Мінфін - Курси валют України

Встановити
20 січня 2020, 7:00

Середина січня: гривня vs долар. Хто кого

Перший п'ятиденний тиждень січня виявився надзвичайно складним для валютного ринку.

На початку року ринок увійшов в нормальний ритм роботи, а проведення успішного аукціону з розміщення ОВДП 14 січня — вселило клієнтам і банкам певний оптимізм з приводу перспектив гривні на найближчий час.

Знову стало питання про подальше падіння курсу долара, але весь розклад на валютному ринку змінив НБУ. Провівши масований викуп долара на початку минулого тижня — регулятор домігся зміцнення курсу американської валюти в межах не нижче 24 гривень. Всього, за даними регулятора, він купив на ринку $100 млн і використовував при проведенні інтервенцій Matching.

Викуп долара Нацбанком почав грати проти гривні вже у другій половині минулого тижня. Клієнтський попит на валюту, підкріплений раннім надходженням на ринок близько 6 млрд гривень відшкодувань ПДВ, посилив тиск на курс. Зіграв свою роль і скандал, що вибухнув, з записами розмов членів уряду, топ-менеджерів Нацбанку і прем'єр-міністра Олексія Гончарука і написання прем'єром заяви про відставку, що слідувало за цим.

Читайте також: Відставка Гончарука: реакція міністрів, депутатів, ринку і жартівників

Спекулянти і експортери почали грати «на підвищення», що призвело до зростання котирувань у всіх сегментах валютного ринку. Навіть період бюджетних платежів і брак в цей момент гривні у бізнесу не підстрахували нацвалюту цими днями. Курс долара зріс, що виявилося корисним для експортерів, так як дозволило їм заробити при продажі валюти і цим забезпечити собі більш «дешеве» (якщо рахувати в доларовому еквіваленті) закриття податкових платежів державі.

В підсумку, за період з 13 до 17 січня долар на міжбанку зріс з 23,90/23,93 до 24,27/24,30 гривень, а в обмінниках курс продажу до вечора минулої п'ятниці зупинився на рівні 24,30 грн/$ і вище.

Що буде з валютою найближчим часом

На поведінку учасників торгів і динаміку курсу цього тижня вплинуть наступні фактори:

1) Завершення періоду бюджетних платежів у клієнтів і надходження відшкодування ПДВ експортерам.

Тій частини компаній, що ще не розрахувалися з бюджетом — доведеться з цим поспішати. Штрафи за несвоєчасну сплату податків великі і в понеділок (20 січня) активність клієнтів з оплати боргів до бюджету буде значною. На тлі дефіциту гривні у більшості компаній — це активізує продаж валюти на міжбанку, що спрацює на користь нацвалюти.

Але паралельно з цим держава буде розраховуватися з експортерами за відшкодуванням ПДВ (вже минулого тижня надійшли перші великі суми). Перспектива швидкого отримання гривні від держави знизить бажання експортерів швидко продавати свою валютну виручку, що спрацює проти нацвалюти.

Ці два різноспрямованих грошових потоки вплинуть на валютний і ресурсний ринок цього тижня.

2) Аукціон Мінфіну України з розміщення ОВДП. 21 січня Мінфін проведе розміщення гривневих облігацій на 168 днів — на 500 млн гривень за номіналом, на 427 днів — на 1,5 млрд гривень і на 1218 днів — на 4 млрд гривень. Загальна сума розміщення складе 6 млрд гривень. Іноземцям цікаві довгострокові папери, що створить передумови до активного розпродажу валюти нерезидентами.

На аукціоні 14 січня попит в 4,2 рази перевищував пропозицію і Мінфіну України вдалося не тільки розпродати всі папери, але й істотно знизити вартість залучення ресурсів до бюджету. У зв'язку з цим, ми з оптимізмом дивимося на перспективи аукціону 21 січня. Навіть незважаючи на політичні «ігри» навколо написаної прем'єр-міністром Олексієм Гончаруком заяви про відставку.

Читайте також: Валютні ОВДП найдешевші в історії України — міністр фінансів

Більше того, «Мінфін» прогнозує, що президент не прийме цю відставку і спекуляції на цю тему закінчаться, що додатково стабілізує валютний ринок і заспокоїть іноземних інвесторів.

3) Інтервенції НБУ. Проведення 21 січня нового аукціону з розміщення ОВДП спрацює на користь нацвалюти, але певний тиск на гривню збережеться. Як за рахунок отримання експортерами відшкодувань ПДВ, так і внаслідок підвищеного попиту на валюту з боку імпортерів.

НБУ залишиться ключовим гравцем на міжбанку як в частині згладжування перекосів попиту і пропозиції в цей період, так і в частині безпосередньо курсоутворення.

Якщо спекулятивні атаки на гривню продовжаться, то Нацбанку доведеться продавати валюту. Але швидше за все — НБУ віддасть перевагу тягнути в такій ситуації до останнього, економлячи резерви.

А ось весь надлишок пропозиції долара від нерезидентів під купівлю ОВДП регулятор продовжить викуповувати з ринку, чим буде утримувати курс долара від просідання.

Використовувати НБУ для всіх своїх інтервенцій (як з викупу валюти, так і при можливому продажу) буде Matching. Котирування Нацбанку при проведенні таких операцій будуть головним курсовим орієнтиром для всіх учасників ринку.

4) Ліквідність банків, готівковий ринок і дії спекулянтів.

Ліквідність банків. За рахунок припливу валюти від нерезидентів у дні проведення аукціону з ОВДП (понеділок — середа), відшкодування ПДВ експортерам і завершення періоду бюджетних розрахунків, ліквідність банківської системи буде істотно змінюватися.

«Мінфін» прогнозує залишки на коррахунках банків у межах 43,5 — 65 млрд гривень.

У дні, коли вони будуть перевищувати 60 млрд гривень – буде виникати додатковий тиск на валютний міжбанк.

Готівковий ринок знову стане заручником трьох факторів:

1) ситуації на міжбанку;

2) реального попиту і пропозиції з боку населення;

3) вигідності/невигідності спекулятивної гри на різниці готівкових і безготівкових валютних котирувань.

Поведінка обмінників буде достатньо «небезпечною» для всього валютного ринку, так як власники обмінників будуть періодично завищувати котирування продажу валюти, очікуючи зростання курсу долара на міжбанку. Це буде створювати додатковий психологічний тиск на ринок і грати проти гривні. Більшість обмінників будуть тримати широкий спред між купівлею і продажем валюти і паралельно з цим намагатися працювати у форматі «з обороту».

Дії спекулянтів. Цими днями вони будуть працювати не тільки у форматі «дві сторони», але і підлаштовуючись під ситуативні завдання великих гравців — активно намагатися розгойдати котирування.

Крім цього, не варто забувати, що з 20 січня НБУ збільшує нормативи валютної позиції банків. Це дозволить їм активніше грати на курсі за рахунок власних операцій з валютою і підігріє зацікавленість окремих банків до спекулятивних переміщень валюти між готівковими та безготівковими грошовими ринками, а також збільшить статистику торгів.

Прогноз міжбанківського і готівкового курсів на 20-24 січня

На міжбанку:

Аукціон з розміщення ОВДП, операції нерезидентів з облігаціями на вторинному ринку, завершення податкових розрахунків бізнесу, отримання відшкодувань ПДВ експортерами та розширення можливостей банків з роботи з власною валютною позицією створять нові можливості для виникнення дисбалансу між попитом і пропозицією на валютному ринку.

Ключовим «стабілізатором» валютного ринку в цій ситуації залишиться тільки Нацбанк. Регулятору доведеться постійно бути присутнім на ринку і періодично проводити інтервенції. Але якщо раніше це були фактично тільки викупи надлишків пропозиції долара на міжбанку, то тепер Нацбанку доведеться дуже часто продавати валюту, щоб гасити «пожежі» в ході торгів. Його цінники під час таких інтервенцій і будуть фактично «диктувати» курс на ринку.

За розрахунками «Мінфіну» Нацбанк без шкоди для курсу гривні зможе поповнити резерви за цей тиждень не більш ніж на $120 — 160 млн.

Якщо він забере з ринку більше — тиск на гривню різко посилиться, що змусить регулятора продавати частину валюти. Для проведення інтервенцій регулятор буде використовувати Matching.

«Мінфін» прогнозує, що курс долара на міжбанку в період з 20 до 24 січня буде перебувати в межах широкого коридору 23,95-24,45 грн/$.

Обсяги операцій на торгах складуть:

У понеділок-середу — зростання обсягів торгів за рахунок проведення аукціону з розміщення ОВДП, завершення днів бюджетних проплат у клієнтів і періоду надходжень основних сум відшкодувань ПДВ. Ми прогнозуємо обсяги операцій на міжбанку в цей період в межах $210-250 млн при вчиненні до 580-640 угод. На зростання обсягу операцій на міжбанку вплине і збільшення Нацбанком з 20 січня нормативів валютної позиції банків практично вдвічі;

Читайте також: Нацбанк збільшить обсяги купівлі валюти на міжбанку до $50 мільйонів на день

У четвер — п'ятницю — напружена ситуація на валютному ринку цього разу нівелює традиційний ефект закінчення тижня і особливого зниження активності клієнтів не буде. За розрахунками «Мінфіну» обсяги операцій складуть $ 200-220 млн при укладенні до 500-540 угод.

Готівковий ринок:

Курси обмінників стануть заручниками ситуації на торгах. При цьому, обмінки будуть орієнтуватися на реальний обсяг попиту і пропозиції з боку населення, але з постійною оглядкою на ситуацію на міжбанку.

Рівень спреду за доларом становить 15-25 копійок, за євро — в межах 25-35 копійок і 0,004-0,008 гривень за рубль. Працювати обмінки будуть у форматі «з обороту» із середньоринковими котируваннями для свого регіону.

«Мінфін» прогнозує коридор з готівкового долара на 20-24 січня в обмінниках фінкомпаній в межах 23,90-24,40 грн/$, а в банках 23,85-24,50 грн/$.

Коментарі - 12

+
+70
AleksandrBank
AleksandrBank
20 січня 2020, 7:17
#
На наличном сохранится перевес предложения над спросом, это не дало в выходные поднять котировки.
Спекулянты будут двигать вверх, когда НБУ будет перегибать, если в какие дни или пол дня НБУ не будет мешать, могут сыграть вниз на какое-то время, но тот же НБУ в то же день или на следующий откупит. Ниже 24 не будут отпускать, НБУ нужно в резервы стричь так как от МВФ поступил чёткий сигнал — пока денег не ждите, а отдавать в 1-м квартале нужно будет не малые суммы, важно это сделать не в ущерб резервам.

Я думаю 24.05-24.55 будет, основное это межбанк, наличный вялый сейчас.
+
0
motoruller
motoruller
20 січня 2020, 10:58
#
А я думаю к концу недели увидим ниже 24.
+
+15
QGS
QGS
20 січня 2020, 12:48
#
100% нет.
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
20 січня 2020, 22:03
#
Саньок, якщо прєдложєніє прєобладало, то нащо НБУ заливав бакси? Щось ти знову погнав волну не туди.
+
0
motoruller
motoruller
20 січня 2020, 23:14
#
Он заливал на межбанк, там возникла паника ввиду отставки Гончарука. А наличный показал что месяц каникул высосал из населения все, вот и нет там спроса. Наличный менее обьемный, в январе на курс давит только спекуляция, отсутствие выручки у экспортеров и вывод дивиденов импортеров что настригли с населения за праздники. Поэтому почти каждый год макс курс в январе.
+
0
zerotoler
zerotoler
20 січня 2020, 11:00
#
24.05-24.40
+
+15
Алексей Козырев
Алексей Козырев
20 січня 2020, 13:09
#
Сегодня в США выходной, наш межбанк работает на ТОМе по баксу. Это меняет расклад сил на торгах. И это надо учитывать.
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
20 січня 2020, 22:06
#
Якби хтось сильно на завтра потребував гривню, то вийшов би сьогодні, по боку той ТОМ, якшо гроші вже в Сітібанку. Подивимося на аукціон... минулого вівторка НБУ не настриг і ломаного піастра. Минулого тижня при абалдєнному попиті на облігації НБУ гасив сильний порит.
+
+24
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
20 січня 2020, 17:05
#
Автор явно або бреше, або не в курсі... не лише 6 лярдів ПДВ, а ще й понад 10 лярдів відшкодувань... а до кінця місяця ще понад 7 лярдів грн і понад 500 лярдів зеленими. Тому всі ці «успіхи» з ОВДП в січні то лиш перепозичання. І низькими процентами не варто розпалювати теонатеса і влада 486, поки що відшкодовуються за старими звєрськими процентами. Тому 5 лярдів в тиждень позичати це must, інакше буде мінус по нєрєзам, а в такому випадку відкупи по 100 лямів в тиждень для НБУ будуть лише в спогадах.
+
0
Алексей Козырев
Алексей Козырев
21 січня 2020, 1:24
#
Верите в теорию заговоров?
+
+6
jeka0047
jeka0047
20 січня 2020, 21:03
#
Давай бакс по 27
+
0
Sviatoslav Kiral
Sviatoslav Kiral
21 січня 2020, 9:27
#
Ніт
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися