Мінфін - Курси валют України

Встановити
12 лютого 2020, 8:45

Фонд гарантування продовжив ліквідацію двох банків

Виконавча дирекція Фонду гарантування вкладів фізичних осіб продовжила строки здійснення процедури ліквідації ПАТ «КБ «Преміум» та АТ «НК Банк» на один рік. Про це йдеться у повідомленні Фонду.

Строки продовження ліквідації

Ліквідація Банку Преміум продовжена з 11 лютого 2020 року до 10 лютого 2021 року включно. Ліквідатор - Ілля Луньо.

Ліквідація Народного капітал банку продовжена з 9 березня 2020 року до 8 березня 2021 року включно. Ліквідатор — Олег Андронов.

Причини ліквідації Банку Преміум

  • В лютому 2016 року НБУ прийняв рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідації ПАТ КБ «Преміум» — банка Думчева — за порушення банківського законодавства в сфері фінансового моніторингу.

  • У грудні 2017 року суд повторно скасував ліквідацію банку Думчева.

  • Банк «Преміум» на 1 квітня 2015 року належав Леоніду Перваку (33%) і Ларисі Смирновій (33,5%). Головою наглядової ради банку був Сергій Думчев. «Лариса — це моя рідна сестра, все вірно. Я глава наглядової ради, моя сестра — акціонер. Це сімейний бізнес. Що вас дивує?», — говорив Сергій Думчев. Банк «Преміум» знаходився в переліку непрозорих банків.

Причини ліквідації Народного капітал банку

  • Фонд гарантування вкладів фізичних осіб з 9 березня 2017 року розпочав ліквідацію НК Банку (банк «Народний капітал»).

  • НБУ 19 січня 2017 року визнав НК Банк неплатоспроможним у зв'язку з невідповідністю структури його власності вимогам щодо прозорості. За даними НБУ, більше 85% акцій НК Банку належали особам, з яких жодна не є власником істотної частки в банку.

  • НБУ при цьому відмовився узгодити банку самоліквідацію, оскільки закон «Про банки і банківську діяльність» передбачає, що така згода може бути надана тільки в разі відсутності у фінустанови ознак, за якими воно може бути віднесено до категорії проблемних або неплатоспроможних.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися