Мінфін - Курси валют України

Встановити
24 січня 2020, 14:57

Банки прогнозують збільшення попиту на кредити (опитування)

Банки констатують зростання попиту населення та бізнесу на кредити та прогнозують збереження цієї тенденції у І кварталі 2020 року. Про це йдеться у звіті «Опитування про умови банківського кредитування» Нацбанку за І квартал 2020 року

Банки констатують зростання попиту населення та бізнесу на кредити та прогнозують збереження цієї тенденції у І кварталі 2020 року.
Фото: ubr.ua

Прогнози та очікування банків

  • У січні – березні банки прогнозують подальше збільшення портфелів кредитів населенню та бізнесу, а також приплив депозитів з обох сегментів.

Читайте також: 2020 рік повинен стати роком іпотечного кредитування — Рожкова (відео)

  • Великі банки очікують певного пожвавлення попиту на іпотечне кредитування. Для ринку іпотечного кредитування переважна більшість опитаних банків не очікують змін у попиті з боку населення, хоча великі банки окремо зазначили, що розвиток ринку нерухомості та споживацька впевненість можуть несуттєво його збільшити.

  • Банки також очікують пом’якшення стандартів надання позик для малого та середнього бізнесу, гривневих кредитів, а також короткострокових позик. Так само вони очікують на пом’якшення стандартів споживчого кредитування.

Читайте також: «Дешеві кредити» для бізнесу: Кабмін дає старт програми з 1 лютого

  • До кінця березня банки прогнозують зниження кредитного та операційного ризику, і не очікують змін процентного, валютного ризику та ризику ліквідності.

Як проводилося опитування

Опитування проводилося з 17 грудня 2019 року до 10 січня 2020 року серед кредитних менеджерів 49 банків, частка яких у загальному обсязі активів банківської системи становить 99%.

 Підібрати вигідний кредит онлайн

Як кредитували банки в IV кварталі 2019 року

  • У жовтні — грудні 2019 року банки констатували зростання попиту бізнесу на кредити. Переважно це кредити бізнесу, короткострокові позики, гривневі кредити.

Ключовою причиною зростання попиту на кредити зниження процентних ставок.

У минулому кварталі банки також пом'якшували стандарти кредитування для малого та середнього бізнесу.

Банки також збільшили рівень схвалення кредитних заявок МСП через зниження процентних ставок і зміну терміновості кредитів.

Зростав в IV кварталі і попит населення на споживчі кредити. За спостереженнями банків, цьому сприяли зниження процентних ставок і поліпшення споживчих настроїв. Конкуренція за позичальників стимулювала банки пом'якшувати стандарти споживчого кредитування в минулому кварталі.

Коментарі - 12

+
0
zyrandol
zyrandol
24 січня 2020, 15:13
#
Благосостояние у украинцев все хуже и хуже, чего вы еще ожидали
+
0
aktibuhs
aktibuhs
24 січня 2020, 15:24
#
Брать кредит на кусок хлеба - рыть себе долговую яму, падение экономики, поднятие процентных ставок.  
Брать кредит на заработок денег - поднимание экономики, собственное обогащение и понижение процентных ставок.
+
0
Андрей Кул
Андрей Кул
24 січня 2020, 15:24
#
Сейчас основная проблема банков — это закредитованость граждан мелкими кредитами от Микрофинансовых организаций, которые выжгли рынок и испортили заемщика. Банкам все сложнее становится получить заемщика.
Согласен с тем, что спрос вырастет, но только из за того, что банки будут отказывать в выдаче кредита из за закредитованности и плохой истории у заемщиков.
Кстати, данная информация взята на официальном сайте НБУ, вот здесь, при этом хочу сказать, что НБУ показывает это под углом финансовой стабильности, но если посмотреть под другим углом — это начало конца!
+
0
Tairov
Tairov
24 січня 2020, 15:27
#
!!!Очень субъективное мнение:
Думаю, спрос на кредиты упадет. Ввиду недавнего постановления НБУ №141 «Про затвердження Положення про інформаційне забезпечення банками клієнтів щодо банківських та інших фінансових послуг», банки должны открыто информировать клиентов о реальной процентной ставке. Если ранее не все люди проверяли фактические проценты, не просчитывали сами и оформляли кредит ориентируясь на «сладкие» цифры на сайте и в рекламе и оформляли кредиты, то теперь клиент сразу будет видеть колоссальный реальный процент. Если этого не будет указано на сайте банка или в его рекламной продукции, НБУ будет банк штрафовать. Предполагаю, что это негативно будет влиять на кредиты, которые люди оформляют для реализации чего-то, что, грубо говоря, не горит.
+
0
Андрей Кул
Андрей Кул
24 січня 2020, 15:29
#
Таких единицы, которые считают проценты по кредиту. Как правило 90% - это те, кто отправляют заявки на кредиты во все банки и надеяться на то, что хоть какой то выдаст.
+
0
Tairov
Tairov
24 січня 2020, 15:31
#
Это субъективно, или есть какая-то подтвержденная статистика?
+
+30
bonv
bonv
24 січня 2020, 16:15
#
А поки що процентні ставки за новими кредитами банків для населення в грудні 2019 року в національній валюті становили 35,5% річних, що на 3,6 в.п. вище, ніж у грудні 2018 року (31,9%). Зе-знизили на словах…
+
+19
bonv
bonv
24 січня 2020, 16:18
#
Я взяв кредит, щоб погасити кредит, який я брав на погашення кредиту. (анекдот з життя)
+
0
Tairov
Tairov
24 січня 2020, 16:20
#

Анекдот смешной, ситуация страшная)))
+
0
bonv
bonv
24 січня 2020, 17:15
#
Рекламу про кредити треба читати навпаки. Не «Візьми кредит! Нема проблем!», а «Нема проблем? Візьми кредит!»
+
0
Kalluri
Kalluri
24 січня 2020, 16:24
#
Кредит на оплату налогов слугам нарида
+
+15
bonv
bonv
24 січня 2020, 17:14
#
Іпотека як вона є.
Приходиш в банк з наміром купити квартиру і взяти кредит.
Банк готовий надати кредит, але в заставу просить цю ж квартиру.
Щоб легше було розрахуватися за кредит, треба внести перший внесок – 20 - 30%.
В результаті: грошей – нема, квартира належить банку і все життя ще винен.
І все законно!
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися