Мінфін - Курси валют України

Встановити
20 березня 2020, 19:36

Обвал світових ринків: що буде з курсом в українських обмінниках

Останній тиждень виявився надзвичайно складним як для бізнесу і населення, так і для банків і самого НБУ.

Паніка через коронавирус фактично обвалила всі міжнародні ринки. ФРС США та Європейский центробанк (ЄЦБ) починають активно накачувати фінансовий сектор грошима, щоб знизити негативні наслідки від цих подій для своїх країн.

В Україні також неспокійно. Введення карантину, закриття кордонів, повернення заробітчан та загальна знервованість українського бізнесу і громадян буквально підірвали ситуацію на валютному ринку країни.

За тиждень долар на міжбанку виріс з 26,38 / 26,41 до 27,45 / 27,55 гривень.А на готівковому ринку і зовсім періодично на ажіотажі злітав в окремих обмінниках при продажу до 29 гривень та навіть вище.

Читайте також: Всі на карантин: В Україні зачинене метро, не ходять потяги, автобусні перевезення припинені

Брак готівкового долара і євро в касах банків і в обмінниках фінкомпаній лише підігрівав паніку. НБУ хоч якось гасив пожежі на міжбанку за рахунок інтервенцій, але фактично міг дуже слабо впливати на цінники обмінних пунктів.

Тільки в п'ятницю міжбанк за рахунок фактора бюджетних платежів у клієнтів трохи попустило, що почало впливати і на готівкові котирування. Але сказати, що це стабільний тренд, поки що ніхто не може. 

Нестачу готівкового євро частково НБУ вже закрив. Регулятор провів два аукціони, на яких продавав європейську валюту банкам. А ось по долару проблема поки зберігається, що також стимулює спекулятивну гру з цією валютою при наявності у тій чи іншій обмінки обсягів «живого» долара. У багатьох обмінних пунктах котирування купівлі та продажу по долару є, а ось фізичного продажу — немає. Тобто по факту вони працюють тільки на скупку.

Плутанина з подальшим трендом за валютним курсом на міжбанку, нестача «живих» обсягів готівки і збереження знервованості у громадян через карантин дозволяють власникам обмінників зараз фактично ставити будь-який спред при купівлі / продажі долара і євро, а також вести самостійну гру на ринку.

Читайте такожПовний перелік заходів, які ввів НБУ на банківському ринку на час карантину

Якщо раніше конкуренція між обмінками тримала в певних ринкових рамках їх цінники, то зараз на перше місце у них виходить фактор фізичної наявності валюти.

Саме з цієї причини у суботу та неділю цінники обмінників будуть дуже істотно відрізнятися один від одного. Дефіцит готівкової валюти (особливо долара) буде головним мотиватором при виставленні курсів у власників обмінників. Більш того, він же змусить фінансистів часто їх міняти в перебігу дня в залежності від індивідуальних завдань тієї чи іншої точки обміну та фізичної наявності в них валюти.

Курси валют у вихідні

Котирування готівкового долара будуть у межах широкого коридору: прийом 26,90- 27,80 гривень, продаж 27,85 — 28,30. Спред по долару складе від 30 копійок до 1 гривні і навіть більше. Через дефіцит американської готівки більшість обмінників буде орієнтовані на роботу в основному на скупку «живого» долара, а от продавати його будуть поки тільки за максимально високим курсом для даного регіону. Зате по євро і рубля фінансисти попрацюють у форматі «з обороту».

Котирування євро. Обвал євровалюти і гонка «друкарських верстатів» ФРС США та ЄЦБ на фоні початка нової світової кризи і коронавируса — призводять до суттєвих валютних ралі по парі євро / долар на світових ринках.

Тільки за цей тиждень по парі євро / долар коридор знаходився у межах від пікового значення трохи вище 1,12 долара за євро до 1,065 у моменти найбільшого просідання. І кінця цієї валютної лихоманки поки не видно.

На момент написання статті євро коштував близько 1,07 долара. Враховуючи турбулентність поведінки пари євро / долар — для розрахунку курсу євро щодо гривні наші фінансисти при виставленні готівкових котирувань на вихідні будуть орієнтуватися на вечірній п'ятничний крос-курс близько 1,072 долара за євро.

Але в разі стрибків курсу євро або долара на азіатській (нічний для України) сесії — в суботу з ранку вони можуть ще довнести свої корективи в цінники по євровалюті щодо гривні, причому істотні.

За розрахунками «Мінфіну» на 21-22 березня курс готівкового євро в обмінниках буде в межах дуже широкого коридору: прийом 28,83- 29,80 гривень і продаж 29,85- 30,33 гривень при спреді від 40 до 1 гривні та більше. Але основна частина обмінників буде працювати в межах більш вузького коридору від 29 до 30 гривень.

Через досить активні коливання по парі євро / долар на світових ринках, а також наявності / відсутності в обмінці фізичного євро — власники обмінників можуть ще додатково підстрахуватися за курсом євро щодо гривні у межах до плюс-мінус 10-15 копійок на євро до розрахованих «Мінфіном» курсів.

Котирування російського рубля. Курс рубля стрімко падав майже весь тиждень на світових ринках (пробиваючи періодично поріг у 80 рублів за долар). Тому в суботу та неділю наші фінансисти будуть активно страхуватися від валютних ризиків по рублю шляхом розширення спреду між його купівлею та продажем, а також досить жорстко занижуючи курс прийому цієї валюти.

За нашими розрахунками курс буде у межах: прийом за 1 рубль на рівні 0,33 — 0,347 гривень і продаж 0,355 — 0,390.

Деякі з обмінників можуть ще додатково коригувати свої цінники по ньому, виходячи зі своїх індивідуальних завдань у межах до плюс-мінус 0,005 — 0,01 копійок на рублі до зазначених «Мінфіном» рівней.

Коментарі - 18

+
+29
UncleTema
UncleTema
20 березня 2020, 23:07
#
Прогноз пальцем в небо. Не позорьтесь.
+
+29
Алексей Козырев
Алексей Козырев
21 березня 2020, 14:10
#
И вот мне даже интересно, что они неправильно написали? Или так, чтобы просто ляпнуть языком?
+
+30
Игорь Коляда
Игорь Коляда
21 березня 2020, 20:40
#
Когда состояние национальной валюты зависит от любого «пука» в информпространстве,а не от экономических показателей,то таким прогнозам и доверия быть не может.
Конспирология какая-то,а не экономика.
+
0
Алексей Козырев
Алексей Козырев
22 березня 2020, 14:39
#
Для Игорь Коляда. К вашему сведению — на «пуки» в СМИ наши граждане давно не реагируют. Ваш аргумент не работает. Насчет показателей экономики согласен, но именно на них-то они этот свой прогноз и написали. Более того — сегодня воскресенье и могу сказать, что и в субботу и сегодня — их прогноз полностью сбылся. Значит — что -то знают, а не «пуки» пускают.Это так — к вашему сведению.
+
0
Игорь Коляда
Игорь Коляда
22 березня 2020, 19:34
#
К вашему сведению — на «пуки» в СМИ наши граждане давно не реагируют.

Да бросьте,паника без причины  не появляется и не проявляется,и является следствием именно всяких «пуков» в информ-пространстве.

Насчет показателей экономики согласен, но именно на них-то они этот свой прогноз и написали.

Курсы валют это не показатели экономики,а кроме них в статье других показателей нет.
Предположения - есть,а показателей - нет.
Конспирология сплошная,а не экономика.

Более того — сегодня воскресенье и могу сказать, что и в субботу и сегодня — их прогноз полностью сбылся. Значит — что -то знают, а не «пуки» пускают.

Я не спекулянт,поэтому в этих КРАТКОсрочных прогнозах,основанных на знании «подковёрной борьбы», не нуждаюсь и смысла в них не вижу.
Экономика основывается на ПЛАНАХ и ОБЯЗАТЕЛЬСТВАХ,а не предположениях и прогнозах.
Это тоже так - к вашему сведению.
+
0
Wless
Wless
21 березня 2020, 7:39
#
С гривной всё хорошо, в обзоре уделили внимание рублю, вот здесь начинается самое интересное.
+
+42
ippolit kavarzin
ippolit kavarzin
21 березня 2020, 12:14
#
Ну, а что тут можно прогнозировать, когда в Украине война, падение роста экономики, коронавирус, паника из-за возможного дефолта и чрезвычайного положения, а снаружи опять же глобальный эконом.кризис, пандемия от короны, два наших гаранта мира - сша и россия, не могут никак помириться...
      вывод: всё будет, как всегда по классике: девольвация с последующим выпуском «бумаги» - очередной банкноты в 5000 грн, а чуть позже обнуление на банкнотах - выпуск новых по дизайну банкнот и их обмен 1 новая к 100 старым. Вот и всё - примитивно и просто!
+
0
Prohozhij
Prohozhij
21 березня 2020, 23:14
#
И не поспоришь с Вами!
+
0
ippolit kavarzin
ippolit kavarzin
22 березня 2020, 11:56
#
Я вам отвечу в виде шутки.
       Вот только представьте себе, что вы, там я, ...вдруг, или уже, живём на этой планете пусть болеее 190 лет! Представьте, что ещё предстоит жить столько же ...Представили !?
       И я представил - мне стало грустно и плохо от того, что всё одно и тоже будет мелко повторяться, ибо меняются только технические средства исполнения психологических желаний человека, которые остаются с рождения неизменными.
       вывод: а если есть люди бессмертные ....каково им всё знать, что будет!? Скукотища до омерзения!
       Это я к тому, что спорить не хочется...
+
0
Все буде Україна
Все буде Україна
22 березня 2020, 14:30
#
Алексей Козырев скажите пожалуйста,какие Ваши прогнозы по курсу(на следующую неделлю)?С уважением.
+
0
Алексей Козырев
Алексей Козырев
22 березня 2020, 14:42
#
Я в ролике все как и обещал -озвучил. Посмотрите, пока все сбывается:
https://www.youtube.com/watch?v=uTDADCTXe8I&t=237s. Более того, на этой неделе, сделаю как всегда новый прогноз с комментарием ситуации.
+
0
Все буде Україна
Все буде Україна
22 березня 2020, 15:53
#
Посмотрел, соглашусь с Вами, все сказано справедливо.
+
+15
ippolit kavarzin
ippolit kavarzin
22 березня 2020, 16:05
#
Я тоже посмотрел ...и пишу:
       Я тоже как-то вам уже говорил то, что если служащий Минфина так широкомасштабно прогнозирует курс $$, €€, а не говорит точно план регулирования курса, то это не есть хорошо, а есть бессилие и потеря контроля курса валюты!
      Вывод: а зачем нам нужны прогнозы людей, которые не владеют ситуацией?
+
0
Все буде Україна
Все буде Україна
22 березня 2020, 16:23
#
Ну я думаю в данной ситуации Вам на 100% никто прогноз не заглаголит.
+
0
Андрей Кул
Андрей Кул
22 березня 2020, 16:35
#
Пятница утро. Доллар 28,68. Пятница вечер 26,08.
+
0
Все буде Україна
Все буде Україна
22 березня 2020, 16:59
#
Где вы его видели по 26.08?
+
+14
02612948
02612948
22 березня 2020, 18:35
#
Дефолт .Банки банкроты за 1доллар 60гр минимум .депозиты конечно не от дадут Вам даже не мечтайте~Кто та должен за бал заплатить))))
+
+13
vovan9870
vovan9870
22 березня 2020, 19:11
#
Факторы укрепления гривны - снижение потребление газа из-за карантина, в т.ч. в учебных заведениях, снижение импорта нефти, снижение количества отдыхающих за рубежом. Факторы ослабления гривны - временное решение проблем выпуском гривны, а также упрямое нежелание правительства принимать реальные антикризисные меры. Например, ввести налог с оборота,  налог с больших пенсий, налог на недвижимость (сейчас это не налог, а пародия).
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися