Мінфін - Курси валют України

Встановити
4 лютого 2020, 9:36

Нацбанк спростив порядок розкриття банківської таємниці

Національний банк привів вимоги розкриття банківської таємниці у відповідність з нормами закону, який був ухвалений 31 жовтня 2019 року. Про це повідомляє прес-служба НБУ.

Національний банк привів вимоги розкриття банківської таємниці у відповідність з нормами закону, який був ухвалений 31 жовтня 2019 року.
Фото: mind.ua

Про що йдеться в законі

  • Верховна рада 31 жовтня 2019 року внесла зміни в деякі законодавчі акти щодо конфіскації незаконних активів осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, і покарання за придбання таких активів.

Читайте також: Банківська таємниця: Кому фінансисти розповідають секрети клієнтів

  • Цим законом були внесені зміни до статті 62 закону «Про банки і банківську діяльність», які передбачають спрощення порядку розкриття банками інформації, яка містить банківську таємницю.

  • Державні органи можуть отримати за письмовим запитом без рішення суду доступ до інформації про операції за рахунками осіб, включаючи інформацію про контрагентів, навіть, якщо їх рахунки, відкриті в інших банках.

Читайте також: Нові правила фінмоніторингу: За що банки будуть блокувати рахунки і «доносити» на клієнтів

Список структур, що мають доступ до банківської таємниці

  • Органи прокуратури, СБУ, Державне бюро розслідувань, Нацполіція, НАБУ, Антимонопольний комітет;

  • Державна податкова служба;

  • Держфінмоніторинг;

  • Органи державної виконавчої служби, приватні виконавці на їх письмову вимогу з питань виконання рішень судів та рішень, що підлягають примусовому виконанню;

  • Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку. 

Розбір закону: За що банки блокуватимуть рахунки (відео)

  • Інший банк — у випадках, передбачених законом «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансування розповсюдження зброї масового знищення»;

  • АРМА (Агентство з розшуку та менеджменту активів). 

  • Влада інших країн, якщо вона буде розшукувати в Україні людей або компанії, які допомагають їх резидентам приховувати від оподаткування доходи.

  • НАПК з антикорупційного законодавства.

Коментарі - 11

+
+98
Visapl
Visapl
4 лютого 2020, 10:18
#
Ну вот и лавина инвестиций подъехала когда следователь райотдела может пойти инфо по счетам условной дочки Самсунг взять без проблемно, или прокурор и тд.
Это кошмар если честно не представляю такого цивилизованных странах
+
+9
Alexey Prihodko
Alexey Prihodko
4 лютого 2020, 10:47
#
Так представьте, что банковской тайны нет нигде в ЕС и США (кроме офшорных зон, хотя насчет Швейцарии я уже не уверен).
Вот же ж глупые, столько инвестиций теряют.
+
0
Captain  Cisco
Captain Cisco
4 лютого 2020, 10:56
#
Им инвестиции не нужны,у них богатые страны,и ВВП в порядке. А Украина нищая и живёт по факту на одни заимствования,улавливаете разницу?
Распугать деньги там,куда они и так не идут-очень умнО.
+
0
matroskin
matroskin
4 лютого 2020, 14:29
#
Ага, небойсь вся французкая полиция и налоговая год проверяла, законно ли Ахметов заработал 200 млн евро за которые купил дом во Франци.
+
+77
AleksandrBank
AleksandrBank
4 лютого 2020, 10:27
#
Банковская тайна ушла в небытие. Много желающих, которые без проблем могут получить любую инфо.
+
0
Vector94
Vector94
4 лютого 2020, 10:38
#
Мне деньги поступают на payoneer и дальше я вывожу их на карту приватбанка, в каком случае я могу попасть под финмониторинг, при суме 400 тыс или 30 тыс?
+
0
Captain  Cisco
Captain Cisco
4 лютого 2020, 10:57
#
А никто сейчас не скажет. Штраф к банку за нарушение финмониторинга с апреля в миллионах долларов. Так что могут начать стопорить все подряд.
+
+44
folutur
folutur
4 лютого 2020, 11:02
#
Платите налоги и спите спокойно.
+
0
matroskin
matroskin
4 лютого 2020, 13:39
#
Так я их уже раз заплатил, когда заработал эти деньги в Польше.
Представьте ситуацию, в турецком аэропотру у Вас спрашивают: сколько денег Вы везете чтоб потратить в Турции, Вы 2000$, они: так заплатите сначала налог с этих денег а не то мы у Вас их заберем (заблокируем) т.к. с них не уплачены у нас налоги. Вы: а Вам что деньги в развитие экономики не нужны, они: нужны, но просто так не интересно, но мы их берем под % в кредит в МВФ и своих олигархов в виде облигаций.
+
+14
vikchernij
vikchernij
5 лютого 2020, 11:09
#
— Ви не податковий резидент Турції, тому ні вона, ні інші країни не будуть намагатися їх оподаткувати. І навпаки, будь ви її резидентом, у вас би запитували все те ж саме, що запитує Україна.
— Якщо між Україною і Польщою укладені договори про уникнення подвійного податкування — ви не повинні нічого сплачувати тут. Відстоюйте свої права. Якщо ж ні — повинні, і ваші слова про сплату податків в Польщі податкову не цікавлять в принципі, і цікавити не повинні.
+
0
matroskin
matroskin
5 лютого 2020, 14:29
#
Я не можу відстоювати свої права тут, бо мушу працювати там, щоб мої діти тут могли навчатися.
Єдине що я можу і буду робити, поки мої діти не закінчать навчання і не покинуть цю дивакувату країну, це відтепер передавати гроші готівкою. Бо звісно дитина в 18 років не зможе довести (і не має цього робити !!!), що гроші що надійшли їй на картку це не хабар, а просто батько перерахував на прожиття.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися