Мінфін - Курси валют України

Встановити
27 січня 2020, 15:10

НБУ оскаржив судовий програш по штрафу Сбербанку на 95 мільйонів

Нацбанк оскаржив рішення судів попередніх інстанцій щодо скасування накладення 94,737 млн грн штрафу на АТ «Сбербанк» за ризикову діяльність в сфері фінансового моніторингу та інші порушення. Про це йдеться в повідомленні регулятора.

Нацбанк оскаржив рішення судів попередніх інстанцій щодо скасування накладення 94,737 млн грн штрафу на АТ «Сбербанк» за ризикову діяльність в сфері фінансового моніторингу та інші порушення.
Фото: ubr.ua

Що відомо про рішення суду

  • Відповідне рішення суд першої інстанції ухвалив у вересні 2019 року, а у грудні суд апеляційної інстанції залишив без задоволення скаргу Національного банку.

Передісторія

  • У грудні 2018 року Національний банк наклав штраф на дочку російського Сбербанку в Україні в розмірі 94,737 млн грн, а також у вигляді письмового застереження, за повторне вчинення ризикової діяльності у сфері фінмоніторингу.

  • Штраф застосовано, зокрема, за проведення (в тому числі на підставі недійсних документів) великомасштабних фіноперацій на загальну суму понад 3 млрд грн з видачі готівки з рахунків клієнтів-юросіб.

  • Ще однією причиною штрафу стало проведення фінансових операцій, які полягають в розрахунках платіжними картками за кордоном в установах, які проводять азартні ігри (казино) на загальну суму у гривневому еквіваленті більше 60 млн грн.

  • Після отримання попереднього акту перевірки НБУ, в якому було зафіксовано здійснення банком такої ризикової діяльності, Сбербанк не припинив її, змінив схему видачі готівки і в рази збільшив обсяг операцій.

  • Однак, у вересні 2019 року Окружний адміністративний суд Києва скасував рішення НБУ про накладення 95 млн грн штрафу на Сбербанк. Після цього Нацбанк подав апеляцію на це рішення.

  • Господарський суд Києва 10 жовтня також задовольнив позов Сбербанку і зобов'язав Райффайзен Банк Аваль зняти арешт і заборони щодо 100% акцій української «дочки» банку і рахунків в цінних паперах.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися