Мінфін - Курси валют України

Встановити
12 березня 2020, 9:26

Банкіри очікують від НБУ збереження облікової ставки

Нацбанк, ймовірно, збереже облікову ставку на рівні 11%, але може зберегти за собою можливість позапланового її перегляду. Про це заявили банкіри, опитані Інтерфакс-Україна.

Нацбанк, ймовірно, збереже облікову ставку на рівні 11%, але може зберегти за собою можливість позапланового її перегляду.

Що кажуть банкіри про ставку

«Ймовірно, Нацбанк припинить подальше планове зниження облікової ставки до нормалізації ситуації на міжнародних товарних і фінансових ринках, тому в березні облікова ставка не зміниться», — припустив начальник відділу з питань роботи з інвесторами Банку Кредит Дніпро Андрій Приходько.

На його думку, зниження облікової ставки в поточних умовах було б ризикованим кроком з боку НБУ, враховуючи підвищену турбулентність світових ринків і відсутність попиту з боку нерезидентів на ОВДП та інші українські боргові інструменти.

Читайте також: Інфляція чи курс? Завтра НБУ вирішить, чи знижувати облікову ставку

Приходько зазначив, що центробанки розвинених країн під час кризи можуть собі дозволити знизити ставку з метою стимулювання економіки на відміну від центробанків країн, що розвиваються, в яких зниження ставок на внутрішньому ринку в турбулентні періоди може сприяти відтоку капіталу з країни.

Аналогічної думки дотримується і голова правління Піреус Банку Сергій Наумов. «Цього разу НБУ залишить облікову ставку на тому ж рівні», — спрогнозував він.

За словами виконавчого директора Незалежної асоціації банків України (НАБУ) Олени Коробкової, виникнення різких загроз у зв'язку з коронавірусом у світі може істотно змінити підходи до монетарної політики в короткостроковій перспективі і змінивши заявлену раніше Нацбанком траєкторію облікової ставки на зниження.

Читайте також: Чому низька інфляція вбиває українську економіку

Начальник аналітичного відділу Альфа-Банку Україна Олексій Блінов також вважає, що зараз завдання НБУ «розгону інфляції монетарними методами» відходить на другий план навіть незважаючи на різке уповільнення інфляції в лютому до 2,4%, що більш ніж на 1 процентний пункт нижче січневого прогнозу.

Старший аналітик Райффайзен Банку Аваль Михайло Ребрик вважає, що, з одного боку, істотне уповільнення споживчої інфляції нижче цільового діапазону НБУ, враховуючи перспективу подальшого охолодження споживчої активності і зниження цін на енергоносії, створює оперативний простір для подальшого пом'якшення монетарної політики.

«Однак із урахуванням глобальних і локальних економіко-політичних трендів макрофінансові ризики від подальшого зниження облікової ставки перевищують потенційні вигоди від такого зниження. Тому регулятор, ймовірно, візьме акомодативну паузу і завтра утримається від змін облікової ставки», — висловив експерт свою думку.

Як змінювалась ставка раніше

Цикл зниження облікової ставки розпочався у квітні минулого року, коли регулятор зменшив її з 18% до 17,5%. Після цього впродовж минулого року Нацбанк переглядав її розмір ще кілька разів.

Востаннє НБУ знижував облікову ставку 31 січня цього року одразу на 2,5% річних — до 11%.

Однією з причин зниження облікової ставки було досягнення середньострокової інфляції в межах 5% +-1 п.п.

Джерело: Мінфін