Мінфін - Курси валют України

Встановити
21 березня 2020, 14:22

Що змінилося для платників податків. Роз'яснення глави ДПС (відео)

Голова Державної податкової служби Сергій Верланов відповів на найпоширеніші запитання щодо прийнятого Радою закону, який спрямований на підтримку бізнесу під час карантину. Про це він повідомив на сторінці у фейсбуці.

Голова Державної податкової служби Сергій Верланов відповів на найпоширеніші запитання щодо прийнятого Радою закону, який спрямований на підтримку бізнесу під час карантину.
Фото: mind.ua

Роз'яснення Верланова

  • Обов’язок платити ЄСВ і ПДФО

За словами голови ДПС, внаслідок прийнятих законів на два місяці, а саме на березень та квітень, було звільнено ФОПів на усіх системах оподаткування, самозайнятих осіб, а також членів фермерських господарств від сплати ЄСВ.

Обов’язок платити ЄСВ і ПДФО за працівників, які працюють на фізичних осіб-підприємців, - зберігається.

«ФОП не сплачує ЄСВ за себе, а за людей, які на нього працюють, - сплачує», - заявив він.

  • Страховий стаж

На період карантину буде зараховуватися страховий стаж із розрахунку мінімальної суми ЄСВ навіть без його сплати.

«Якщо фізична особа-підприємець хоче сплатити більше, то закон не забороняє цього робити», - підкреслив він.

  • Що робити зі сплаченими наперед ЄСВ

Вказані суми, тобто за березень і за квітень, будуть означати переплату, і ця переплата зараховується автоматично відповідно до поданої платником декларації у наступних періодах.

Читайте також: Залишити на майбутнє чи забрати гроші. Що робити ФОПам, які вже сплатили ЄСВ за березень

«Також це можна буде зробити по заяві. У будь-якому разі, ці кошти не пропадуть, вони будуть зараховані», - наголосив глава ДПС.

  • Коли введуть в дію РРО

Відповідно до ухвалених змін програмні реєстратори розрахункових операцій (РРО) будуть введені у дію з 1 серпня. Їх можна буде використовувати поряд з класичними РРО.

«Так звана загальна фіскалізація для фізичних осіб-підприємців планувалася у два етапи, тобто спочатку вона впроваджується для так званих ризикових груп. Це – торгівля в інтернеті, торгівля ювелірними виробами, діяльність туристичних агентств тощо.

Читайте також: Рада скасувала ЄСВ для ФОПів. Обов’язкове введення РРО відтермінували

Для цієї категорії фізичних осіб-підприємців обов’язкова фіскалізація із застосуванням, у тому числі, програмних РРО, передбачається відтепер з 1 січня 2021 року, а всезагальна фіскалізація для ФОПів 2, 3 та 4 груп буде введена з 1 квітня 2021 року», - заявив голова ДПС.

Читайте також: Шість важливих питань про сплату ЄСВ ФОПами під час карантину

Коментарі - 1

+
+24
bonv
bonv
21 березня 2020, 17:27
#
Если физическое лицо-предприниматель хочет заплатить больше, то закон не запрещает этого делать. Меньше можна - больше нельзя:) (с)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися