Мінфін - Курси валют України

Встановити
16 січня 2020, 10:14

Нацбанк оприлюднив Програму дій на 2020 рік

Національний банк України оприлюднив Програму дій на 2020 рік, яка є річною дорожньою картою для реалізації середньострокової Стратегії центрального банку. Про це йдеться у повідомленні регулятора.

Нова Програма

Нова Програма дій на 2020 рік визначає пріоритетні кроки для подальшого прогресу в досягненні кожної з семи стратегічних цілей НБУ – забезпечення низької інфляції, стабільної, прозорої та ефективної банківської системи, відновлення кредитування, ефективного регулювання фінансового сектора, вільного руху капіталу, фінансової інклюзії, а також розбудова сучасного, відкритого, незалежного та ефективного центрального банку.

«Виконання Програми дій на 2020 рік створить умови для забезпечення сприятливого середовища для всіх учасників фінансової екосистеми. Це особливо важливо з огляду на те, що 2020 рік – останній рік дії чинної Стратегії центробанку, тому паралельно з її виконанням регулятор працюватиме над створенням нової Стратегії НБУ з горизонтом планування до 2025 року», — йдеться у Програмі дій.

Ключові пріоритети Національного банку у 2020 році

Покращення взаємодії з Урядом у межах виконання Меморандуму між Кабінетом Міністрів України та Національним банком України про взаємодію з метою досягнення стійкого економічного зростання та цінової стабільності.

Сприяння ефективному функціонуванню державних банків, зокрема, через оновлення стратегій державних банків з урахуванням пропозицій Національного банку.

Запровадження законодавчих змін для спрощення кредитування. Сприяння ухваленню та впровадженню законодавчих змін щодо розвитку вторинного ринку непрацюючих кредитів (NPL).

Забезпечення прийому банками землі в якості застави без обмежень відповідно до законодавства про обіг сільськогосподарських земель.

Упровадження закону про «спліт», розроблення моделі регулювання ринку небанківський фінансових установ за сегментами, підготовка проєктів нових законів «Про фінансові послуги та діяльність з надання фінансових послуг», «Про страхування» та «Про кредитні спілки», початок впровадження ефективної системи регулювання та нагляду за небанківським фінансовим сектором.

Упровадження принципів Плану протидії розмивання бази оподатковування та виведенню прибутку з-під оподаткування (план дій BEPS), сприяння ухваленню пакета законопроєктів про протидію розмиванню податкової бази. Після їх ухвалення та запровадження стане можливою повна валютна лібералізація в Україні.

Відкриття міжнародному депозитарію Euroclearрахунку в депозитарії Національного банку. Це полегшить доступ іноземних інвесторів до державних цінних паперів у гривні.

Реалізація програми заходів із підвищення фінансової грамотності, адже Національний банк в минулому році отримав відповідні повноваження.

Удосконалення регулювання та запровадження вимоги до банків та інших фінансових установ щодо розкриття інформації про фінансові послуги та захисту прав споживачів фінпослуг.

Продовження внутрішнього розвитку НБУ, зокрема підвищення прозорості для всіх зовнішніх стейкхолдерів, удосконалення технології, інформаційної інфраструктури та забезпечення високого рівня діджиталізації процесів.

Коментарі - 2

+
0
zevs1
zevs1
16 січня 2020, 11:04
#
Бла Бла Бла от главного спекулянта .
+
0
Андрей Иванов
Андрей Иванов
16 січня 2020, 12:06
#
Зашевелились. А на совещании у Гончарука дружно не понимали что происходит и что делать дальше.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися