Мінфін - Курси валют України

Встановити
25 лютого 2020, 11:05

Як не витрачати зайві гроші: лайфхаки для стартаперів

Стартаперам живеться нелегко. Як правило, проекти запускають на власні гроші, і кожна копійка на рахунку. Медійний стартап The Bell зібрав кілька лайфхаків, які допоможуть витратити менше грошей на перший час запуску проекту. «Мінфін» наводить скорочену версію статті.

Стартап, інвестиції, стартовий капітал, як зекономити
фото: businessman.ru

Головне, не шкодувати грошей для розвитку бізнесу і не економити на перевірці гіпотез. Засновник стартапу повинен інвестувати в продукт і його просування. Від зайвих витрат можна відмовитися.

Злетіти можна і без офісу

Майже всі стартапи-єдинороги Кремнієвої долини починалися в гаражах. Немає такого стартапу, який би не злетів тільки через відсутність офісу.

Між тим, орендні платежі — це половина або навіть більша частина всіх витрат.

Крім того, у час фріланса і аутсорсингу буває, що зібратися всім разом фізично неможливо. Ваші співробітники можуть знаходитися в різних куточках світу.

Відсутність офісу може навіть стати додатковим бонусом при наймі. За даними дослідження, 85% співробітників, які регулярно ходять на роботу, хотіли б бути «на віддаленій роботі».

Іноді команді вашого стартапу необхідно збиратися разом. Наприклад, у працівників немає можливості працювати з дому або вам не обійтися без ділових переговорів.

В такому випадку орендуйте офіс разом з іншим молодим бізнесом. Підійдуть антикафе або коворкінги. Це, в будь-якому випадку, буде дешевше повноцінної оренди комерційного приміщення і його обслуговування.

Читайте також: Український стартап Flawless App купили американці. Їх сервісом користуються Disney, Uber і Nike

Багато співробітників — не завжди краще

Не розширюйте штат — наймайте мінімальну кількість співробітників. Не обов'язково «закривати» всі посади, щоб створити хороший продукт. Для вирішення конкретних завдань можна вдаватися до послуг сервісів на аутсорсингу.

Спочатку прорахуйте економіку, а потім приймайте рішення про наймання професіоналів до штату. Намагайтеся робити частину речей власними силами. Якщо наймати людей все ж доведеться, то фонд оплати праці можна істотно скоротити.

Дистанційна робота допоможе зменшити витрати на зарплати співробітників. До того ж, так не потрібно витрачатися на техніку та обслуговування офісу.

Не бійтеся наймати стажистів, молодих, але талановитих фахівців. Шукайте людей в регіонах, де зарплати нижче столичного рівня, а кваліфікація нічим не гірша.

Читайте також: Три українських стартапи пройшли в акселератор у Кремнієвій долині

Доступні або безкоштовні рішення

Не купуйте зайвого майна, у тому числі офісного. Не придбавайте техніку, якщо працівники можуть працювати на своїх комп'ютерах. Краще оформіть з ними оренду цієї техніки, щоб компенсувати амортизацію їх майна.

Використовувати хмарні сервіси за пільговими тарифами. Якщо користуватися продуктом планують не більше 5 осіб, це може бути і зовсім безкоштовно. Для внутрішніх потреб компанії використовуйте безкоштовні поштові сервіси і програми для комунікації.

Для вашого сайту підійдуть прості і відомі конструктори. Наприклад, WordPress або Tilda. На старті сайт буде добре працювати і на стандартних платформах, до того ж для них створили безліч безкоштовних плагінів, тем і віджетів.

Читайте також: Український стартап отримав $120 тисяч інвестицій у США

У гонитві за знижками

Підніміть свої зв'язки. Згадайте, хто міг би допомогти зі знижками на технологічні, маркетингові та інші послуги. Знайдіть знайомих юристів і домовтеся про відстрочення оплати їх послуг доти, поки не закриєте раунд фінансування.

Знайдіть постачальника хостинг-послуг, який зробить вам знижку. Доки у вас невеликі обороти, можна обійтися без головного бухгалтера, користуйтеся онлайн-сервісом домашньої бухгалтерії.

На податках теж можна економити. Наприклад, якщо ваша компанія зі сфери IT, то оподаткування складе всього від 4 до 7% від обороту.

Багато фондів виділяють гранти для молодих і талановитих. Наприклад, якщо стартап пов'язаний з науково-дослідною діяльністю.

Фонди допомагають не тільки фінансово, але і надають менторський супровід, що теж дуже корисно.

Читайте також: Родом з України: IT-стартапи залучають мільйонні інвестиції

Коментарі - 2

+
0
Консультант порталу «Мінфін»
Консультант порталу «Мінфін»
25 лютого 2020, 11:32
#
Боишься «попасть» на покупке квартиры? Смотри рейтинг застройщиков от Минфина:

https://www.youtube.com/watch?v=0k9-XrYnl8g

Подписывайтесь на youtube-канал Минфина и оставляйте комментарии под видео.
+
0
Salwador Salwador
Salwador Salwador
27 лютого 2020, 11:35
#
Гениально!
Блин видел бы эту статью раньше, давно бы миллионЭром был бы)))
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися