Мінфін - Курси валют України

Встановити
7 березня 2020, 11:14

НБУ відклав на рік введення ваги ризику за ОВДП в іноземній валюті

Національний банк України відтермінував на рік впровадження ваги ризику для державних цінних паперів України (ОВДП) в іноземній валюті. Про це йдеться в повідомленні НБУ.

Національний банк України відтермінував на рік впровадження ваги ризику для державних цінних паперів України (ОВДП) в іноземній валюті.
Фото: stockworld.com.ua

Із чим пов'язане рішення

Новий підхід повинні були почати поетапно вводити з 31 березня 2020 року, однак Національний банк відтермінував на рік його введення. Таке рішення зумовлене негативними настроями на світових ринках капіталу.

«Зараз світові ринки негативно реагують на новини про швидкість поширення коронавірусу. Відповідно, зростає невизначеність, і інвестори реагують традиційно — зниженням попиту на активи. Для того щоб не знижувати інтерес банків до валютних ОВДП, Національний банк відкладає запровадження коефіцієнтів зважування ризику для цього типу активів», — зазначив заступник голови НБУ Олег Чурий.

Читайте також: Як низькі ставки за ОВДП позначаться на курсі гривні і економіки України

Що кажуть про це рішення фінансисти

«Ще місяць чи два тому був курс на дедоларизацію. Одним із кроків на цьому шляху було запровадження ваг ризику (RWA) для ОВДП у валюті. В результаті банки повинні були мати додатковий капітал, щоб володіти „валютками“.

Для деяких нові правила, які повноцінно поступово повинні запрацювати до 2020 означали, що вони зможуть мати меншу кількість таких ОВДП на балансі, ніж на сьогодні. Та й взагалі, привабливість інструменти мала зменшитися», — прокоментував фінансовий аналітик компанії ICU Михайло Демків.

Читайте також: Нерезиденти не поспішають купувати українські ОВДП через кризу на світових ринках

Він додав, що в нинішніх умовах Мінфіну краще перестрахуватися і забезпечити собі додаткове джерело ресурсу.

Оформити заявку на купівлю ОВДП від ICU

Передісторія

  • На початку листопада 2019 року Національний банк вирішив запровадити коефіцієнти зважування ризику до українських державних облігацій в іноземній валюті.
  • За цього підходу кредитний ризик українських державних облігацій в іноземній валюті буде оцінюватися за загальним підходам, тобто з урахуванням рейтингу України.

Читайте також: Валютні ОВДП найдешевші в історії України — міністр фінансів

  • Зараз всі цінні папери уряду України незалежно від виду валюти враховуються з нульовим коефіцієнтом ризику.
  • З урахуванням зазначених змін, нульовий ризик має бути визначений тільки для державних облігацій в гривні.

Коментарі - 5

+
+41
motoruller
motoruller
7 березня 2020, 11:34
#
Логичное решение. Маркарова иначе мыслила. По итогу будут размещать валютные овгз на внутренний рынок, с нерезами дел больше не ведут.
Я так вижу: минфин начнет изымать валюту у банков, банки для получения валюты будут сливать свои валютные депозиты, потом они начнут сливать свои депсертификаты на межбанке покупая валюту. В итоге страна будет очень даже платежеспособной в плане внешних долгов в валюте, но гривну девальвальвируют. Остается вопрос как рынок земли и ресурс нерезов 124млрд на это повлияет
+
0
Mr1Noname
Mr1Noname
7 березня 2020, 12:49
#
Motoruller чисто твоё мнение — какие ожидания по курсу доллара на след неделю, +- на март и апрель? и дальше, будет рост или скачки?
+
0
Heiter75
Heiter75
7 березня 2020, 13:54
#
Он ответит вам, когда вернётся с суток.
+
+13
motoruller
motoruller
7 березня 2020, 15:37
#
По курсу то ожидаю средний на март 25.1 и 26 на апрель.
Поскольку последние 3 дня уже примерно показали как ведет себя межбанк:
Обьем от нефтегаза быстро поглощается. Проблема сейчас в нехватке продавцов валюты и в том что в два дня выбрасывают много валюты что уходит в нбу, когда спрос на нее ежедневно. Пока ситибанк покупает относительно мало, мы видим удается удержать курс ниже 25.
+
0
motoruller
motoruller
7 березня 2020, 15:49
#
Вспомнил что не проверил: нбу продал ситибанку на этой неделе $307млн.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися