Мінфін - Курси валют України

Встановити
17 січня 2020, 18:05

Відставка Гончарука: реакція міністрів, депутатів, ринку і жартівників

Скандал із записом зустрічі членів уряду з керівниками Нацбанку завершився тим, що прем'єр-міністр Олексій Гончарук подав заяву про відставку. За даними «Мінфіну», президент планує її відхилити. Інші ЗМІ повідомляли, що заяву було погоджено з Володимиром Зеленським заздалегідь.

«Мінфін» зібрав висловлювання політиків і бізнесменів про можливу відставку голови уряду, а також припущення, хто міг ініціювати запис розмови Гончарука.

Кредитори і ринки

Практично відразу після публікації заяви голови Кабміну, підтримку нинішньому курсу розвитку України висловив МВФ, чию заяву опублікував Інтерфакс-Україна. Очевидно, з проханням про коментарі інформагентство звернулося до Фонду раніше, але з'явилося воно в ЗМІ дуже вчасно для прем'єра.

«Низький бюджетний дефіцит, зниження відношення держборгу до ВВП, низька інфляція і накопичення валютних резервів — все це результат цієї політики і важливі передумови для економічної стабільності і зростання», — йдеться в заяві МВФ.

Фінансовий аналітик групи ICU Михайло Демків звернув увагу на те, що фінансові ринки мляво відреагували на заяву голови Кабміну. «Є невелике падіння ціни українських єврооблігацій, малопомітне на тлі зростання попередніх днів», — відзначив експерт. Пізніше він доповнив своє повідомлення: «Відставки, я так розумію, не буде. Облігації почали знову зростати в ціні».

Гривня на тлі політичних процесів трохи втратила в ціні. Однак, на думку аналітиків «Мінфіну», це пов'язано скоріше зі спробою спекулянтів розгойдати ринок, а не з політичними процесами.

Члени уряду

Першими на підтримку Гончарука висловилися віце-прем'єр, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров та міністр економіки Тимофій Милованов.

«Наш уряд перший за історію України, який не краде, не прийшов за квотами, і не має особистих цілей. Кожен день ми розгрібаємо недолугий менеджмент попередніх команд в більшості сфер. Кожен день наша команда позбавляє джерел доходів злодіїв бюджету. За це прилітає. Жорстко. І це нормально. Ми не прийшли завойовувати політичні рейтинги. Ми прийшли з Президентом зробити реальні зміни», — написав Федоров на своїй сторінці у Фейсбук.

Він зазначив, що підтримує Гончарука, всю команду, а запущені процеси потрібно довести до розуму. «24/7 ми лагодимо те, що зламано в корені. Причини того, як ми живемо. Але ми повинні пережити цю першу сильну хвилю проти нас», — заявив віце-прем'єр.

«Я підтримую прем'єр-міністра. Це рішення сильної командної людини, яка довіряє Президенту», — у свою чергу прокоментував заяву прем'єра Милованов. За його словами, міністерство економіки працює в штатному режимі і буде продовжувати працювати і далі, чекаючи рішення президента. 

Народні депутати

Публічну підтримку голові Уряду висловили і деякі народні депутати. «Підтримую Олексія Гончарука на посаді! Заяву вважаю політичним вибаченням, яке повинно бути. Питання етики відносин прем'єра і Президента. Працюємо далі!», — написала на своїй сторінці у Фейсбук голова Комітету ВР з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, член фракції «Слуга народу» Галина Третьякова.

Підтримав прем'єра і депутат з фракції «Слуга народу» Олександр Мариковський. «Гідна позиція Гончарука. Хоча я не рекомендував би йому робити такої заяви. Тому що завтра будуть «гойдати» будь-кого в інтересах одного відомого бенефіціара. Саме зараз ми або зміцнимо моноліт влади, або запустимо незворотний механізм руйнування моноліту», — заявив він.

За відставку Гончарука висловився народний депутат Олександр Дубинський. «Відставка прем'єр-міністра Гончарука — перший серйозний удар по позиціях соросят. Тепер потрібно зробити все, щоб зменшити їх вплив на новий склад уряду та/або перепризначення. Це питання не просто національної безпеки, але і виживання країни як такої», — завив він.

Зробив заяву Дубинський і з приводу підтримки уряду Фондом. «МВФ підтримав уряд Олексія Гончарука. Тобто, в черговий раз довів, що максимально зацікавлений, щоб українською економікою управляли непрофесіонали і шкідники. Так легше розкрадати державу», — написав він у Фейсбук.

Бізнес

Свої оцінки подіям дали і представники приватного сектора.

В тому, хто ініціював атаку на Гончарука, впевнений фахівець відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса.

«Президент так довго не наважувався розпочати війну з Коломойським і Аваковим, що ці двоє почали першими. Плівки Гончарука — це і є відверте оголошення війни Зеленському. За день до цього Дубинський репостил шалену теорію змови, створену в інституті майбутнього Авакова про Оман і польоти в Москву. До цього люди Коломойського дозволяли собі атакувати тільки членів команди Зеленського, але ніколи його самого. Вони атакували ініціативи Президента, але ніколи не особисто його. Це війна. І нехай президент не думає, що вийде пропетляти. Не вийде. І чим раніше він сам піде в наступ, тим легше йому буде», — вважає Фурса.

Також він звернув увагу на те, що весь компромат – це розмова нормальних людей про те, як пояснити складні економічні речі простою мовою. «Радує, що місячні пошуки компромату народили ось тільки це. Гора народила мишу. Ми роками слухали розмови топ чиновників, де вони ділили потоки. І навіть не дивувалися. І навіть не говорили про відставку уряду. Адже це була норма», — вважає Фурса.

На те як велося прослуховування звернув увагу керуючий партнер «FinPoint Investment Advisers» Сергій Будкін. «Було цікаво бачити ознаки вкрай недалекого рівня тих, хто записав і злив це в мережу. Субтитри з апічатками, незнання загальноприйнятих англомовних термінів – люди явно більше звикли армійські рюкзаки і держзакупівлі обговорювати, а не key lending rate», — написав він у Фейсбук.

Прокоментував рішення прем'єра акціонер банку «Альянс» Олександр Сосіс. «Гончарук написав заяву про відставку, як усякий порядний, європейський політик, якого чіпають ЗМІ, за інформацією зі злитих в інтернет записів. А Зеленський, як порядний європейський Президент цю відставку не прийме, так як в цих записах нічого поганого ні для прем'єра, ні для Президента немає, якщо, звичайно, не висмикувати фрази і не намагатися зробити з мухи слона», — заявив він.

Жарти

Не обійшлися політичні обговорення і без жартів. Голова державної митної служби Максим Нефьодов поширив пост викладача Київської школи економіки Тимофія Брика.

«Злиття 2000-х. Вбивства журналістів, крадіжки, бандитські розборки політиків, темники. Злиття після Евромайдана. Саакашвілі кричить бебебебе, Аваков кидає в нього стакан, російські шпигуни, корупція на реформах. Злиття 2019. Група людей тихо без матів по черзі намагається розробити стратегію комунікації своїх тез для Президента. Звучать слова типу кейнсіанство. Співрозмовники називають профанами себе, а не інших. Злиття 2030. Міністр економіки побудував регресійну модель для передбачення безробіття, але взяв логіт замість пробіту. Йому… [проблеми]», — йдеться в повідомленні.

Жартівливу картинку розмістив у себе на сторінці член Ради Нацбанку Віталій Шапран.

Не обійшлося і без нових мемів в політичних і саркастичних групах.

Коментарі - 10

+
+153
Ярослав Карпенко
Ярослав Карпенко
17 січня 2020, 18:58
#
Яка відставка? Іди працюй далі, абсолютно нічого поганого не було сказано. А Дубінський пробиває нове дно, навіть стидно, що я колись був підписаний на його!!!
+
+55
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
18 січня 2020, 0:25
#
Ну да. Непрофан, Нелох і Недибіл. Пробили чергове дно. Такі всім вигідні, крім народу. Ними керують, розтягують що можуть.
+
0
Ярослав Карпенко
Ярослав Карпенко
22 січня 2020, 12:34
#
Конкретно, що зроблено не так? Головне, щоб вони довели діло з землею і продали ці прокляті держ підприємство
+
0
h p
h p
20 січня 2020, 18:18
#
Да, избиратели Слуги народа допускают ошибки..
+
+15
Італій .
Італій .
18 січня 2020, 8:26
#
Какая отставка? Вы в курсе что президент не может ни отклонить, ни принять отставку премьер-министра?
+
0
AlexZag
AlexZag
20 січня 2020, 15:35
#
Заявление написано на имя Спикер ВР, как и требует закон, но передано Президенту и сказано, что если он считает нужным, то может передать в ВР и по закону он будет уволен. На данный момент у нас монобольшинство в ВР, которое подчиняется Президенту, поэтому логично, что он и будет решать судьбу Гончарука.
+
0
Італій .
Італій .
20 січня 2020, 16:09
#
Заявление написано на имя Спикер ВР, как и требует закон, но передано Президенту и сказано, что если он считает нужным, то может передать в ВР и по закону он будет уволен.

Нелох не может ничего передать в парламент: у него тупо нет таких полномочий. Парламент может принять заявление только от Непрофана.

На данный момент у нас монобольшинство в ВР, которое подчиняется Президенту, поэтому логично, что он и будет решать судьбу Гончарука.

Как мы все видим на практике Нелох не доверяет монобольшинству решение таких вопросов.
+
+24
h p
h p
20 січня 2020, 18:21
#
У нас не кацапо-монархия.
Поэтому вообще не логично.
+
+127
AleksandrBank
AleksandrBank
18 січня 2020, 17:37
#
Дубинский - это пудель, гавкает когда хозяин Беня требует. Пора понять - Дубинский это жёлтая пресса и дезинформация.
+
+15
nepodarok
nepodarok
18 січня 2020, 22:04
#
Чомусь тільки Гончарук в своє виправдання нічого не сказав, а швиденько написав заяву на відставку, мол дивіться, який я гордий! Хваліть і підтримуйте мене, мої міністри, бо ж я вам премії понавиписував за ваш внесок за спад промвиробництва, за спекулятивні овдп і за нечуване у всьому світі укріплення гривні аж за цілих 4 місяці нашої спільної доблесної праці. Хоче собі бали заробити?! Позор. Він має сам себе захищати, а не ховатися за чужі спини! Він мав би як ніколи, але саме зараз доводити те, що він професіонал на своїй посаді, а не «профан», і не тільки словами, а й діями, якщо вони такими є, але ми про це ще поки нездогадуємося.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися