Мінфін - Курси валют України

Встановити
22 січня 2020, 8:10

Ринок землі в дії: монополізація та екокатастрофа

Профільний парламентський комітет підготував законопроект про обіг сільгоспземель до другого читання. Передбачається, що власниками землі зможуть бути юридичні і фізичні особи, а в «одні руки» можна буде придбати до 10 тис. га.

Про те, до яких наслідків може призвести відкриття ринку землі, «Мінфіну» розповіла голова Асоціації тваринників України Ірина Паламар.

Переможець вже відомий

Відкриття земельного ринку — ні що інше як псевдореформа, яка неминуче призведе українську економіку до катастрофи.

Перша і головна загроза пропонованої владою моделі ринку, де максимум можливостей для скупки віддається агрокорпораціям, готовим монополізувати сільське господарство, — це знищення українського виробника.

Створюються умови, при яких ще до початку конкурентної боротьби завчасно визначений переможець. Вітчизняний виробник просто не зможе конкурувати на ринку з транснаціональними корпораціями за типом Cargill, чиї активи на $19 млрд вище, ніж дохідний бюджет усієї України.

А це неминуче призведе до величезної концентрації земель у руках кількох транснаціональних корпорацій, які і будуть визначати аграрний порядок денний нашої країни. З урахуванням обмежень на купівлю, які прописані в законопроекті про ринок землі, Україна неминуче посяде місце в цьому почесному списку розорених і знекровлених економік світу.

Втрата інфраструктури села

Банкрутство вітчизняного виробника і заміщення його транснаціональним, тягне за собою не тільки занепад національної економіки, але й інфраструктурна та соціальна криза. Це, власне, і є другою загрозою.

Фермерські господарства, на відміну від транснаціональних корпорацій та агрохолдингів, створюють додаткові робочі місця на тій території, на якій відбувається їх активність. І справа тут зовсім не в оподаткуванні, податки, з перемінним успіхом, платять всі від ТНК до малого фермерського господарства, йдеться про прибуток. Фермер, в основній своїй масі, витрачає прибуток там, де заробляє, а ТНК виводять її в материнські компанії для інвестування в інші проекти.

Після витіснення вітчизняного агровиробника, село просто вимре. Деградує інфраструктура, разом з фермерами робочі місця втратять і вчителі, і лікарі, і працівники сфери обслуговування, а жителі сіл втратять землі, залишившись без останніх засобів натурального виробництва.

За цим неминуче послідує соціальна криза, а як наслідок, збіднілі українці знову кинуться за кордон в пошуках кращого життя.

Катастрофа неминуча

Не можна забувати і про методи роботи агрохолдингів, які створюють ризики для продовольчої та екологічної безпеки країни.

Ми фактично віддаємо в руки ТНК виробництво харчових продуктів на внутрішній ринок. Іншими словами, нова влада хоче передати право визначати якість і кількість виробленого продукту для нас з вами, транснаціональному капіталу. Якщо це відбудеться, ми опинимося в харчовому полоні. ТНК будуть вирішувати, що нам їсти і якої якості, а, отже, вони будуть визначати і тривалість нашого життя.

Читайте також: У Раді озвучили мінімальні ціни для продажу землі за новим законом

Через слабкі регуляторні механізми держави, торгівля землею неминуче призведе до неконтрольованого використання шкідливих пестицидів, хімікатів і вирощування ГМО-культур. Все це створює ризики для повномасштабної екологічної катастрофи в Україні з мовчазної згоди державної влади.

Коментарі - 15

+
+218
zerotoler
zerotoler
22 січня 2020, 8:52
#
Юлия Владимировна писала?
+
+54
Levroy
Levroy
22 січня 2020, 9:59
#
В соавторстве с игорем валерьевичем
+
+125
Winstrolll
Winstrolll
22 січня 2020, 9:08
#
------- После вытеснения отечественного агропроизводителя, село попросту вымрет

можно подумать, сейчас села в Украине живут и процветают. за исключением нескольких ОТГ, везде разруха. 

------- а как следствие, обедневшие украинцы снова ринутся за границу в поисках лучшей жизни.

аналогично. что значит «снова ринутся»? они массово вернули за последнее время что ли?

и это лишь пара косяков из общей картины. странно видеть такие откровенно некомпетентные статьи на минфине. 
+
+129
Ярослав Карпенко
Ярослав Карпенко
22 січня 2020, 9:16
#
Большего бреда я не читал уже очень давно. Я предлвгаю этой Ире поехать в село и прям с туда вещать и заботится о животноводстве. А людям я б советовал бы как можно скорее уезжать з села, или хотя бы постараться детей выпереть в город.
+
+104
Ярослав Карпенко
Ярослав Карпенко
22 січня 2020, 9:21
#
Написала столько надуманых минусов, а как же плюсы, например, удешевление продукции, увеличения экспорта, заход сюда огромного капитала и т.д.
+
+53
Nedvigapro777
Nedvigapro777
22 січня 2020, 11:23
#
Автор статьи получил бонус от Косюка и Бахматюка. А сейчас ТНК разве не могут арендовать землю и работать на ней? По новому закону тоже сможет. Может ли сейчас ТНК купить украинскую землю? Нет и по новому закону не сможет. Что поменяется для деятельности ТНК? Ничего. Автор - не позорься!
+
+12
zevs1
zevs1
22 січня 2020, 11:30
#
Откуда взялись цифры 10тыс.га в одни руки, почему не 500га или 1000га в одни руки кто-то может объяснить, или с потолка цифра .
+
+15
Sozdatel
Sozdatel
22 січня 2020, 16:09
#
«Рынок земли в действии: монополизация и экокатастрофа» - чего катастрофа? Чисто бизнес.. Про людей вообще никогда практически не думали.. Тоже блин новость..
+
+41
jurius
jurius
22 січня 2020, 19:45
#
Кто в теме, когда законопроект должен пройти второе чтение в парламенте?
+
+38
Dmitriy Tkachenko
Dmitriy Tkachenko
22 січня 2020, 22:53
#
Вот это бред. Кажется статью писал человек который ни дня не прожил в нашем селе, и не знает как там сейчас обстоят дела.
+
+30
Ярослав Карпенко
Ярослав Карпенко
23 січня 2020, 9:06
#
В комитете уже прошел, принципе уже готов к голосованию. Ждут момент. Я думаю вконце февраля
+
+38
jurius
jurius
23 січня 2020, 10:46
#
Поскорее бы уже проголосовали и перевели тематику зрады на другой уровень
+
+39
Ярослав Карпенко
Ярослав Карпенко
24 січня 2020, 17:35
#
100%
+
0
Консультант порталу «Мінфін»
Консультант порталу «Мінфін»
23 січня 2020, 11:35
#
Выплата долгов Украиной 2020 [что будет с курсом]:

https://www.youtube.com/watch?v=ydiUHaN_C9c

Подписывайтесь на youtube-канал Минфина и оставляйте комментарии с вопросами под видео.
+
+9
mary27
mary27
23 січня 2020, 12:56
#
Ассоциация животноводов хочет и дальше пользоваться с/х землей бесплатно, так и запишем.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися