Мінфін - Курси валют України

Встановити
17 січня 2020, 10:10

Фінансова грамотність: як правильно говорити з дітьми про гроші

Гроші — це інструмент, яким потрібно вміти користуватися. І чим раніше дитина навчиться правилам поводження з грошима, тим простіше їй буде досягти успіху в майбутньому.

Людина з фінансовими знаннями ефективно розпоряджається коштами і здатна планувати майбутнє на роки уперед. На жаль, цього не скажеш про наших співвітчизників — Україна посідає останнє місце серед країн Організації економічного співробітництва і розвитку за рівнем фінансової грамотності населення.

Причому найгірше розбирається у фінансових питаннях молодь 18-24 років, найвищий рівень обізнаності — в групі від 25 до 34 років. З 2019 року фінансову грамотність в Україні почали вивчати в старших класах школи, і хоча вчитися ніколи не пізно, починати формувати правильне ставлення до грошей краще ще в дитинстві.

Партнер материалу

Дитина і гроші: 3 етапи відносин

Привчати до фінансової грамотності варто з 6 років (або раніше), коли дитина навчилася робити прості математичні підрахунки.

Молодший шкільний вік: навчання через ігри

Чим молодша дитина, тим легшою повинна бути форма подачі інформації. Почати можна з пояснення того, що всі товари і послуги мають свою ціну, і для їх оплати потрібні гроші.

Для наочності варто піти з дитиною до магазину і разом купити продукти. Попросіть дитину знайти мінімальну ціну конкретного товару, або підрахувати різницю у вартості між продуктами з однієї категорії. А ще можна влаштувати «магазин» вдома, адже гра — веселий і ефективний спосіб навчити дитину корисним речам.

Також можна пояснити, як батьки отримують гроші: навіщо потрібна робота, які професії бувають і чому одні фахівці заробляють більше інших.

Середній шкільний вік: час вчитися планувати правильно

Навчити плануванню можна на прикладі сімейного бюджету. Дитина повинна розуміти, що витрати діляться на:

  • обов'язкові прогнозовані платежі: комунальні послуги, транспортні витрати, іноді — виплати кредитів;
  • необхідні покупки: продукти харчування, одяг, ліки;
  • необов'язкові платежі: розваги, поїздки, покупка іграшок тощо.

В першу чергу слід відняти з бюджету суму обов'язкових прогнозованих платежів, а потім розрахувати приблизну суму необхідних покупок. І лише потім вирішувати, на що піде решта суми. Такий підхід допоможе дитині усвідомити різницю між «хочу» і «можу», і навчить робити правильний вибір.

Допоможіть дитині правильно планувати покупки — привчіть його перед походом до магазину складати список необхідних продуктів. Розкажіть, що ціни на товари однієї категорії можуть відрізнятися через склад, обсяг/вагу, вартість бренду тощо.


Навчіть дитину раціональному споживанню ресурсів: поясніть, як економно використовувати воду і електрику, і чому не завжди варто купувати те, що дешевше — більш якісна річ прослужить довше.

Старший шкільний вік: перші інвестиції

Саме час дізнатися більше про способи примножити гроші. Розкажіть своїм дітям про способи інвестування — депозити, акції. Вони повинні знати, що банківські вклади відрізняються умовами і дохідністю, вміти підрахувати свою вигоду.

Найефективніше вчитися на власному досвіді — наприклад, можна відкрити вклад «На старт» в Ідея Банку, який пропонує одні з найвищих ставок на ринку. Цей депозит був визнаний кращим за підсумками перших 9 місяців 2019 року.

Обов'язково поговоріть з дітьми про ризики при інвестуванні в сумнівні проекти. Поясніть, чому важливо уважно читати договори і пропозиції — особливо виноски, які написані дрібним шрифтом. Обговоріть, коли варто брати кредити, і які проблеми можуть виникнути в цьому випадку.

Читайте також: Як швидко погасити кредит і заощадити на відсотках

Привчайте дітей керувати фінансами з ранніх років

Давайте дитині кишенькові гроші з 6-8 років — сума повинна бути фіксованою і адекватною можливим витратам. Не прив'язуйте кишенькові гроші до гарної поведінки дитини, оцінок в школі або допомоги по дому — це його зобов'язання за замовчуванням. Але ви можете «доплачувати» за додаткові роботи — прибирання снігу, миття машини тощо.

Поясніть, що мрія — це мета, і для її досягнення потрібен план. Якщо дитина буде правильно розставляти пріоритети в покупках і відкладати частину кишенькових грошей, то зможе накопичити на бажану річ. Порадьте дитині регулярно вести щоденник витрат — так йому буде легше зрозуміти, на що він витрачає свої гроші.

Деякі банки оформлюють дитячі карти, на які можна перераховувати кишенькові гроші. Це дуже зручно, так як батьки можуть відслідковувати їх використання. Поясніть дитині, як захиститися від шахраїв — нікому не давати дані банківської картки, прикривати клавіатуру банкомату долонею під час введення пін-коду тощо.

Програми навчання дітей фінансової грамотності

Якщо ви хочете довірити навчання спеціалістам, зверніть увагу на програми приватних шкіл. Тут вчити фінграмотності починають ще в молодших класах.

Наприклад, школа АзБУкА ДеНеГ вчить правильно розпоряджатися грошима і готує до успішного самостійного життя. Курси фінграмотності для дітей 6-15 років розбиті на 3 етапи навчання: «Ази фінансів», «Фінанси навколо мене» і «Фінанси» знаю, вмію, застосовую". Філії школи є в Києві, Харкові, Чернівцях, Білій Церкві та Обухові.

Школа навіть проводить фінансову гру-тренажер Cash Flow для дітей від 9 років і їх батьків. Гра вчить орієнтуватися в складних фінансових ситуаціях, швидко знаходити відразу кілька варіантів рішення і прогнозувати їх наслідки.

У Креативній міжнародної дитячій школі (КМДШ) за допомогою ігор і реальних кейсів формують правильні фінансові звички. Мета програми — навчити дітей приймати зважені рішення. Також школа пропонує інтегрований практичний курс «Я — підприємець» для дітей 6-8 і 9-12 років, де викладаються основи фінансів, економіки, математики, бізнес-психології, менеджменту, маркетингу, тайм-менеджменту, бізнес-етикету тощо. Школа працює в Києві і Львові.

У програмі київської школи Capital Union School є предмет «Основи бізнесу". Учні вивчають, які знання і вміння потрібні для тієї чи іншої професії, як стати успішним у своїй спеціальності, чим відрізняється найманий працівник від бізнесмена, як правильно розпоряджатися грошима тощо.

У школі MBA Kids International можна знайти інтенсивні курси для дітей та підлітків, присвячені розвитку лідерських і підприємницьких навичок. Зараз йде набір на весняний курс «Бізнес-мислення для підлітків: від ідеї до прототипу» для дітей 12-17 років.

Батьки, які готові самостійно навчати дитину фінансовим премудростям, можуть пройти дистанційний курс «Малюк у світі економіки».

Фінансові ігри та проекти

Навчити дітей мислити стратегічно можна не тільки за допомогою «Монополії» або шахів.

Для підвищення фінграмотності всієї родини відмінно підійде гра «Життєвий капітал» — українська версія Cash Flow. Її суть в тому, щоб навчитися раціонально розпоряджатися своїм капіталом. Гра триває 4 години: за цей час учасники «проживають» 40 років, протягом яких їм доводиться вирішувати типові фінансові проблеми.
А ще в рамках проекту USAID «Трансформація фінансового сектора» НБУ щорічно проводить в Україні Global Money Week. Це шанс для дітей від 7 років взяти участь у різноманітних іграх та конкурсах, присвячених фінансовим питанням.

Топ-5 фінансових книг для дітей та їх батьків

1. «Пес на ім'я Мані або Абетка грошей», а також«Кіра і секрет бублика» Бодо Шефера. Бодо Шефер — відомий фінансовий консультант, письменник і бізнесмен. Його захоплюючі книги про пригоди дівчинки Кіри і лабрадора, що розмовляє, на прізвисько Мані вчать дітей (і батьків) правильно розпоряджатися грошима.
2. «Фінансова грамотність для малюків» Анни Гресь — книга для найменших читачів. У ній основні економічні поняття пояснюються за допомогою цікавих історій, картинок і наклейок. А закріпити знання допоможуть інтерактивні практичні завдання.
3. «Книга юного підприємця» Сергія Біденко та Ірини Золоткевич написана для старшокласників. Вона розповідає про способи заробити гроші, вчить правилам ділового спілкування. У книзі детально описані 9 планів для відкриття власного бізнесу: інтернет-магазину, теплиці, клінінгової компанії, онлайн-курсів, кур'єрської компанії тощо.
4. «Як розповісти дітям про гроші» — ще одна книга Сергій Біденко та Ірини Золотаревич. У ній зібрані 100 домaшніх ігор і практик для розвитку фінaнсової гpaмoтнocті дітей віком від 2 до 16 років.
5. «Як говорити з дітьми про гроші» Рона Лібера. Автор фінансових колонок в New York Times ділиться з батьками порадами, як розповісти дітям про кишенькові гроші, заробіток і заощадження, а також як навчити їх розпоряджатися грошима з розумом.

Чим раніше ви виховаєте в дитині відповідальне ставлення до грошей, тим простіше йому буде досягати поставлених цілей. І пам'ятайте головне — діти підсвідомо копіюють поведінку своїх батьків: якщо ви самі не дотримуєтеся фінансових правил, не варто очікувати цього від своїх дітей.

Партнер материалу

Коментарі - 2

+
0
DmitriiM
DmitriiM
17 січня 2020, 12:54
#
Начинать нужно с азов, что монетарная система не единственная, и возможно когда-то человечество откажется от такого инструмента, как деньги. А статья эта никакого отношения к образованию не имеет. Скорее пропаганда и попытка профанации ценности денег.
+
+24
49026771
49026771
17 січня 2020, 16:21
#
В статті гарна задумка, але змішали «коней та людей»: і рекмала банку, і реклама шкіл, і книжки (при цьому виглядає так, що скопіювали з іншої статті) та при цьому не прокоментували жодної крутої новинки. 

Якщо говорити про навички, то краще дати гарні поради з телеграм каналу FinTato:
- 7 порад, як виростити мільйонера t.me/fintato/11 ;
- 7 речей, які не варто обговорювати з дітьми про гроші t.me/fintato/42 
- 5 правил кишенькових грошей  t.me/fintato/42
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися