекватній реакції на нього, як:
1. закриття кордонів для всіх окрім вантажів
2. не розпродування засобів захисту
3. вчасні закупівлі необхідних препаратів на апаратури
4. інструктаж щодо роботи та дій персоналу
5. і інших відповідних вчасних дій

можна було попередити та мінімізувати.

тому, не там ви рибку ловите
+
0
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
26 березня 2020, 14:43
#
ТПП - красава!
Признает ли ТПП карантин форс-мажором? Да, признает!
Дадите сертификат? А, шо? Кто здесь?
+
0
Жора Гладков
Жора Гладков
18 травня 2020, 10:12
#
Как обычно у нас в стране все через Ж. Президент по телевизору говорит сидите дома, берегите себя и свою семью. А ТПП справку о Форс Мажоре не дают теперь. Теперь все с вашим сидением дома сорвут все сроки и получат миллиардные штрафы. Обанкротятся и закроются. Просто нет слов. Спасибо Вам правительство за Вашу заботу!
+
0
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
18 травня 2020, 12:46
#
Внимание!
Торгово-промислова палата України (ТПП України) - недержавна неприбуткова самоврядна організація, яка на добровільних засадах об`єднує юридичних осіб та громадян України, зареєстрованих як підприємці, а також їх об`єднання. 

К президенту, правительству или любым другим «избирательным» позициям ТПП отношение не имеет.
А вот зато документ, который может быть крайне важным для деятельности - выдают (на бумаге, а по факту - хрен).
Поэтому ТПП кладут с прибором на всех, сколько их помню.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися