Мінфін - Курси валют України

Встановити
23 лютого 2020, 12:19

40% паспортів бюджетних програм досі не затверджені. Це гальмує видатки — Пацкан

Понад 40% паспортів бюджетних програм досі не затверджені. Через це в січні не проведено видатків і не надано кредитів на 2,2 млрд гривень, заявив голова Рахункової палати Валерій Пацкан.

Понад 40% паспортів бюджетних програм досі не затверджені.
Фото: rbc.ua

Що відомо про затвердження програм

«У цьому році граничний термін затвердження паспортів бюджетних програм – 17 лютого. До Державної казначейської служби України станом на 20 лютого не подано 198 із 486 паспортів бюджетних програм», – наголосив Пацкан.

За його словами, своєчасне прийняття закону про державний бюджет на 2020 рік не убезпечило від щорічного створення штучних проблем у бюджетному процесі.

Знову Кабмін, Мінфін і головні розпорядники бюджетних коштів належним чином не організували підготовку документів, що порушило терміни їх затвердження.

Читайте також: Невиконання держбюджету стало максимальним з 2015 року

Пацкан нагадав, що у грудні минулого року Кабмін визначив 38 бюджетних програм, за якими мав затвердити нові порядки використання коштів. Відповідно до вимог Бюджетного кодексу України граничний термін їх затвердження 31 січня 2020 року.

Утім, станом на 17 лютого цього року затверджено лише 5 порядків використання коштів. «За відсутності порядку неможливо розробити і затвердити паспорт бюджетної програми», – каже голова Рахункової палати.

Читайте також: Кабмін перегляне держбюджет-2020 через курсову різницю

Також він додав, що у зв'язку з цією проблемою збільшився ризик непроведення передбачених на лютий видатків і ненадання кредитів на 1,7 млрд гривень.

Основні цифри бюджету

Бюджет на 2020 рік базується курсі 27 гривні за долар.

  • Доходи бюджету повинні скласти 1,09 трильйона гривень, а видатки — 1,19 трильйона гривень.
  • Мінімальна зарплата зросте до 4723 гривень на місяць.
  • Прожитковий мінімум — до 2102 гривень в місяць — його планували підвищити з 1 липня та 1 грудня. Утім прем'єр Гончарук повідомив про підписання законопроекту, яким буде підвищено розмір прожиткового мінімуму.
  • Дефіцит бюджету складе близько 2,09% від ВВП.
  • На обслуговування держборгу закладено 141,5 млрд грн.

Нагадаємо

  • Державний бюджет на 2020 рік доведеться переглянути навесні, після оновлення макроекономічних прогнозів. Про це повідомив прем’єр-міністр Олексій Гончарук у Верховній Раді.

Коментарі - 3

+
0
bonv
bonv
23 лютого 2020, 12:56
#
Все через одне місце..
+
+80
mrYeka
mrYeka
23 лютого 2020, 13:11
#
Идите в политику. Очевидно, Вы точно знаете, что надо делать и говорить народу. Правда вы пока, на всё, что Вам не нравится, не сделали НИОДНОГО предложения о том, как сделать лучше. Одни повторения чужих слов. Хм... У Вас вообще есть своё мнение?
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
24 лютого 2020, 10:58
#
Гончарук ще місяць тому сказав, що є загроза нефінансування більше 30 % програм, бо міністерства не подають щось там. А чиї це підлеглі? Може їм наказали допустити таку помилку, проявити халатність, щоб потім було на кого списати недофінансування? Щоб дирка в бюджеті менша була.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися