Мінфін - Курси валют України

Встановити
28 січня 2020, 15:50

Що заважає здешевити кредити в Україні. Пояснення від НБУ

Для того, аби зменшити вартість кредитних коштів, які банки видають населенню та бізнесу, потрібно усунути низку ризиків, з якими стикаються кредитори. Про це йдеться у повідомленні НБУ на сторінці у фейсбук.

Пояснення НБУ

За останні декілька місяців в Україні суттєво зменшилася вартість ресурсу, який банки спрямовують на кредитування населення та підприємств. Зокрема, зменшилися ставки за строковими депозитами — з близько 15% річних у серпні 2019 року до 13% річних у січні 2020 року.

«Таке зниження корелює зі зниженням інфляції в Україні. Тому ми бачимо, що поступово політика, спрямована на зниження інфляції, яку Національний банк проводив з 2015 року, сприяла і зниженню вартості фондування, а вартість фондування — це 2/3 від вартості позик», — пояснює регулятор.

Читайте також: Зустріч «на каву»: НБУ обговорив з Кабміном дешеві кредити та іпотеку для громадян

Чому банки побоюються зменшувати ставки за кредитами

  • недостатня реформованість судової системи, що не дозволяє повноцінно захистити права кредиторів;

  • складність (а, часом, і неможливість) стягнення та реалізації застави;

  • недостатня кількість прозорих та платоспроможних позичальників;

  • для ринку іпотеки — ще й недостатня прозорість та врегульованість ринку нерухомості.

Читайте також: Приватбанк надаватиме дешеві кредити для бізнесу

«Без усунення цих перепон навіть подальше здешевлення фондування не дозволить реалізувати весь потенціал для відновлення кредитування в Україні», — додають в НБУ.

 Обрати кредит готівкою

Як зростало споживче кредитування в 2019 році

Споживче кредитування зростає надзвичайно високими темпами близько 30%. Тому Національний банк з 2021 року посилить вимоги до капіталу банків з істотною часткою споживчих кредитів.

Що вплинуло на зростання кредитування

Попит на такі кредити зростає завдяки вищим доходам домогосподарств та оптимістичним споживчим настроям. Нині співвідношення нових споживчих кредитів та витрат домогосподарств становить 9%, і воно зростатиме надалі.

Що очікують банки

Фінустанови очікують подальшого стрімкого зростання цього сегмента. І це попри те, що банки нарікають на погіршення якості кредитного портфеля останнім часом.

Коментарі - 3

+
+30
Invul
Invul
28 січня 2020, 16:13
#
Вот эти два пункта (а фактически одно выплывает из другого) катастрофически влияют в целом на все: 1. недостаточные реформы судебной системы, что не позволяют полноценно защитить права кредиторов;
2. сложность (а порой и невозможность) взыскания и реализации залога;
+
0
Rebel
Rebel
28 січня 2020, 16:34
#
Тому як не знижуй ставку, а реально дешеві кредити від того не з'являться.
+
+15
P K
P K
28 січня 2020, 16:34
#
Бред.Для полноты картинки не хватает перечня основных должников банков «страдальцев».Другое дело что высоими ставками для терпил менеджмент банков перекрывает собственные злоупотребления.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися