Мінфін - Курси валют України

Встановити
10 березня 2020, 11:20

Готівка — ключ до спокою. 8 порад бізнесу в період кризи

Ймовірність настання світової кризи стає реальним сценарієм. Прогнози аналітиків стають дедалі песимістичнішими. Але потрібно пам'ятати: після будь-якої кризи починається зростання. І, як показує практика, виживають не найсильніші або розумні, а ті, хто краще зміг адаптуватися до змін.

Кілька днів тому керівництво інвестиційної компанії Sequoia Capital відправило лист своїм клієнтам. У цьому листі вона дала кілька порад, як пережити кризу.

Головні рекомендації на своїй сторінці у фейсбук проаналізував заступник виконавчого директора від України у МВФ Владислав Рашкован. «Мінфін» публікує скорочений варіант блогу.

Читайте також: Збиток від коронавірусу може скласти $2,7 трильйона — аналітики

Що варто робити бізнесу в умовах швидко назріваючої кризи:

1. Чекайте і готуйтеся до найгіршого сценарію: багато компаній вже побачили падіння продажів. Це буде продовжуватися, у тому числі через поведінку ваших споживачів. Перегляньте свої плани продажів у бік зниження. Очікуйте розривів в ланцюжках поставок – вони неминучі, особливо якщо ви залежні від експортно-імпортних операцій.

2. Розробіть і протестуйте процедури роботи з клієнтами і співробітниками віддалено – чи зможете ви підтримувати своїх клієнтів і роботу компаній в умовах жорсткого карантину? Скасуйте непотрібні міжнародні поїздки – це робить більшість компаній вже — як мінімум 2-3 місяці це ще буде тривати. Навчіться спілкуватися через Skype, Zoom, Cisco. Це дуже важливо – логістика сильно постраждає у наступні кілька місяців.

3. Готівка – ключ до спокою. Намагайтеся мати достатній запас грошей на рахунках для ведення свого бізнесу. Плануйте запаси, виходячи з переглянутих планів грошового потоку, про які я говорив у п.1 і 2. Розробіть план на випадок екстрених ситуацій – чи буде де вам взяти гроші? Подумайте над скороченням непотрібних і не обґрунтованих витрат своїх компаній – повернетеся до них після кризи.

4. Фондування – доступ до кредитів та фінансування може незабаром значно погіршитися, незважаючи на спроби НБУ відновити кредитування. Банки будуть дуже обережні. Рекомендую, по-перше, піти поглянути в очі своєму банкірові – вам дуже потрібна буде його допомога наступними місяцями. Обговоріть з ним відкриття/відновлення/розширення кредитних ліній. Особливо рекомендую це зробити, якщо банкіри – міжнародні (як мінімум перевірте, що вони будуть піднімати трубку на телефон у відповідь на ваш дзвінок). Менеджерам компаній також рекомендую піти до своїх акціонерів – дізнайтеся, чи готові вони фінансувати ваш бізнес протягом декількох кварталів у разі провалів продажів або відмови банків. Не розраховуйте на залучення нових грошей – вони зараз всі в золоті і американських казначейських зобов'язаннях.

5. Перевірте, чи не дуже у вас роздутий штат – так, це боляче, але криза призводить до звільнення частини людей. Робиться це часто в тому числі для того, щоб компанії могли вижити в кризу і в майбутньому знову повернутися до найму. Нерозумно всім разом йти на дно. Зараз саме час критично підійти до цього питання.

6. Відкладіть не 100% обов'язкові капітальні інвестиції – знову ж таки, в період високої невизначеності та турбулентності не час хизуватися тим, що, незважаючи на кризу, ви можете продовжувати щось будувати. Але при цьому не зупиняйте ключові проекти (особливо якщо запас готівки комфортний), які можуть створити для вас конкурентні переваги в період і після кризи. Але приймайте такі рішення тільки на тверезу голову і бажано поряд з фінансовим директором.

7. Плануйте свою роботу з думкою, що криза — не на один тиждень. Оптимістичні сценарії передбачають нормалізацію роботи бізнесу у всьому світі та міжнародної торгівлі до кінця другого кварталу 2020 року. Це у випадку, якщо в Європі, США та Південно-Східній Азії зможуть зупинити розповсюдження короновірусу. А якщо ні? Рівень невизначеності дуже високий. Рівень волатильності також. Ситуація може почати погіршуватися, і показники бізнесу будуть погіршуватися протягом всього 2020 року. Будьте до цього готові.

8. Криза – це в тому числі і можливість. Можливість для тих, хто, за словами Талеба, не виявиться крихкими і не зламається під стресом. Такі компанії в період хаосу знаходять нові можливості і фактично посилюються від непередбачених і небажаних зовнішніх факторів. Але таким антихрупким компаніям потрібна «опціональність», потрібна мобільність і гнучкість, як в управлінні, так і у відповідних стратегіях.

Читайте також: Чорний понеділок. Фондові ринки показали рекордне падіння

Коментарі - 14

+
+83
Oleksandr M
Oleksandr M
10 березня 2020, 11:38
#
Поздно пить Боржоми
+
+55
Dimitras
Dimitras
10 березня 2020, 11:56
#
Криза потрібна . Треба стравити фінансовий пузир.
+
+9
AleksandrBank
AleksandrBank
10 березня 2020, 14:00
#
Кризис охладит многие горячие головы в мире.
+
0
delucrum
delucrum
10 березня 2020, 14:04
#
Вроде как НБУ остановил поднятие, пока зафиксировались на 25,35. 

Новости с Китая хорошие - нет новых случаем коронавируса в течении 3 дней, закрыт последний временный госпиталь. Экономика восстанавливается, а эпидемия в ЕС - нам только на руку, так как конкурентов меньше на продаже товаров в КИтай (метал и еда).

Если НБУ удержит курс и развернет его обратно - не плохо так заработает НБУ и экспортеры в частности на Китае
+
0
Viktor Andriyenko
Viktor Andriyenko
10 березня 2020, 14:24
#
Ви продовжуєте мріяти про «развернет его обратно»? Якби зараз скаконув до 50, то може й чекав би нас скоро розворот. А так, дай Бог хоча б паніку зупинити.

Треба розуміти магію малих чисел. Якщо умовний 1+1 в умовному серіалі «слуга гривні» переконає умовних 73% у тому, що гривня на межі прірви, то остання бабуся відкопає у своїх загашниках 10 тис. гривень «на смерть» і понесе в обмінник. Тоді ніякі потуги НБУ не допоможуть.
+
+15
Viktor Andriyenko
Viktor Andriyenko
10 березня 2020, 14:19
#
Повна мобілізація... «Мінфін» відключив коментарі під статтями щодо курсу. Щоб не роздували паніку.
НБУ заливає шаленними темпами, щоб зупинити курс.

Цікаво було б почути motoruller щодо «10 марта роста курса доллара не ожидаю».
+
+10
Святослав Прокопчук
Святослав Прокопчук
10 березня 2020, 16:39
#
Успокойся паникер! Только ты ту панику и сеешь!
+
+10
Андрей Иванов
Андрей Иванов
10 березня 2020, 14:29
#
НБУ миллиард, другой сольет, а дальше как повезет. Успокоится - заработает, не успокоится - за все заплатят обычные люди. Дефолта не будет, вопрос на какой отметке остановится доллар. 27- 28 мы уже видели и нас не пугает. А на больший курс у людей гривны не хватит.
+
0
1man
1man
10 березня 2020, 14:47
#
У людей може й не вистачить гривні, а у нерезидентів, які продадуть облігації, вистачить й на набагато вищий курс
+
+15
delucrum
delucrum
10 березня 2020, 15:00
#
В течении недели курс стабилизирую, к апрелю до 24,90-25 будет. можем скринить
+
+10
Андрей Иванов
Андрей Иванов
10 березня 2020, 15:11
#
Не думаю. Для правительства  хорошая возможность чужими руками бюджет пополнить. Паника пройдет, но опускать не будут. Сейчас такая ситуация, что выгодно олигархам, аграриям, правительству  и всем держателям бакса. Невыгодно народу Украины и возможно НБУ с его планами по инфляции и т.д.
+
0
delucrum
delucrum
10 березня 2020, 15:46
#
Наоборот впереди выборы, это обалденный шанс для правительства, мол видите кризис был, а мы ничего не потеряли и вернули позиции. Мы эффективные менеджеры! За такое ой как пойдут голосовать! Ведь люди смотрят на ценник в обменнике, а не на статистику ЗВР - это я как человек что провел несколько избирательных компаний говорю. Упустить такой пиар, да ещё и за счет государства - самоубийство.
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
10 березня 2020, 16:28
#
Андрій, а к вас так класова боротьба з голови не вивітрилася ще? Як ви думаєте, якщо власнику бізнесу буде погано, то чи виграє від цього його найманий працівник? Навряд чи. Але успішний бізнес підвищує зарплати своїм працівникам, щоб не втратити їх в умовах росту експорту трудових ресурсів.
+
0
Андрей Иванов
Андрей Иванов
10 березня 2020, 16:55
#
После 15-го года зарплаты восстанавливались 4 года и многие не подтянулись, пенсионеры  даже сейчас потеряли в 1,5 раза. Если еще пару циклов пройти, то в Украине никого не останется. Молодые выедут, старики умрут. Власник бизнесу зарплату не будет повышать до последней возможности. Только рынок это регулирует.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися