Мінфін - Курси валют України

Встановити
20 лютого 2020, 13:20

НБУ пом'якшив вимоги до нормативу короткострокової ліквідності банків

НБУ дозволив банка, які не працюють з валютою, розраховувати LCR у валюті для нагляду. Дотримуватися його значення на рівні 100% при цьому не обов'язково. Про це повідомляє пресслужба НБУ.

НБУ дозволив банка, які не працюють з валютою, розраховувати LCR у валюті для нагляду.
Фото: nv.ua

Що Нацбанк змінив

Національний банк уточнив вимоги до виконання нормативу LCR (коефіцієнт покриття ліквідністю) в іноземній валюті для банків, співвідношення яких зобов'язань в іноземній валюті до всіх зобов'язань становить менше 5%.

Такі банки продовжать розраховувати LCR в іноземній валюті для цілей нагляду, але вони не зобов'язані дотримуватися його значення на рівні 100%.

Читайте також: НБУ визначив, які банки будуть проходити стрес-тестування (список)

У чому покращення для банків

У Нацбанку вважають, що це зменшить регуляторні навантаження на банки, які не працюють з іноземною валютою.

Що таке коефіцієнт покриття ліквідністю

Коефіцієнт покриття ліквідності (LCR) – це співвідношення високоякісних ліквідних активів банку до суми, необхідної для покриття підвищеного відтоку коштів з банку протягом 30 днів.

Він відображає рівень стійкості банку до короткострокових шоків ліквідності. Це явище характерне для кризових періодів, коли відбувається значний відтік коштів клієнтів.

Читайте також: Частина банків порушує норматив ліквідності LCR

Виконання нормативу означає, що банк забезпечений ліквідністю в обсязі, достатньому для повного виконання ним зобов'язань протягом 30 днів у кризових умовах.

Порівняти умови кредитів готівкою

Нагадаємо

  • З 1 грудня 2019 року мінімальне значення коефіцієнта покриття ліквідності у всіх валютах і в іноземній валюті Нацбанк підвищив з 90% до 100%.
  • З 2021 року для визначення рівня ліквідності банку НБУ вводить коефіцієнт чистого стабільного фінансування або NSFR (англ. Net Stable Funding Ratio).

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися