Мінфін - Курси валют України

Встановити
7 лютого 2020, 20:34

Курс лихоманить: чи чекати сюрпризів від обмінок на віхідні

Валютний ринок уже досить довго лихоманить. Причому коливання курсу гривні до доллара відбуваются з досить великим лагом — близько 50 копійок.

Якщо за період з 27 по 31 січня безготівковий долар злетів з 24,49 / 24,53 до 25,025 / 25,05 гривень, то за цей тиждень з 3 по 7 лютого американська валюта вже істотно просіла — з 25,07 / 25,12 до 24,50 / 24,53.

В першому випадку звучали голоси «про зраду», до на думку комекнтаторів курсу зависили на догоду експортерам та нерезидентам, які продавали валюту під купівлю ОВДП. Цього тижня ті ж самі голоси говорили «про зраду» чекрез нібито навмисний обвал курсу під операції тих же нерезидентів з купівлі валюти для виведення за кордон доходів від погашень попередніх ОВДП.

Під вогонь критики в першу чергу потрапив Нацбанк. Минулого тижня за те, що не міг згладити зліт котирувань, зараз — за те, що активно продавав валюту на піку цін, а потім викуповував її дешевше і «наживався на цьому». Тобто не тільки заробляв на коливаннях курсу, але й не давав йому ще більше обвалитися.

Незважаючи пристрасті, що розгоралися міжбанку, отівковий ринок особливої участі в розхитуванні курсу не приймав і просто коригував свої цінники в залежності від ситуації на торгах.

Це не було проявом альтруїзму. Просто власники обмінників не спостерігали ажіотажного попиту на валюту з боку населення ні в моменти зростання курсу в кінці січня, ні зараз — в період зниження котирувань.

Залишаючись практично заручниками поведінки міжбанку — обмінники більшості банків і фінкомпаній працювали в режимі «з обороту», періодично то звужуючи, то розширюючи спред. «На випередження» ніхто з них не працював.

Не відбудеться цього і в ці вихідні. Причина проста: обмінникам треба заробляти, а особливого попиту на валюту або її масованої здачі громадянами не спостерігалося. Тому основне завдання обмінників в цей період мати стабільний контингент клієнтів з такими оборотами, які дозволять їм вести прибуткову діяльність без особливих потрясінь.

Спред між ціною покупки та продажу валюти буде перебувати у досить широкому діапазоні і залежати від «жвавості» місця розташування обмінника, рівня конкуренції в даній місцевості та індивідуальних завдань їх власників.

Читайте також: Валютні «фішки»: Яка вам сподобалась найбільше?

Курси валют на вихідні

Котирування готівкового долара будуть у межах коридору: покупка 24,30- 24,45 грн/$, продаж 24,50 — 24,70 грн/$. Спред складе від 20 до 25 копійок.

Котирування євро. Ситуація на міжнародних фінансових ринках перед вихідними була досить стабільна, незважаючи на збереження проблеми коронавируса у Китаї та багато інших «подразників спокою» в фінансовому світі.

Особливих загроз по парі євро / долар українські фінансисти не очікують і тому будуть орієнтуватися на крос-курс близько 1,095 долара за євро, що склався на вечір п'ятниці.

За розрахунками «Мінфіну» на 8-9 лютого курс готівкового євро в обмінниках буде у межах: прийом 26,608 — 26,773 гривень за євро, та продаж 26,827 — 27,047 гривень за євро при спреді в 22 — 35 копійок.

Виходячи з безпосередніх завдань того чи іншого обмінника — їх власники можуть вносити в котирування додаткові корективи у межах плюс-мінус до 3 — 7 копійок на євро.

Котирування російського рубля. Курс рубля в ці вихідні за нашими розрахунками буде у межах: прийом за 1 рубль на рівні 0,375 — 0,382 гривні і продаж 0,385 — 0,390. Частина обмінників може ще внести в ці курси свої корективи, виходячи з власних завдань у межах плюс-мінус до 0,002- 0,005 копійок на рубль.

Коментарі - 2

+
0
PESO
PESO
8 лютого 2020, 8:57
#
Цэ не зрада а Просто банкир у власти
+
0
Cudzik
Cudzik
8 лютого 2020, 18:35
#
Так валютный рынок лихорадит?или ето плавающий курс.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися