Мінфін - Курси валют України

Встановити
12 березня 2020, 12:44

Банк нарахував «борг» по карті, якою ви не користуєтеся. НБУ пояснив, що робити

У НБУ пояснили, що робити клієнту, якщо він отримав від банку рахунок за обслуговування платіжної картки, якою вже довгий час не користувався. Про це йдеться в повідомленні НБУ.

У НБУ пояснили, що робити клієнту, якщо він отримав від банку рахунок за обслуговування платіжної картки, якою вже довгий час не користувався.
Фото: fdlx.com

Звідки з'являються «борги»

За даними Нацбанку, такі випадки достатньо поширені. Вони виникають через те, що клієнти банків з різних причин припиняють користуватися банківськими картами.

Річ у тім, що банк стягує щомісячну комісію за користування карткою і, коли на картці закінчуються гроші, то банк самостійно відкриває кредит для клієнта. На цей кредит із часом ще й нараховуються відсотки. Інколи такі рахунки сягають 20 тисяч гривень.

Читайте також: Банки повинні вказувати повну ставку за кредитом на першій сторінці договору — НБУ

Що робити в таких випадках

Нацбанк рекомендує клієнтам у такому випадку звернутися до банківської установи та пояснити, що жодних кредитних договорів з банком він не підписував.

«Наголосіть, що вимоги банку про погашення боргу за кредитом є безпідставними, адже банк списав борг та відсотки за рахунок кредиту, на який ви навіть не погоджувалися», — рекомендують у Нацбанку.

Банк має надати клієнту відповідь протягом місяця. У разі якщо ця відповідь незадовільна, клієнт може звернутися до Нацбанку. Регулятор проведе з банком роз’яснювальну роботу.

Читайте також: Що стоїть за чутками про новий податок на карткові перекази українців

«Практика свідчить, що після звернень Національного банку до банків у таких ситуаціях банки переважно погоджуються з аргументами регулятора та споживача і в результаті списують нарахований борг», — додають в НБУ.

Кредити онлайн на карту

Нагадаємо

  • Напередодні Нацбанк спростив оформлення банківських послуг власниками ID-карток та скасував картку зі зразками підписів осіб, які мають право розпоряджатися рахунками підприємств.

Коментарі - 1

+
+29
валентина добродетель
валентина добродетель
12 березня 2020, 21:43
#
К сожалению запоздавшее объяснение, как поступать с насчитанным долгом на неиспользованную карту. Приват дважды успел это сделать. Но на будущее учтем. Спасибо
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися