Мінфін - Курси валют України

Встановити
20 лютого 2020, 8:59

Ліквідація іноземної компанії. Будьте уважні до деталей

Ліквідувати іноземну компанію або «кинути»? Давайте правильно розставимо акценти і відповімо на питання, що робити, якщо іноземна компанія Вам більше не потрібна? Існує багато причин, чому власник іноземної компанії вирішує її закрити. Але, способи ліквідації іноземної компанії залежать не тільки від країни реєстрації, а в першу чергу, від того, чи є у компанії активи і борги.

Ліквідація офшорної компанії.

У зв'язку з збільшенням вимог іноземних банків і масовим закриттям рахунків офшорів, питання ліквідації офшорної компанії дуже актуальне. Офшорні компанії, зареєстровані на Сейшеллах, Белізі і БВО можливо «закрити» двома способами — добровільна ліквідація і примусове виключення Реєстру компаній. Саме другий спосіб не вимагає зусиль з боку власника компанії. Примусове виключення застосовується Реєстром компаній в разі несплати компанією щорічних обов'язкових платежів — державних мит і послуг реєстраційного агента. У разі прострочення оплати, на компанію нараховуються штрафи і протягом 6 — 12 місяців, компанія викреслюється з Реєстру. Важливо, що в даному випадку, компанія не ліквідується в прямому сенсі, а просто втрачає правоздатність. Це означає, що офшорна компанія не має права вести діяльність, а її власники — розпоряджатися активами. Але, при цьому компанія продовжує нести відповідальність за свої борги.

Ліквідація офшорної компанії може бути добровільною тільки за умови, що у компанії немає боргів перед реєстраційним агентом, немає зобов'язань перед кредиторами і компанія знаходиться в хорошому стані. Слід розуміти, що ліквідація офшорної компанії — це досить складний і витратний процес. Як і при ліквідації європейської компанії, попередньо призначається ліквідатор офшорної компанії. До реєстру компаній подаються документи про ліквідацію, робиться публікація статті англійською мовою за місцем ведення бізнесу компанії. Якщо з боку третіх осіб немає заперечень, компанія буде офіційно ліквідована протягом 1 — 3 місяців. Добровільна ліквідація — це незворотний процес і компанію відновити неможливо. Підтвердженням остаточної ліквідації офшорної компанії є сертифікат про ліквідацію.

Ліквідація кіпрської компанії.

Як і більшість європейських компаній, компанія на Кіпрі зобов'язана здавати фінансову звітність та сплачувати податки. Тому, кіпрську компанію неможна «кинути», а необхідно ліквідувати в офіційному порядку. Існує 3 способи ліквідувати кіпрську компанію: виключення з торгового реєстру, добровільна ліквідація, примусова ліквідація (наприклад, за рішенням суду). Розглянемо детальніше способи ліквідації кіпрської компанії з ініціативи її власника. Перед подачею заяви на ліквідацію, аудитор готує фінансовий звіт за попередній фінансовий період і подає його в податкову, незалежно від того, вела компанія діяльність чи ні. Крім звіту, компанія повинна отримати з податкової сертифікат про відсутність заборгованості за податковими зобов'язаннями. Після цього призначається офіційний ліквідатор і в суд торгового Реєстру подаються документи про ліквідацію компанії. Важливим фактором при ліквідації кіпрської компанії є наявність номінального сервісу в компанії. У більшості випадків, реєстраційний агент знімає номінального директора та призначає бенефіціара (або його довірену особу) одноосібно директором і акціонером компанії. Через 1 місяць після подачі документів до суду в державній газеті публікується оголошення про ліквідацію компанії. Якщо ніхто з кредиторів не заявляє про свої вимоги, компанія буде ліквідована протягом 6 — 10 місяців і видається сертифікат про ліквідацію. Надалі, компанія не може бути відновлена ​​в Реєстрі.

У разі, якщо власник приймає рішення закрити кіпрську компанію шляхом виключення з реєстру, також необхідно здати фінансові звіти за попередні періоди. Важливо, що в статусі «strike off» кіпрська компанія може перебувати в реєстрі кілька років, оскільки, офіційні терміни виключення чітко не встановлені і на практиці становлять від 9 місяців до 2 років. Сертифіката про те, що компанія викреслена, не видається. З точки зору витрат для власника, найбільш простий варіант закрити кіпрську компанію — це виключення з реєстру. Але, як і у випадку з офшорною компанією, виключення з реєстру не є ліквідацією в прямому сенсі. Будь-яка особа може звернутися до суду на Кіпрі протягом наступних 20 років. І, якщо суду будуть надані вагомі докази, компанія може бути відновлена. У разі офіційної ліквідації, відновити компанію через суд можливо тільки протягом 2 років після ліквідації.

Досить часто виникає питання, чи можна просто «кинути» кіпрську компанію? Законодавством не передбачено ніяких штрафів саме для власника компанії і технічно, кіпрську компанію можливо «кинути» без витрат на аудит і ліквідацію. Але, слід враховувати, що з 2020 року на Кіпрі буде введений електронний реєстр власників, в який реєстратори будуть зобов'язані вносити дані про бенефіціарів. Кіпрські компанії, які не вели діяльність або не сплатили обов'язкові державні платежі, які не будуть виключені з Реєстру, поки не отримають підтвердження з податкової (tax clearance certificate). Якщо власник вирішить «кинути» компанію і не оплачувати ліквідацію, реєстраційний агент вносить дані, що втратив зв'язок з клієнтом. На таку компанію будуть нараховуватися штрафи. Інформація з реєстру власників може бути використана в базах по перевірці клієнтів в фінансових установах країн ЄС.

Ліквідація англійської компанії.

Як і кіпрська компанія, англійська компанія LTD зобов'язана здавати фінансову звітність та сплачувати податки. Якщо англійська компанія Вам більше не потрібна для роботи, її потрібно ліквідувати в законному порядку. Перед ліквідацією, необхідно здати фінансові звіти. Далі, якщо компанія не має заборгованості перед третіми особами, можна починати процес ліквідації англійської компанії. Директор компанії підписує заяву на ліквідацію, яке подається у вигляді спеціальної форми DS01 до державного реєстру компаній Великобританії — Companies House. Слід враховувати, що процес ліквідації фактично починається не з дати подання заяви на ліквідацію, а з дати публікації в офіційному виданні і на сторінці компанії в Companies House. Після того, як на сторінці компанії з'явиться запис «First Gazette notice for voluntary strike-off», можна відчитувати стандартний термін ліквідації — 2 місяці. Якщо у англійської компанії є заборгованості перед податковою, податкова має право опротестувати процес ліквідації до моменту оплати компанією боргів і штрафів.

Неважливо, в якій країні зареєстрована Ваша компанія, бажано її закрити офіційним чином — ліквідувати. Оскільки, в умовах глобального обміну інформацією і відкритих баз даних, Ви не знаєте, як «кинута» компанія вплине на Вашу фінансову історію в майбутньому.

Коментарі - 2

+
0
Італій .
Італій .
20 лютого 2020, 11:47
#
Британские компании можно замораживать.

Не знаю деталей, знаю лишь что такой процесс есть.
+
0
Sozdatel
Sozdatel
21 лютого 2020, 12:32
#
Публично обсуждаем как можно кидать пипл? Подобные вещи в скором времени могут начать прикрывать.. И зачем спрашивается рубить сук на котором сидишь?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися