Мінфін - Курси валют України

Встановити
8 січня 2020, 12:37

2020: В очікуванні чорного лебедя

Тривалий період зростання світової економіки може підійти до кінця і навіть ін'єкції дешевих грошей не допоможуть уникнути кризи. Експерти з PwC вже прогнозують уповільнення зростання світової економіки.

Про передумови фінансового спаду, можливі каталізатори цього процесу, а також про те, як він відобразиться на Україні, у колонці НВ розповів викладач Единбурзької бізнес-школи Іван Компан.

Після фантастичного 2019 року, який точно увійде в історію і запам'ятається відмінним зростанням, інвестори вже починають чергову гонку, відшукуючи нові можливості для заробітку. Та й пересічний обиватель в перервах між тостами «за удачу в новому році» ні-ні та і подивиться на курс долара в своєму смартфоні, пом'янувши крутим слівцем рідну фінансову владу, Мінфін та НБУ, які зробили минулий рік по-своєму незабутнім, потужно врізавши ревальвацією по промисловості, бюджету і, в кінцевому підсумку, економічному майбутньому країни.

Хоча минулий рік і був здатний на рекорди, як відомо, минулі результати — не гарантія майбутніх. І після майже одинадцяти років безперервного зростання дуже хочеться розуміти, чи вилупився вже з яйця той лебідь, який змахнувши чорним крилом, закінчить найдовший період зростання в історії і відправить весь світ, включаючи і нас з вами, в тартарари нової економічної та фінансової криз.

Жадібність перемагає страх

Якщо говорити про глобальну економіку, то останнім острівцем економічного процвітання в розвиненому світі залишається США. Хоча і за океаном далеко не все малюється в рожевому кольорі: члени Національної асоціації бізнес-економістів США прогнозують уповільнення зростання ВВП з 2,3% минулого року, до 1,8% у 2020-му. Ймовірність кризи, на думку опитаних, зросла з 5% у 2019-му до 43% в кінці 2020-го. З ключових факторів, що впливають на ринки, називають, звичайно, президентські вибори, торгову війну і зростання обсягів корпоративного боргу.

Чи означає це, що інвестори планують зачаїтися і чекати настання кризи? Не схоже! Втім, саме так і буває в кінці кожного циклу — жадібність перемагає страх, а фундаментальні фактори відходять на другий план, поступаючись місцем боязні прогавити можливість заробити, коли ринок летить вперед на всіх парах. Згадайте 2000-й, коли інвестори, уражені вірусом дешевих грошей, сходили з розуму за інтернет-компаніями, або 2008-й, сумно відомий кризою іпотечних облігацій. Те ж саме відбувається і зараз. Ну скажіть на милість, якими фундаментальними причинами можна виправдати зростання Apple майже на 90% за рік або Tesla на 70% за два місяці? Тільки уявіть — дітище Ілона Маска вже коштує вдвічі більше, ніж Ford, при тому, що перспективи заробляння прибутку продовжують залишатися дуже туманними.

Гроші все ще дешевшають

Як відомо, в основі всіх «бульбашок» лежать проблеми з боргом. Достаток дешевих грошей розпалює апетит інвесторів до ризику і не секрет, що зростання останніх років було обумовлене насамперед, небаченим раніше пом'якшенням монетарної політики провідними світовими Центробанками. І допоки вони щедрою рукою роздають гроші, зростання фінансових ринків, швидше за все, продовжиться. У цьому зв'язку цікаво поглянути на плани головних Центробанків світу, які нещодавно підсумував Bloomberg:

Ні ФРС США, ні Європейський центральний банк, ні один з центральних банків розвинених країн і територій не планує підвищувати вартість грошей в 2020 році, Австралія планує зниження, а в Європі та Японії, де економіка вже давно не росте, ставки залишаться негативними. Більш того, Центробанки США, Європи та Японії продовжать активно викуповувати державні облігації, ще більше пом'якшуючи монетарну політику. Великі ринки або планують знизити відсоткові ставки, як Китай, Індія, Індонезія, Росія і Південна Африка, або залишити на колишньому рівні, як, наприклад, Бразилія.

Збережи гроші в надійному банку і отримай до 17,75% річних

Коротше кажучи, ні в розвинених, ні в країнах, що розвиваються, навіть мови не йде про те, щоб посилювати монетарну політику. Центробанки планують або залишити все, як є зараз, або продовжити зниження. Тож, найімовірніше, фінансові інвестори, отримавши свіжу дозу «фінансового допінгу» будуть готові продовжити гонку за ризиком і в році, що настав.

У лабіринті причин

З іншого боку, ліберальна монетарна політика всіх провідних Центробанків ще раз підтверджує той факт, що ніхто в світі не очікує збільшення темпів економічного зростання і, навпаки, думає про те, як його відродити. Ситуація в глобальній економіці досить хитка, і хоча ніхто прямо не прогнозує настання кризи, будь-яка несподівана подія, може запросто качнути ваги в бік падіння. Що може стати такою подією? Та що завгодно — Елізабет Уоррен в якості нового президента США, провал переговорів з Китаєм, несподіване підвищення ставки ФРС.

На жаль, «чорних лебедів» прогнозувати неможливо. До речі, в кінці 2007 року ФРС США, використовуючи всю свою інтелектуальну міць і ресурси, прогнозувала черговий спокійний рік економічного зростання. А чим закінчилося, самі знаєте.

Як це все позначиться на ситуації в Україні? З мультиплікатором… Не секрет, що варто американцям чхнути, як багато ринків, що розвиваються, починають задихатися кашлем. Погодьтеся, що навряд чи нам вдасться домогтися чогось творчого, якщо весь цивілізований світ впаде у кризу. Доведеться страждати з усіма.

Читайте також: Про те, як центробанк Швейцарії економіку від міцного франка рятував

Якщо ж у світі все залишиться, як є, і ін'єкція дешевих грошей збереже життя найдовшому періоду зростання в історії, то наше завдання спроститься і зведеться до відстеження місцевого інкубатора «чорних лебедів», де є пташки з чорними перами практично на будь-який смак: запланований продаж землі, відносини з сусідами, падіння промислового виробництва, тарифи, ревальвація, броунівський рух уряду технократів, відтік трудових ресурсів, непереможна корупція і багато чого іншого. Немає тільки одного — мети, плану щодо її досягнення і, відповідно, впевненості у завтрашньому дні для мільйонів українців.

Коментарі - 10

+
+114
mary27
mary27
8 січня 2020, 13:43
#
Длинно и при этом ни о чем.
Год назад давал такой же прогноз.

''Проффесор'', что с него взять?)
+
0
Ranet
Ranet
10 січня 2020, 10:38
#
«Нет только одного — цели и плана по её достижению.» Какой диагноз, такой и прогноз. Из года в год, а вы что хотели? Выиграшную комбинацию в суперболл?
+
+28
DataProvider
DataProvider
8 січня 2020, 16:53
#
Интересно, замес на ближнем востоке автору не кажется достаточно чёрным? 
Цены на нефть это уже разогрело. И криптовалюты как-то внезапно прибавили. 
Непонятно чем и когда это закончится.
+
+19
SergS7
SergS7
9 січня 2020, 10:27
#
Заміс був би чорним, якби США шмальнули томагавками по Тегерану. А так все обійшлось заявою Трампа ні про що. Тому заміс сіренький і нічого страшного не прогнозується.
+
0
SerhiiMorozov
SerhiiMorozov
22 січня 2020, 21:28
#
Если замес начнется, то криптовалюты, а точнее как минимум одна доминирующая среди них - биткоин, может стать убежищем для многих. И тогда, начнется очередной булран. Справедливости ради нужно упомянуть, что криптовалюта еще не переживала ни одного мирового кризиса. И это может стать переломным моментом в ее истории
+
0
Irina Irina
Irina Irina
9 січня 2020, 3:32
#
Это точно! Поддерживаю!!!!
+
0
Консультант порталу «Мінфін»
Консультант порталу «Мінфін»
9 січня 2020, 11:52
#
Куда инвестировать деньги в 2020 году?

https://www.youtube.com/watch?v=I6Vqcije_lI

Подписывайтесь на youtube-канал Минфина и оставляйте комментарии с вопросами под видео
+
0
Виктор Михайлов
Виктор Михайлов
14 січня 2020, 19:02
#
Успокойтесь, кризиса в том понимании что был уже не предвидется, период стагнации - да и он уже начался и будет продолжаться довольно долго
+
0
knaz197
knaz197
14 грудня 2020, 16:34
#
Знатный Вы предсказатель)
+
0
knaz197
knaz197
18 січня 2020, 16:23
#
В чем он проявляется?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися