Мінфін - Курси валют України

Встановити
13 січня 2020, 15:10

Екс-глава Родовід Банку хоче придбати Банк «Січ»

Колишній акціонер і голова правління Родовід Банку, який знаходиться у стані ліквідації, Денис Горбуненко подав у Нацбанк пакет документів на отримання дозволу придбати частку в капіталі банку «Січ». Про це перший заступник глави НБУ Катерина Рожкова повідомила в інтерв'ю FinClub.

Рожкова про банк

«В кінці 2019 року Горбуненко подав у НБУ пакет на погодження набуття істотної участі в банку. За результатами розгляду пакета ми приймемо рішення – позитивне або негативне», – зазначила Рожкова.

«Протягом року він неофіційно говорив, що хоче придбати частку у банку „Січ“. Звернень не було, але в банк зайшли клієнти, які пов'язані з Горбуненко, і його компанії. Та обсяги цих операцій клієнтів досить істотні для цього банку. Тому ми його визнали особою, що здійснює вирішальний вплив на банк», – додала заступник глави НБУ.

Читайте також: Банк «Січ» обрав нового голову правління

За словами Рожкової, після цього Горбуненко приїхав в НБУ і заявив, що «знаходиться в переговорах і хоче придбати акції цього банку», а в кінці грудня 2019 року він подав документи до НБУ.

«Ми розглядаємо пакети документів на покупку банку протягом трьох місяців з моменту надходження. Але після прийняття нами рішення щодо цього банку ми побачили, що пов'язані з ним особи почали скорочувати свою присутність в банку. Додатково банк „Січ“ переобрав наглядову раду, в результаті чого представники Горбуненка складають в ньому меншість», – зазначила Рожкова.

Раніше повідомлялося

  • Наглядова рада АТ «Банк Січ» 10 січня обрала новим головою правління Павла Макарова на необмежений термін.
  • 7 жовтня наглядова рада обрала Євстахію Лехицьку новою головою правління. Після чого вона спробувала стати членом Ради НБУ.

  • Акціонери банку 27 листопада обрали нового голову наглядової ради Валерія Роздорожного, який володіє 31,016% акцій. Він змінив на цій посаді співголову SP Angel Corporate Finance (Великобританія) Роберта Джонсона.

  • Фактичними акціонерами банку «Січ» є Олег Баланда з часткою 55,615% акцій, Валерій Роздорожний — 31,016%, Андрій Мельник — 9,6257% та Олег Губанов з 3,7433% акцій.

Історія з Родовід Банком

  • 25 лютого 2016 року Нацбанк за погодженням з Міністерством фінансів прийняв постанову №107 про визнання неплатоспроможним Родовід Банку і передачу даного банку до Фонду гарантування вкладів.

  • Родовід Банк постраждав від фінансової кризи 2008 року, втративши ліквідність і здатність обслуговувати клієнтів. У березні 2009 року в бану була введена тимчасова адміністрація.

  • У тому ж році уряд ухвалив рішення щодо рекапіталізації фінустанови державою шляхом збільшення його капіталу на 8,4 млрд грн. Ще 3,95 млрд грн банк отримав від держави в 2011 році.

  • В результаті рекапіталізації частка держави у статутному капіталі Родовід Банку склала 99,9%.

  • Загальні витрати держави на рекапіталізацію Родовід Банку склали 12,35 млрд грн. За рахунок цих коштів забезпечено розрахунки за вкладами фізосіб майже на 10 млрд грн.

  • У середині вересня 2011 року Кабінет міністрів і Національний банк вирішили створити санаційний банк на базі Родовід Банку, однак цей проект так і не був реалізований.

Депозит «Скарбниця», «Скарбниця +» від Банку Січ з бонусом від Мінфіну

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися