Мінфін - Курси валют України

Встановити
27 лютого 2020, 8:46

Коронавірус. У Мінекономіки бачать нові можливості для експорту

Мінекономіки України готове оперативно відреагувати на можливі негативні наслідки епідемії коронавірусу для економіки України. Про це під час брифінгу заявив глава міністерства Тимофій Милованов, передає Уніан.

Мінекономіки України готове оперативно відреагувати на можливі негативні наслідки епідемії коронавірусу для економіки України.
Фото: focus.ua

Що кажуть в Мінекономіки

«Ми готові відреагувати за допомогою політики підтримки та скоординувати нашу політику разом з податковими та фіскальними політиками, чи монетарними, Нацбанком, або банківським співтовариством за необхідності, якщо справді буде якийсь істотний вплив на економіку України», — сказав Милованов.

Він додав, що міністерство вивчає досвід центробанку Китаю, який зараз бореться з наслідками вірусу. За словми Милованова, кономіка Китаю вже почала відновлюватися, а його державні підприємства в певних зонах вже на 80% завантажені, тобто ніякої зупинки виробництва не відбувається.

Читайте також: Коронавірус тисне на євро. Експерт розповів, що буде з курсом європейської валюти

Можливі наслідки для торгівлі

Також Милованов прокоментував можливі наслідки для торгівлі України з Китаєм. Більшу частину експорту нашої країни в КНР складають кукурудза та олію соняшникову, руда та залізорудні концентрати.

По першим двом позиціям Милованов очікує навіть зростання експорту, а за останніми Україна буде мати можливість збувати цю продукцію в інші країни, які захочуть наростити металургійне виробництво.

Читайте також: Коронавірус, ОВДП, валютна лихоманка в світі: що буде з гривнею

Щодо імпорту китайських товарів, то споживчі товари, на думку міністра, можна замінити вітчизняними або європейськими, а комплектуючі та обладнання – продукцією, виробленою в ЄС або інших азіатських країнах.

«Ми не очікуємо істотних проблем для наших ланцюжка створення доданої вартості. Швидше може статися подорожчання імпорту, що в цілому добре для економіки, особливо для національного виробника», — сказав Милованов.

Раніше повідомлялося

  • Ситуація в Китаї, де вирує епідемія коронавірусу, може скоротити приплив інвестицій в Україну, вважають у представництві Світового банку.
  • На думку аналітиків Moody's, подальше поширення коронавірусу може стати для світової економіки «чорним лебедем». А його вплив — більш істотним, ніж під час кризи в 2008 році.

Коментарі - 22

+
+15
Exba
Exba
27 лютого 2020, 8:54
#
Ну Татарин! Жизнь висит на нитке, а думает о прибытке.
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
27 лютого 2020, 9:14
#
Вивчає він досвід центробанку Китаю. А чому ж роблять навпаки? Коли економіці паршиво, то злегка девалять і інфляцію не затискають, тоді економіка має змогу утриматися. Недибіл з Непрофаном мають зворотній процес, в січні виробництво рухнуло ще на 8,6%
+
+60
SergS7
SergS7
27 лютого 2020, 9:32
#
У нас вже був «легкий девал» з 8 до 28. Яким саме чином це допомогло нашій економіці?
У Венесуелі вже була «легенька інфляція» 1 700 000 %. Яким саме чином це допомогло їхній економіці?
+
0
bonv
bonv
27 лютого 2020, 11:14
#
Ти не можеш відрізнити штучне зміцнення гривні від девалу? Ти не розумієш що через штучне зміцнення гривні страждає не тільки експорт але і вся промисловість України?
+
+54
mary27
mary27
27 лютого 2020, 12:16
#
Чего вы так офшорщиков защищаете? Ну в этот раз чуть меньше вывели на офшор, не купили еще один домик на Кипре. И в казино меньше просадили.
+
0
bonv
bonv
27 лютого 2020, 12:16
#
Невиконання плану доходів на 37,8 млрд грн є найбільшим з 2015 року. І це після внесення змін у четвертому кварталі до державного бюджету, зокрема зменшення доходів держбюджету на 20,1 млрд грн 
Плюс у грудні 2019 року сума наперед сплачених податків збільшилась на 9,4 млрд грн. У грудні 2018 року показник був 3,9 млрд грн 
Дира в бюджеті а нелох про ріст економіки розказує.
+
0
mary27
mary27
27 лютого 2020, 21:05
#
Вы извините, но офшорщики отлично умеют уклоняться от доходов бюджета.
+
0
bonv
bonv
27 лютого 2020, 21:08
#
Перший офшорник Зеленський. Є питання у Марі?:)
+
0
SW7
SW7
27 лютого 2020, 20:42
#
Также не понимаю, зачем так переживать из-за 10% укрепления гривны. К тому же промышленность уже не имеет такого весомого значения в нашей экономике как 20 лет назад. И конечно же, большая часть денег не возвращается в страну, а тратится на красивую жизнь в Лондоне и т. д.
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
27 лютого 2020, 11:19
#
Не рівняй хвіст з пальцем. Для того, щоб мати інтим не достатньо зняти штани… але без цього ніяк. Наявність девалу не гарантія розвитку економіки, але при ревалі ніколи жодна з країн світу не росли, ревалять сильну економіку, якщо треба стримати інфляцію. Спочвтку вибуховий ріст понад 7%, а потім стримування інфляції, бо за цим завжди ріст падає. У нас так і вийшло, мали 3% росту, після таргетування інфляції маємо 0,1. Зараз криза на носі, пандемія, спад вскрізь, лиш йолоп зараз буде продовжувати затискати гайки. США, Китай, Європа вмі накачують ліквідність системи, щоб стимулювати попит і виробництво, наші йолопи вимивають гроші з системи, душать виробника. А хто платитиме податки? Нєрєзи? Вони заплатять, або офшорам або власним країнам. Нам лишаться проценти сплачувати.
+
+30
mary27
mary27
27 лютого 2020, 12:15
#
Если наши будут ''стимулировать спрос'' теми же методами, мы нарвемся на инфляцию с девальвацией, т.к. все рванут покупать валюту (как прошлым летом). Игры в QE прходят только для эмитентов резервных валют.   И да, вы повторяете ваш довод про секс) Но, у нас другая ситуация - снимай-не снимай штаны, а секса не предвидется. А вы предлагаете инфляцией и девальвацией со всех штаны снять) Зачем?
+
0
bonv
bonv
27 лютого 2020, 10:20
#
Спад промислового виробництва у січні сягнув 5,1%
+
0
bonv
bonv
27 лютого 2020, 10:28
#
Українська влада збирається виявляти коронавірус неперевіреними тест-системами російського походження, - Устінова.
Про це у програмі «Великий ефір Василя Зими» на Еспресо.TV заявила народна депутатка від фракції «Голос» Олександра Устінова.
Народна депутатка також зазначила, що ці тест-системи не було відтестовано, оскільки в Україні немає хворих на коронавірус.
«В Україні немає заражених людей, на яких можна було б протестувати, чи працює ця система, чи ні», - заявила Устінова.
Також народна депутатка заперечила слова секретаря РНБО Олексія Данілова, який у коментарі «Українській Правді» заявив, що зазначена інформація не відповідає дійсності.
«Мені дивно чути слова пана Данілова про те, що інформація не відповідає дійсності, коли є офіційний протокол Ради національної безпеки й оборони, в якому якраз назва компанії, і навіть не лише назва компанії, але й керівник компанії - написані з помилками, так щоб це важко було знайти», - сказала Устінова.
Народна депутатка уточнила, що компанія є українською, тобто зареєстрована на території України, проте засновники компанії пов'язані з Російською Федерацією.
Крім того, пані Олександра додала, що для тест-системи використовуються реагенти, які також мають російське походження.
+
+30
mary27
mary27
27 лютого 2020, 12:09
#
Не соглашусь - пусть тест-системы хоть русские, главное, чтоб они работали.
+
+15
bonv
bonv
27 лютого 2020, 12:29
#
Неперевіреними тест-системами російського походження? Дякую не треба.
+
0
Maleficarum
Maleficarum
27 лютого 2020, 11:14
#
Ну  вот  опыт  Китая-  Давай  повторяй     "Жителям Гонконга раздадут по 1280 долларов, чтобы увеличить расходы и облегчить финансовое бремя. Об этом сообщает ВВС.
Так, в годовой бюджет была заложена выплата 10 тыс. гонконгских долларов (1280 долларов США) примерно 7 миллионам человек, возраст которых превышает 18 лет. Экономика Гонконга пострадала от месяцев протестов, а в последнее время и от воздействия коронавируса.
На данный момент в городе зарегистрирован 81 подтвержденный случай заболевания и два случая смерти.

«В этом году экономика Гонконга сталкивается с огромными проблемами. После тщательного анализа я решил выделить 10 000 гонконгских долларов постоянным жителям Гонконга в возрасте 18 лет и старше с целью поощрения и стимулирования местного потребления, с одной стороны, и облегчения финансовой ситуации у людей, с другой», – заявил финансовый секретарь Гонконга Пол Чан.
Выплаты являются частью пакета помощи в размере 120 млрд гонконгских долларов, чтобы ослабить воздействие протестов и вспышки вируса на экономику. Власти также снизят государственную арендную плату за жилье и введут скидки на некоторые налоги.
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
27 лютого 2020, 11:23
#
А наші вимивають ліквідність.
+
0
mary27
mary27
27 лютого 2020, 12:10
#
Вымывают ликвидность, это с нынешними 10%?)

Предлагаете напечатать денег и тоже раздать?
У Сингапура население-то поменьше.
И не сидит на субсидиях и ''детских деньгах''.
+
0
bonv
bonv
27 лютого 2020, 11:23
#
Уповільнення світової економіки у зв'язку з коронавірусом все більше відбивається і на українських показниках. Падіння нашого промвиробництва (багато в чому за рахунок металургів) за січень у розмірі 5,1% може здатися тільки квіточками у лютому, коли тільки у Китаї не реалізовані запаси вже виплавленої сталі та чавуну зросли на 14% і це ще не межа — немає попиту. Це призводить до падіння цін на метал і вдарить по валютному виторгу українських експортерів. Мінфін.
+
0
Консультант порталу «Мінфін»
Консультант порталу «Мінфін»
27 лютого 2020, 12:28
#
Коронавирус расползается, а доллар растет:

https://www.youtube.com/watch?v=BtooRBGY-Xs&feature=youtu.be

Подписывайтесь на youtube-канал Минфина и оставляйте комментарии под видео.
+
0
bonv
bonv
27 лютого 2020, 12:34
#
Коронавирус — плюс для украинских реформ. Он не оставляет власти выбора. Фурса.
+
+15
bonv
bonv
27 лютого 2020, 12:47
#
Віце-прем'єр-міністр України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба зазначає, що ситуація з поширенням коронавірусу Covid-2019 уповільнює багато процесів, пов'язаних із запланованою торговельною інтеграцією України та Китаю.
«Уповільнює багато процесів. Нам потрібні інвестиції, відкриття нових промислових об'єктів. Ми могли б уже динамічно говорити про це з Китаєм, але поки що лише активно опрацьовуємо проекти з нашого боку», - відповів Кулеба на запитання агентства «Інтерфакс-Україна» у мікроблозі Twitter.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися