Мінфін - Курси валют України

Встановити
10 січня 2020, 18:49

Нацбанк вдвічі збільшив ліміти валютних позицій банків

Національний банк вдвічі збільшує ліміти відкритої довгої і короткої валютної позиції банків – до 10% від їх регулятивного капіталу. Про це повідомила прес-служба НБУ.

Національний банк вдвічі збільшує ліміти відкритої довгої і короткої валютної позиції банків – до 10% від їх регулятивного капіталу.
Фото: today.ua

Що це означає для банків

Це розширить можливості банків здійснювати власні операції на міжбанківському валютному ринку приблизно на $400 млн і збільшить їхню роль у згладжуванні надмірних курсових коливань за рахунок власної валютної позиції.

Як вплинуло на ринок попереднє збільшення лімітів

За оцінками Національного банку, попереднє збільшення лімітів валютної позиції банків у середині 2018 року не мало негативних ефектів на валютний ринок і не збільшило тиск на гривню.

Навпаки, завдяки цьому збільшилися обсяги операцій на міжбанківському валютному ринку і зменшилася курсова волатильність.

Читайте також: НБУ планує вирішити онлайн обмін валют у всіх банках

Як зазначають у НБУ, протягом минулого року банки в цілому не використовували навіть половини діючого ліміту довгої позиції (5%), однак окремі фінансові установи періодично мали потребу в більшому розмірі відкритої валютної позиції.

Водночас вони були обмежені лімітом і не могли брати активну участь в згладжування курсових коливань.

Читайте також: У Нацбанку розповіли, скільки українці обміняли валюти онлайн в 2019 році

Раніше повідомлялося

  • Національний банк за останній тиждень 2019 року викупив з міжбанківського валютного ринку в $1,5 мільярда, встановивши абсолютний рекорд валютних інтервенцій.
  • За підсумками 2019 року, міжнародні резерви України зросли на 22%. На 1 січня 2020 року вони склали $25,3 млрд (в еквіваленті).

Коментарі - 3

+
0
tracker
tracker
11 січня 2020, 1:57
#
>В то же время они были ограничены лимитом и не могли принимать более активное участие в сглаживании курсовых колебаний.
или наоборот :))
+
+30
tracker
tracker
11 січня 2020, 1:58
#
Вышел бы ощад с продажей не 400 лямов, а больше - и при этом НБУ их не купил... вот сглаживание бы вышло)))
+
+15
tracker
tracker
11 січня 2020, 1:59
#
Так бы и сказали, что ощаду нужно продать 3 лярда но быстро)))
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися