Мінфін - Курси валют України

Встановити
12 березня 2020, 8:34

Британський уряд направить 30 мільярдів фунтів на боротьбу з коронавірусом

Уряд прем'єр-міністра Бориса Джонсона планує виділити 30 млрд фунтів стерлінгів (майже $39 млрд) на боротьбу зі спалахом коронавірусу та його економічними наслідками. Про це повідомив міністр фінансів королівства Ріші Сунак, пише Finclub з посиланням на The Sun.

Уряд прем'єр-міністра Бориса Джонсона планує виділити 30 млрд фунтів стерлінгів (майже $39 млрд) на боротьбу зі спалахом коронавірусу та його економічними наслідками.
Фото: kommersant.uk

На що виділяють кошти

  • 5 млрд фунтів отримає Національна система охорони здоров'я,

  • £7 млрд буде виділено на підтримку найбільш вразливих категорій населення та самозайнятих осіб, чиї доходи можуть різко впасти в разі епідемії коронавірусу.

  • £18 млрд фунтів будуть спрямовані безпосередньо на підтримку британської економіки в цьому році, для чого рівень запозичень доведеться збільшити c 2,1% від ВВП у 2019-2020 фінансовому році до 2,4% в 2020-2021 році і 2,8 % в 2021-2022 році.

Читайте також: Економічний шок для Європи: Лагард про поширення коронавірусу

Сунак також повідомив, що прогноз зростання ВВП Великобританії в 2020 році знижено з 1,4% до 1,1% без урахування впливу коронавірусу.

«Прогнозоване зростання ВВП, без повного врахування наслідків спалаху коронавірусу склало би 1,1% у 2020 році, 1,8% — в 2021 і 1,5%, 1,3% і 1,4% — у наступні роки», — сказав він.

Яку допомогу обіцяють громадянам

  • Британський уряд також допоможе малому бізнесу оплачувати лікарняні осіб, що будуть поміщені в карантин або захворіють в результаті поширення коронавірусу.

  • За словами Сунака, можлива ситуація, коли 20% всіх зайнятих на ринку праці британців не зможуть виходити на роботу через хворобу.

  • Для британців, які втратили джерело доходів, також передбачені додаткові заходи фінансової підтримки.

  • Британська влада також обіцяє покривати всі потреби медиків під час боротьби з коронавірусом.

«Поєднання наслідків спалаху коронавірусу вплине на економіку Сполученого Королівства, але цей вплив буде тимчасовим. Люди повернуться на роботу, канали поставок знову почнуть працювати в нормальному режимі, і життя повернеться в звичну колію. Протягом якогось часу буде важко, але я впевнений, що наші економічні показники відновляться», — вважає Сунак.

Передісторія

  • 11 березня Банк Англії знизив базову ставку до 0,25%, а також оприлюднив пакет додаткових заходів для боротьби з негативними наслідками поширення коронавірусу.

  • Італія виділила 25 млрд євро для пом'якшення економічного збитку від другого за величиною в світі спалаху коронавірусу.

Економіка ЄС та коронавірус

  • 10 березня прем'єр-міністр Італії Джузеппе Конте закликав ЄЦБ вжити заходів для підтримки економіки, щоб запобігти її скочування в рецесію через наслідки коронавіруса.

  • Міністр фінансів Естонії Мартін Хельма оголосив про початок економічної кризи в країні. «Цифри показують, що такого різкого падіння не було з 2008 року. І це буде мати наслідки в реальному житті», — сказав глава естонського Мінфіну.

Читайте також: Україна потрапляє в ідеальний шторм. Чи зможемо ми протистояти кризі

  • 6 березня, член Єврокомісії (ЄК) Стелла Кіріакідіс назвала коронавірус «всесвітньою загрозою» і заявила, що COVID-19 — це не просто проблема охорони здоров'я. «Він буде мати наслідки для багатьох секторів: економіки, туризму, міграції, транспорту», — попередила Кіріакідіс.

Джерело: Мінфін