Мінфін - Курси валют України

Встановити
3 січня 2019, 14:38

Сбербанк оскаржить штраф НБУ на 94 мільйони

АТ «Сбербанк» вважає заходи, вжиті НБУ щодо банку «неринковими і частково протекціоністськими по відношенню до інших гравців українського фінансового ринку». Про це йдеться в офіційному повідомленні банку.

Как известно, в декабре 2018 года Национальный банк Украины оштрафовал АО «Сбербанк» на 94,737 млн гривен за период 2015-2017 гг. с формулировкой «за повторное совершение рисковой деятельности в сфере финансового мониторинга».
Фото: НВ

Як писав «Мінфін», в грудні 2018 року Національний банк України оштрафував АТ «Сбербанк» на 94,737 млн гривень за період 2015-2017 рр. з формулюванням «за повторне вчинення ризикової діяльності в сфері фінансового моніторингу».

У банку з накладенням штрафу не згодні. Фінустанова офіційно заявила, що:

По-перше, ще роком раніше Сбербанк провів цілий ряд внутрішніх заходів, спрямованих на посилення контролю, включаючи впровадження відмови клієнтам в проведенні операцій. Відповідно, призначений регулятором штраф, як мінімум, непропорційний прийнятим банком заходів щодо посилення внутрішніх процедур в сфері фінансового моніторингу.

По-друге, в своїх документах НБУ використовує досить розмиті формулювання. Зокрема, «операції, що містять ознаки, які можуть бути пов'язані з відмиванням злочинних доходів». Сам по собі факт застосування умовного способу в справі, результатом якої планується штраф в 94,737 млн ​​гривень, вже є досить спірним.

По-третє, експертне співтовариство неодноразово акцентувало увагу на тому, що правове регулювання фінансового моніторингу в Україні є недостатнім. Відсутність чітких правил гри створює передумови для неоднозначного трактування одних і тих же процесів і, відповідно, неоднорідних заходів їх припинення.

У банку відзначають, що мова по суті йде про непрямий податок на фінансову діяльність, посилений невиправдано високими штрафами. Така ситуація не сприяє розвитку фінансового сектора, і, відповідно, робить інвестиції в нього досить ризикованими і збитковими.

З іншого боку, по відношенню до тих фінансових структур, які Національний банк України вважає «порушниками», розмір покарання встановлюється в ручному режимі. В результаті штраф, накладений на АТ «Сбербанк», не можна порівнювати з сумами, які призначаються іншим фінансовим установам за подібні ж дії. Прямий взаємозв'язок між розмірами штрафу і статутним фондом конкретного банку  є неприпустимим.

По-четверте, подібними діями НБУ створює невиправдане фінансове навантаження на банки, що явно не сприяє зміцненню стійкості фінансового сектора в Україні.

«Підводячи підсумки, ми звертаємо увагу на те, що ця ситуація не впливає на поточну діяльність АТ «Сбербанк», яке має на даний момент один з найвищих показників достатності капіталу на українському ринку. Банк залишає за собою право оскаржити розмір призначеного регулятором штрафу в судових інстанціях», — стверджується в повідомленні.

Коментарі - 4

+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
3 січня 2019, 15:09
#
Все так пишут. Мы не признаем и будем судиться.
+
0
TOR
TOR
3 січня 2019, 18:24
#
Именно так ибо есть разница 6млн штраф как у Таскомбанка или же 94млн. И тем не менее штраф оплатить прийдеться а потом, если захотят судятся, или не судятся. Но деньги пусть уже оплатят. И вообще ни для кого не секрет что штраф этот наложен НБУ правомерно, ну а вот на счет размера этого штрафа, могут оспорить. А можно еще раз проверить в начавшемся 2019 году и повторно оштрафовать еще и за 2018 год.
+
+15
DCLXVI
DCLXVI
3 січня 2019, 19:11
#
От заявления так и тхне кремлем, как всегда всемирный заговор против их, а они белые и пушистые, а на самом деле и небелые и пух не везде, а только рыльце в пуху.
+
0
kharj
kharj
4 січня 2019, 0:18
#
Бедняжки
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися