Мінфін - Курси валют України

Встановити
12 березня 2020, 11:15

Валютний ринок у четвер: так чи буде долар по 30

Четвер буде надзвичайно цікавим та напруженим днем на валютному ринку.

Четвер буде надзвичайно цікавим і напруженим днем на валютному ринку.

З одного боку — всі клієнти, банки і населення збуджені останнім злетами котирувань на міжбанку. Знову пішли вигуки «про долар по 30 гривень» і тепер «під соусом» коронавируса. Пожвавилися «всепропальщики».

НБУ продавав вчора валюту фактично весь день. Продав близько $ 350 млн. Але це збило ажіотаж лише частково. За день курс все одно зріс з 25,535 / 25,555 гривень до 25,72 / 25,75. Готівковий ринок вирішив піти ще далі й заробити на паніці по максимуму. Частина обмінників продавала долар по 26,90-27 гривень.

Тиск на гривню пов'язаний з купівлями валюти іноземцями, які частково виходять з наших облігацій на фоні зростання попиту з боку імпортерів (на побоюваннях зростання курсу) при придержанні її експортерами (хочуть максимально дорого її продати на піку ажіотажу). Основні пожежі гасив НБУ своїми інтервенціями.

 Дивіться валютні прогнози від Олексія Козирєва на youtube

Настав час спекулянтів, які грають як «на підвищення» на міжбанку, так і на гру між курсами безготівкового та готівкового ринку.

Ми ще раз нагадуємо нашим читачам, що в такій ситуації програють панікери. Доллар по 40 та потім відкат котирувань — ми усі ще добре пам'ятаємо.

З іншого боку — сьогодні НБУ оголосить своє рішення по обліковій ставці, що впливає на ринок ОВДП, ринок депозитів населення, ресурсний міжбанк і т.д.

Думка «Мінфіну» — в такій ситуації з курсом, погрозами стагнації економіки як у світі, так і в Україні через корановірус та реального рівня інфляції в країні — знижувати ставку далі зараз не можна. В кращому випадку — її треба зберігати на тих же 11% річних або навіть підняти на 0,5-1%. Подальше зниження в цих умовах небезпечно відтоком вкладів населення та виходом зайвої ліквідності знову на валютний ринок.

Поки «ідеальний шторм» триває, а спекулянти на ньому активно заробляють.

На сьогодні «Мінфін» прогнозує:

1) продовження тиску на гривню з боку іноземців, які виходять з ОВДП;

2) збільшення активного попиту на валюту з боку імпортерів, які на побоюваннях подальшого зростання курсу намагаються оперативно закрити свої поточні валютні зобов'язання при придержанні валюти експортерами;

3) зростання спекулятивних атак на гривню з активним розгойдуванням як долара, так і євро на готівковому і на безготівковому ринках;

 Обрати найвигідніші ставки за вкладами в доларах

4) необхідність продовження виходів НБУ з продажем долара для стримування ажіотажу. На момент написання статті — регулятор вже оголосив аукціон з продажу $ 200 млн з подачею заявок до 10:30. Швидше за все- це не остання інтервенція Нацбанку на сьогодні;

5) часті зміни цінників обмінників з реакцією на валютні гойдалки міжбанку і великим рівнем спреду в межах до 40 копійок-1 гривні щодо долара і 60 копійок -1,2 гривні щодо євро.

Також як і вчора — ми впевнені в тому, що поки Нацбанк в найближчі дні продовжить боротися за утримання курсу і не випустить його своїми масованими розпродажами вище рівня в 26 гривень.

За прогнозами «Мінфіну», обсяги операцій на торгах сьогодні складуть до $ 350-400 млн при укладанні до 750 угод з широким коридором по долару у межах 25,60-26 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс в банках на 10 ранку: прийом 25,70-26,20 і продаж 26,30-27,05 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,00-26,20 гривень та продаж 26,40-26,80.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram

Джерело: Мінфін