Мінфін - Курси валют України

Встановити
11 січня 2020, 9:06

НБУ планує утримувати інфляцію в діапазоні 4-6%

Національний банк і надалі буде спрямовувати свою монетарну політику на підтримку інфляційної цілі, встановленій на рівні 5% із допустимим діапазоном коливань ± 1 в.п. Про це йдеться у коментарі регулятора.

Причини уповільнення інфляції

  • Зниження інфляції до цілі у 2019 році — це насамперед результат послідовної монетарної політики Національного банку, спрямованої на досягнення цінової стабільності в поєднанні з виваженою фіскальною політикою Уряду.

  • Ключовим чинником суттєвого уповільнення зростання споживчих цін було зміцнення обмінного курсі гривні. Воно відбувалося з огляду на високий інтерес інвесторів до гривневих фінансових інструментів, ураховуючи їхню привабливу дохідність на тлі тривалого періоду макроекономічної стабільності, а також загальне зростання продуктивності української економіки.

Читайте також: Гривня в дефіциті. Низька інфляція і курс позначилися на економіці

  • Зниження інфляційного тиску також підтримувалося загальним зниженням світових цін на енергоносії, які Україна імпортує, та послабленням тиску з боку пропозиції продуктів харчування. Водночас поступово покращувалися інфляційні очікування населення, фінансових аналітиків, бізнесу та банків.

Сповільнення інфляції виявилося суттєвішим, ніж передбачалося в прогнозах НБУ, опублікованих в Інфляційних звітах упродовж 2019 року (6,3% на кінець року), а також у оцінках інших експертних організацій.

Базова інфляція за підсумками 2019 року уповільнилася до 3,9% порівняно з 8,7% у 2018 році.

Як змінювалися ціни

  • Знизилися ціни на непродовольчі товари, які переважно представлені імпортованою продукцією або мають високу частку імпорту в собівартості. Зокрема, за рік подешевшали автомобілі, одяг та взуття, побутова техніка та електроніка.

Читайте також: Інфляція 5%. Чи не перестарався НБУ

  • Також завдяки курсовому чиннику несуттєвим було підвищення цін на меблі, товари особистого догляду, побутову хімію та фармацевтичну продукцію.

  • Помірно подорожчала більшість продуктів харчування з високим ступенем обробки: макаронні і кондитерські вироби, м’ясні та молочні продукти, риба та морепродукти, чай, соки.

  • Крім того, ціни на рис, оливкову та соняшникову олію були навіть нижчими, ніж у 2018 році, адже значна частина цих товарів є суттєво залежною від імпорту та цін на зовнішніх ринках.

  • Водночас досить високими темпами зростала вартість послуг, насамперед унаслідок збереження стійкого споживчого попиту та підвищення витрат бізнесу, зокрема на оплату праці.

Читайте також: Інфляція сповільнилася. Експерти назвали переваги та ризики

  • Найсуттєвіше подорожчали фінансові і нотаріальні послуги, кабельне телебачення, освіта, мобільний зв’язок, послуги перукарень, готелів, медичних установ.

  • Водночас зміцнення гривні сприяло меншим темпам зростання цін на послуги, які мають тіснішу прив’язку до курсу: оренду житла, кінотеатри та Інтернет, ресторани та кафе, стоматологічні і туристичні послуги.

Раніше повідомлялося

Споживча інфляція в Україні в грудні 2019 року в річному вираженні — порівняно з груднем 2018 року — склала 4,1% і стала мінімальною за останні 6 років.

Коментарі - 7

+
+6
GrugoriyHoland
GrugoriyHoland
11 січня 2020, 9:31
#
Значит опять все подорожает и конкретно!
+
0
SergS7
SergS7
11 січня 2020, 14:10
#
Заходжу вчора в Сільпо — цукор подешевів на 5 %. Щось_пішло_не_так?
+
+30
Strain
Strain
11 січня 2020, 9:43
#
А когда ключевую ставку снижать будут? Пора активизировать экономику за счет дешевых кредитов. Я думаю можно смело делать 10% на предстоящем заседании.
+
0
yarg
yarg
11 січня 2020, 10:36
#
Да , пора печатать деньги и раздавать своим пацанам под 1.5 % годовых.  На выборы потратились - нужно же отбивать !
+
0
mary27
mary27
11 січня 2020, 13:46
#
Как ключевая ставка связана со стоимостью кредитов в Украине?
Вспомните, какой она была в 2013 году)

За счет дешевых кредитов можно активизировать только инфляцию.
+
+15
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
11 січня 2020, 14:01
#
Залежність є, але не пряма. Якщо ставка буде 15% то за всіх інших ідеальних умов кредит буде 20+ а то і більше. Але низька ставка не гарантує дешевих кредитів.
+
0
yarg
yarg
11 січня 2020, 14:20
#
Все говорят об «усилении кредитования». 
А где возьмут на это деньги ? 
у государства их нет - в конце года и с бюджетом были проблемы. 
у банков - тоже нет. Более того - при снижении ставок по депозитам будут проблемы с оттоком ресурсов и ликвидностью. 
кто же будет раздавать эти прославленные кредиты «под 5 % годовых» ? 

а ответ простой - это делается для того , чтобы устроить раздачу средств с госбанков своим пацанам. Поэтому такая возня вокруг Эксимбанка....
снизят учетную ставку до 5 % ,  выдадут кредит на пару миллиардов очередной «грин фэмили» под 3 %  . всем обьяснят что это «рыночная ставка» - и на острова.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися